V.K. u Nakon predavanja

Besplatne kontracepcijske pilule za sve djevojke do 25 godina u OVOJ državi

Europa ulazi u 21. stoljeće po pitanju zaštite i ženskog zdravlja.

10. rujna 2021 15:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedna od "kontroverznijih" tema u političkom svijetu su pravo žene na vlastito tijelo. Ovisno o tome o kojem se dijelu svijeta radi, ova su prava više ili manje u rukama samih žena, posebice po pitanju kontroliranog roditeljstva ili pak prava na pobačaj.


Krajem prošlog tjedna, ministar zdravlja Francuske, Olivier Veran najavio je kako će kontracepcijske tablete biti besplatne za sve djevojke do 25 godina.


Borba za ženska prava, zdravlje i reproduktivna prava konstantna je borba u svijetu, a posebice u politici. Dok s jedne strane pratimo situaciju zabrane pobačaja ženama nakon šestog tjedna u Texasu i političke rasprave o tome što žene smiju, a što ne vezano uz njihova tijela, Francuska jasno daje do znanja kako staje na stranu žena.


>>>Ususret Danu žena: Pitali smo djevojke kako je to biti studentica u Hrvatskoj, a neki odgovori otkrivaju seksizam na fakultetima<<<


Naime, osim kontracepcijskih pilula, ministar je najavio i kako će svi liječnički pregledi vezani uz kontracepciju biti besplatni, a ova mjera stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine. Kako je Francuska država koja uistinu vjeruje u planirano roditeljstvo govori i činjenica da su kontracepcijske pilule do sada bile besplatne za sve djevojke do 18 godina, a sada se taj rang podigao na 25 godina. Uz spomenuto, u Francuskoj je također besplatan i pobačaj.


Veran je kazao kako mlade žene sve manje koriste kontracepcijske pilule i da je najveći razlog – financije, iako nije naveo izvore za ovaj navod. "Nepodnošljivo je da se žene ne mogu zaštiti, ne mogu koristiti kontracepciju ako se odluče na to, jer bi ih to koštalo previše", kazao je, a njegove riječi prenosi ABCNews. "Ova će mjera državu koštati oko 21 milijun eura godišnje", dodaje.


>>>22 djevojke, 22 odgovora: zašto koriste kontracepcijske pilule?<<<


"Konačno!", napisala je na Twitter Alyssa Ahrabare iz aktivističke grupe Ose zle feminisme. "Visoka cijena liječničkih konzultacija i kontracepcije blokira pristup ženama u ovom bitnom pravu koje im omogućuje da zadrže kontrolu nad svojim tijelom i životom", napisala je.


Ministar nije komentirao kontracepciju za muškarce, niti je specificirao hoće li se ova mjera odnositi na "trans" i "nebinarne" osobe.


Još nekoliko drugih europskih država nudi besplatnu ili barem subvencioniranu kontracepciju. Na primjer, u Velikoj Britaniji kontracepcijske metode besplatne su, a španjolski zdravstveni sustav financira 48 različitih metoda kontrole, dok su besplatne one koje se primjenjuju u domovima zdravlja.


U Hrvatskoj se za pilule plaća dodatno, kao i za pobačaj, koji je kod nas i dalje relativno nedostupan iako je legalan, a cijene variraju od nešto ispod 2 tisuće pa sve do 3 tisuće kuna, dok jedna bolnica u Zagrebu naplaćuje i 5 tisuća kuna, podaci su Platorme za reproduktivnu pravdu.


izvor: ABC News

Još vijesti