Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Samoizolacija u domu opet aktualna tema: Među stanarima ovog doma kruži glasina da se 20 studenata nalazi u samoizolaciji

Među studentima se proširila glasina da se u studentskome domu 'Stjepan Radić' neki sustanari nalaze u samoizolaciji zbog sumnje na zarazu koronavirusom.

30. lipnja 2020 17:21
Samoizolacija u domu opet aktualna tema: Među stanarima ovog doma kruži glasina da se 20 studenata nalazi u samoizolaciji

Samoizolacija u domu opet aktualna tema: Među stanarima ovog doma kruži glasina da se 20 studenata nalazi u samoizolaciji Foto: MojFaks

Iako se po preporukama HZJZ-a i Nacionalnog stožera, kao i Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja studentski domovi ne mogu koristiti za potrebe organiziranja karantene, među studentima se proširila glasina da se, unatoč ovim smjernica, među njima nalaze i sustanari kojima je određena samoizolacija.

Na naš upit o tome je li ovakav scenarij moguć, iz ureda Sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka kažu da nema zaraženih među djelatnicima SC-a, kao ni među stanarima domova.

Nema oboljelih od koronavirusa u kapacitetima SC-a


"Među studentima smještenim u kapacitetima SC-a Zagreb i među zaposlenicima SC-a Zagreb nema oboljelih od korona virusa", piše u odgovoru na naš upit uz dodatak da Studentski centar u Zagrebu nije ovlašten izdavati rješenja o mjerama samoizolacije.

Činjenica je da osoba ne mora razviti simptome zaraze da bi ju se smjestilo u samoizolaciju. Također, zaražena osoba ne mora razviti nikakve simptome, a da bi ju se klasificiralo kao oboljeloga.

...Novo lice stanovanja u domovima: Nema ćakule na hodnicima, okupljanja u tulumarama, a sanitarni čvorovi i dalje problem – premalo ih je...


Ova je tema na društvenim mrežama pokrenula zanimljivu raspravu o odgovornome ponašanju uslijed pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Kao što je to već ranije objavljeno, preporuke HZJZ-a i Nacionalnog stožera nalažu da se studenti koje je potrebno staviti u karantenu isele iz domova u kojima nije moguće osigurati uvjete za samoizolaciju.

...20-ak studenata zagrebačkog privatnog sveučilišta u SAMOIZOLACIJI, pisali ispit sa ZARAŽENIM kolegom...


Studentski domovi nisu prikladni niti dozvoljeni za organiziranje samoizolacije zbog velikog broja mladih koji dijele životni prostor, zajedničkih sanitarnih čvorova, čajnih kuhinja, ali i menze u kojoj se uglavnom hrane. Osim prilike za bliski kontakt koju stanovanje u ovakvom smještaju podrazumijeva, čini se da su domovi neprikladno utočište mladih koji moraju u samoizolaciju i zbog dijametralno različitih stavova koje studenti imaju o opasnosti od koronavirusa, ali i različiith vizija o tome kako se treba ponašati sada u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

U susjedstvu četvrtina zaraženih studenata dolazi iz studentskih domova


Dok neki apeliraju na odgovorno ponašanje, nošenje maske, dezinficiranje ruku i slične mjere zaštite i sprječavanja od zaraze, drugi su mnogo "opušteniji" i smatraju da kao demografska skupina, dovoljno mlada i zdrava, ne trebaju strahovati od zaraze.

No, kako je moguće pročitati u medijima, sve je više studenata koji se u slučaju zaraze moraju boriti sa respiratornim tegobama. Ravnateljica Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd dr. Marija Obradović izjavila je za RTS da im se sve više studenata javlja sa respiratornim tegobama, te da ih je 210 dosad pozitivno na koronavirus, a četvrtina zaraženih je iz studentskih domova, piše Blic.

...Nitko se ne boji drugog vala? Mladi ne nose maskice u javnom prijevozu: Vozači ih ne žele opominjati da ih ne \'razapnu\'...


"Kolektivni smještaji su gusto naseljene sredine, a studenti se više druže, skloniji su zarazi, mnogi pokušavaju da bolest preleže na nogama i više ih je sa ozbiljnijim tegobama", rekla je Obradović.

Zbog toga je svakako uputno pridržavati se mjera zaštite od koronavirusa, jer mladost nije nužno i garancija asimptomatske zaraze niti zaraze koja podrazumijeva blage simptome.

L.B./foto: M. Trbuščić/arhiva, MojFaks

Još vijesti