Sponzorirani članak u Nakon predavanja

Auti, putovanja, koncerti: Ovo su TOP razlozi zbog kojih će studenti biti gladni, ali će za njih uštedjeti koju kunu

Studentski budžet poslovično je 'tanak', no to nipošto ne znači da se mladi ne počaste brojnim luksuzima bez kojih ne mogu, bilo na mjesečnoj ili pak godišnjoj razini. Ključ je u pametnoj štednji koju su najbolji među njima doveli do savršenstva!

8. listopada 2020 15:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim što su vični radu posredstvom studentskih centara, osobna samodisciplina doprinosi štednji, kako za željene stvari tako i za iskustva koja si priušte.

Provjerili smo među studentima zagrebačkog Sveučilišta što ih najviše motivira na štednju, koliko dugo štede i na što troše teško ušteđeni novac te štede li nauštrb nekih drugih zadovoljstava kojih se u periodu štednje možda odreknu.

Neki štede odmalena jer je \'lijepo imati ušteđevinu\'


Iako je štednja najčešće motivirana nečime čime se studenti žele počasititi, ima i onih kojima je štednja "u krvi". Naime, ova je studentica primjer da se štednja može učiti od najmanjih nogu.

Anđela s Fakulteta političkih znanosti objašnjava da se nikada nije ograničavala u nečemu da bi mogla uštediti, već da je tako odgojena od malena. "Otkad znam za sebe uvijek imam nešto novaca sa strane jer su mi tako roditelji savjetovali. Dok sam bila mlađa, oni su čuvali moju ušteđevinu pa kada bi rekla da želim kupiti nešto od tih novaca bi mi dali do znanja kako je lijepo imati ušteđen novac", ponosno kaže. Osim toga, napominje kako tijekom ljeta radi jer ujedno i živi na moru pa nema vremena trošiti novce nego se sve to svodi na ušteđevinu. Tako se prijašnjih godina na kraju ljeta počastila fotoaparatom, a ove godine štedi za koncert Placebooa i Pixiesa.

Štednjom "medeka" do 1525 kuna u 2 mjeseca!


Kao što je Anđela već natuknula, rad preko ljetnih praznika odličan je način za zaraditi koju kunu ekstra pa ga većina studenata percipira i kao vid "štednje", vjerojatno zato jer tijekom sezone nemaju mnogo vremena zarađeno i potrošiti pa početkom jeseni imaju određenu svotu na raspolaganju za svoje "malene radosti".

U tom duhu Martina, studentica Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, objašnjava da ni njoj nije stran ovaj način zarade. Kaže nam da radi preko student-servisa što joj je olakšalo i odlazak na more. Osim toga, štedi na godišnjoj razini. To radi na način da skuplja kovanice od pet kuna te je i sama rekla da je prošle godine u dva mjeseca uspjela sakupiti čak 1525 kuna što je nadasve izdašan iznos!

Jeste li znali? U Virtualnoj poslovnici Addiko banke možete otvoriti svoj račun bez čekanja u redovima i odlaska u poslovnicu, a što je najbolje – svoj Basic paket koristite 12 mjeseci bez naknade i uz njega besplatno dobivate žiro račun. Više saznajte OVDJE.

Isti način štednje ima i studentica Fakulteta političkih znanosti, Kristina. Ona je veteran u skupljanju "medeka" bez obzira na to što prakticira dva tipa štednje - godišnju i kratkoročnu. "Imam dvije vrste štednje: kratkoročnu koju uvodim nekoliko mjeseci prije nego što planiram imati neki veći izdatak (more, putovanje, obuća, odjeća, mobitel, laptop...) i godišnja štednja \'medeka\' koja svake godine traje od 1.1. do 31.12.", pojasnila nam je.

Kako kaže, svaki put kad dobije kovanicu od pet kuna, ne potroši ih već stavlja u kasicu pa prvi tjedan iza Nove godine prikupljeno uplati na račun i iskoristi da se nagradim nečime što dugo želi ili joj se jako svidi. Genijalno, zar ne?

Mjesecima se ipak štedi za – putovanja!


U prosjeku, na temelju dobivenih odgovora, djevojkama su potebne dvije do tri plaće da bi mogle uštedjeti određenu količinu novaca koja im je potrebna za neku želju ili nagradu. S time se slažu Gabrijela, Barbara i Katarina koje su također studentice Fakulteta političkih znanosti.

Gabrijela napominje da je u dva mjeseca uspjela prikupiti određenu količinu novaca potrebu za putovanje te si je time uspjela pokriti sve vezane troškove – od puta, smještaja, hrane pa sve do ostalih aktivnosti koje su se nadovezale na putovanje.

Osim što štedi od dvije do tri mjesečne plaće za putovanja dogovorena u zadnji tren, Barbara otkriva kako u ovim situacijama proći još jeftinije. "Uglavnom štedim za putovanja dogovorena u zadnji trenutak, odlaske na more, kratke izlete i slično. Vremenski mi trebaju dva ili tri mjeseca – ovisno o visini troška, ali uvijek pokušavam proći što jeftinije (smještaj, prijevoz) tako da bih se uspjela strpati u te dvije do tri mjesečne plaće", kaže.

Katarina, osim što priznaje da za neke materijalne stvari ne štedi nego kupuje odmah pri dolasku plaće, napominje da su joj također potrebna otprilike 2-3 mjeseca da si priušti neko veće putovanje jer silno voli putovati. "Kada određujem štednju vremenski, tada u pitanju moraju biti veće stvari. Na primjer neko veće putovanje, zatim štednja za period života koji ću provesti na Erasmus programu, automobil i slično", govori nam.

Samanta, studentica Filozofskog fakulteta, ima sličnu metodu poput Kristine. Štedi dugoročno, odnosno cijelu godinu, ali uz pomoć "bolje polovice". "Štedimo oko godinu dana. Kako bi uštedjeli novce, dečko i ja tijekom jedne akademske godine sakupljamo novce u kasicu. Na kraju godine taj novac zbrojimo i dodamo koliko nam nedostaje od zarade preko ljeta (oboje radimo studentske poslove)", kaže.

Naposlijetku se počaste putovanjem u jednu europsku državu čime se, osim uzbuđenja i upoznavanja novih mjesta i kultura, također i odmore prije početka nove akademske godine.

Karla koja je nedavno diplomirala na Grafičkom fakultetu izjavljuje da joj za putovanja treba podosta vremena za uštedu koja joj je potrebna. "Uf, štedim mjesecima kad je riječ o putovanjima. Odjeću više ni ne kupujem toliko jer sam si postavila prioritete, a ako kupujem, to bude par puta godišnje neki odjevni komad. Šuze kupujem na rate da mi bude lakše", priznaje.

Što se putovanja tiče, baš ove "koronaške" godine putovala je puno više nego prethodnih godina, kako unutar tako i van Hrvatske. No, za to je bilo potrebno više od pola godine štednje. "Štedjeti sam počela u siječnju i tako sedam mjeseci. Ono što mi ostane, spremim za sljedeće putovanje. U ušteđevinu sam ubacila i honorarac koji sam zaradila u ožujku", kaže.

Manje kafića, više novčića


Na kraju, zaključak je da većina studentica novce štedi uglavnom za putovanja, točnije, najdugotrajnija i najrigoroznija štednja potrebna je baš za njih – putovanja. Osim za nova iskustva i nove destinacije, uvelike se štedi i za koncerte omiljenih bendova ili pak tehnološke inovacija poput fotoaparata, mobitela i laptopa.

Bez obzira za što štede, svi se slažu u jednome: najviše uštede tako da prorijede odlazak u kafić na kavu. Kao što je to navela Anđela: "Cimerica i ja smo došle do zaključka da prijatelje možemo zvati u stan na kavu, pivu ili što god drugo. Netko bi rekao da sam škrtica, ali u teoriji je istina... Nevjerojatno me iznenađuje koliko novaca potrošim upravo u kafićima!"

Štednja može biti još jednostavnija uz Basic paket Addiko banke. Štedite na E-knjižici i ispunite svoje želje. A imamo za vas još jedan trik za dodatnu uštedu - Basic paket otvoren u Virtualnoj poslovnici koristite 12 mjeseci bez naknade i uz njega besplatno dobivate žiro račun. Više saznajte OVDJE.Sadržaj je napravljen u produkciji portala Mojfaks u suradnji s partnerom Addiko Bank po najvišim profesionalnim standardima.