Mojfaks.hr u Nakon predavanja

7 načina na koje učiš – pogrešno!

Možda i ne postoji jedan ispravan način za učenje, ali postoji hrpa pogrešnih...

16. travnja 2015 16:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čuli ste to već i na predavanjima, od mame, profesora, pročitali u udžbenicima i člancima: ne postoji jedan idealni način za učenje. Svatko ima neku svoju metodu koja \'pali\', a ako još uvijek nisi pronašao/la svoju – baci se na posao.

No iako ne postoji jedna \'čarobni štapić\' metoda, postoji hrpa onih krivih na koje ćeš potrošiti mnogo vremena, a dobiti slab rezultat. Evo nekoliko najčešćih grešaka prilikom učenja koje rade studenti.

Ne uzimaš dovoljno pauza

Need

Možda misliš da si super-produktivan/na kad satima ponavljaš ili štrebaš gradivo, ali stručnjaci tvrde da moraš uzeti pauzu svakih 25 minuta da bi najuspješnije učio/la. Mozgu treba vrijeme da apsorbira informacije stoga opuštanje svakih pola sata sprječava preopterećivanje tvojih \'sivih stanica\'.

Podcrtavaš



Ah, vjerni naši markeri u bojama! Gdje bismo bili bez njih? U višem rangu ocjena, eto gdje! Markeri ti zapravo nisu prijatelji nego baš suprotno.
Iako stvaraju vizualni dojam, previše podcrtavanja znači da nećeš percipirati ni zapamtiti najvažnije koncepte i podatke. Puno studenata nakon podcrtavanja ponovo čita tekst što nije dovoljno. Moraš informaciju prenijeti u praktično djelovanje: napravi memo kartice ili odgovaraj na konkretna pitanja pomoću podcrtanog teksta.

Učiš kod kuće

Reading

Svi smo skrivili ovaj grijeh – zašto ići u knjižnicu kad možemo učiti iz kreveta ili na kauču? Istina je da nitko ne uči najbolje kod kuće jer u kući nas ometa previše toga, a osim toga – puno je lakše zakunjati. Knjižnice su užasne i dosadne, ali isplati se.

Ne ispituješ se

Test

Pisanje iste skripte nekoliko puta, crtanje dijagrama, mentalnih mapa i sličnih stvari je super, ali ne znači mnogo ako se sam/a ne preispitaš s vremena na vrijeme. Postavi si ključna pitanja, koristi memo kartice i prepričavaj materiju – lijepo iscrtana skripta je super, ali lijepa slikica ne znači da si doista naučio/la.

Učiš cijelu noć

Studying

Cjelnoćno učenje je zapravo jako loše za tebe i krajnji rezultat na ispitu. Da bi zadržao/la informacije treba ti dovoljno sna, a savjet je jednostavan: planiraj unaprijed da se ne dovedeš u situaciju da u jednu noć moraš naučiti cijelo gradivo.

Odlaziš na grupna učenja

Group

Svi znaju da je rad u grupama apsolutni pakao i to ne samo zato jer je nemoguće uskladiti rasporede nekoliko osoba. Uvijek možete pokušati s Office Online programom koji vam omogućava da istovremeno radite na istom projektu, a srećom ne morate biti na istom mjestu.

Učiš s frendovima

Never

Društvo za učenje je super jer se konstantno možete ispitivati i \'čeprkati si po mozgovima\'. U stvarnosti se to ipak češće pretvori u sate i sate čavrljanja o svemu osim o ispitu i materijalima, a tako se ne može naučiti mnogo.

Ne radiš to na svoj način



Svatko ima neku svoju jedinstvenu metodu i tehniku učenja, a ponekad je studentima nemoguće učiti po tuđim bilješkama i skriptama. Uči na svoj način! Hvala ti, Frank Sinatra!

L.B./izvor: studentbeans
foto: Shutterstock

Još vijesti