Mojfaks.hr u Nakon predavanja

BAJ BAJ menze do jeseni! Studenti u očaju: Što i gdje SADA jesti? OVO SU NAJJEFTINIJE opcije za prehranu studenata ljeti

Iako je menza neodvojivi dio studentskog života i na dnevnoj bazi aktualna tema, posljednjih dana studenti ipak malo aktivnije pričaju o njoj. Razlog tome su ljetni praznici i zatvaranje menzi u sveučilišnim gradovima.

21. srpnja 2020 14:17
BAJ BAJ menze do jeseni! Studenti u očaju: Što i gdje SADA jesti? OVO SU NAJJEFTINIJE opcije za prehranu studenata ljeti

BAJ BAJ menze do jeseni! Studenti u očaju: Što i gdje SADA jesti? OVO SU NAJJEFTINIJE opcije za prehranu studenata ljeti Foto: MojFaks

Jako mali broj studenata koristi ljetni smještaj u studentskim domovima, a veliki broj menzi svoja vrata zatvara do jeseni. U nekim gradovima, odlučili su izaći studentima u susret, pa je tako Studentski centar Spit omogućio studentima da uz predočenje iksice ili indexa, čak i bez subvencije, konzumiraju ručak i večeru po cijeni od 15 kuna. 

Govorilo se i o rezultatima ankete Ministarstva znanosti i obrazovanja o prehrambenim navikama studenata koji jedu u studentskim restoranima, a koja je pokazala da studenti najviše uživaju u bolonjezu, lazanjama, lignjama, piletini, pizzi, dok su im na crnoj listi grah, kobasica, juha, riba i riža.

...Svi žele nešto s ražnja! Veliko istraživanje otkrilo koja su jela uvijek grozno pripremljena, a koja obožavate, kao i lude prijedloge što biste željeli jesti ubuduće...


Koja je najjeftinija varijanta za prehranu studenata ljeti?

 
Zanimljivo je što se u analizi navodi da je čak 92% studenata spremno izdvojiti do 50 kuna dnevno za prehranu s obzirom na to da je trenutno prosječni iznos menija u menzi oko 10 kuna. S obzirom na to da menze privremeno zatvaraju vrata, jedan student odlučio je provjeriti među kolegama na društvenim mrežama što im je glavni izvor prehrane ljeti. "Fast food, pekare, trgovine? Koja je najjeftinija varijanta?", zanimalo ga je.

Kolege su u komentarima podijelili svoje prehrambene navike, preporučili trgovine i lokacije na kojima se moguće fino najesti, bez opterećivanja ionako skromnog budžeta.

Rubikon za pizze, Konzum i Spar za toploteku


"U Rubikonu imaš relativno jeftine pizze. Bar meni, imaju i dostavu. Ili si kupiš par paketa noodla. Nisu skupi. Pa to jedeš par dana. Ili to ili pekara. Nije baš nešto zdravo, ali je najjeftinije”, napisala je jedna studentica. 


...Opet oduševili studente: I BEZ SUBVENCIJE na iksici do ručka i večere za samo 15 KUNA!...


Što se tiče gotovih obroka, studenti pišu da Konzum i Spar imaju gotova jela koja nisu puno skuplja od menze te da su poslije 19h sva jela na popustu, naravno ako se ne razgrabe tijekom dana.

Preporučili su i Žabac food outlet, koji je zasigurno nezaobilazno mjesto, pogotovo za nadopunu ladice sa slatkišima. 

"Najjeftinije je uvijek kuhanje tjestenine + par komada svježeg povrća. Ili riže i povrća", još je jedan od prijedloga. Slijede i zobene pahuljice. "Koštaju cca 5 kuna, a traju minimum pola mjeseca. Uzmeš to + bananu i mlijeko, možeš i s vodom, al\' mora biti toplo (mlijeko/voda). Ili povrće neko malo škrobnije, tipa krumpir. Kila košta 4-10 kuna pa si pravi krumpir salatu", još je jedan od savjeta. 

...Neki bi za predjelo burek, a drugi za desert kobasice: Priprema se NOVI MENI u hrvatskim menzama, osmišljava ga POZNATI kuhar....


"Tikvice, krastavac, malo sira, rajčica i tako imaš zdravo i fino jelo, a opet te drži dugo sitim. To je kao neka salata i po potrebi dodaš malo mesa i top bude", savjetuju neki.

Jedna studentica podijelila je svoje višegodišnje iskustvo s prehranom za vrijeme ljetnog smještaja. "Ja sam prošlo ljeto preko dana čokolade i kakao na žlicu eventualno tost (jer duže traje nego kruh, osobni rekord je 6 mjeseci otvoren paket američkog wholegrain tosta iz Lidla) i parizer, neko voće, navečer salata ili tost... i skinula 6kg", te dodaje da je ove godine planirala organizirati mini menzu. 

"Raditi ručak za 5-6 ljudi i gledati da je porcija 10-ak kuna, pokrijem troškove namirnica, a malom dijelu ekipe skratim muke kuhanja", napisala je ona. 

U povrću i salatama je (ljeti) spas


"Ima i dosta jeftinog povrća, samo trebaš pratiti. Ja kupujem apsolutno sve na sniženju. Tikvice su dosta jeftine (a možeš ih pripremiti na 500 načina), salate (zelena i to) su isto uvijek ok cijene, riža/tijesto (čak i zdravo možeš otići u Žabac i kupiti po normalnoj cijeni)... Zob i razne žitarice.. Dvopek, tost, peciva, paštete, jogurti, ono sve što bi moglo poslužit za sendvič = doručak ili večera... sretno", jedan je od savjeta.

"Konzum ima fine gotove salate (povrće i piletina, tuna i td.) Ovo s tunom je jednostavnije napraviti sam. Hrpa povrća + tuna i eventualno jogurt dresing. Ponegdje ima i \'gastro dio\' pa se da kupiti gotova pečena piletina + neko povrće uz to (rajčica, krastavac, i td...). Zasitno i jeftino su razne hladne kombinacije slanutak + stvari. Sve ovo gore se da zamotati i u tortilju. Spar često ima tortilje u pola cijene, a u Lidlu su generalno jeftine (i dobre)", savjetuju studenti, a čini se i vode računa o zdravijoj prehrani. 

Neki pak, smatraju da je ljetni smještaj idealan za dijetu. 

"Pa imao si dva mjeseca karantene da pripremiš masne zalihe celulita, nema jela na ljetnom smještaju", napisao je jedan student. 

A.Z.
foto: arhiva, scst.unist.hr