Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Blažena među muškarcima: Ovo je jedina studentica koja na zadarskoj plaži spašava kupače

Popularnu seriju 'Spasilačka služba' pamtit ćemo po isklesanim tijelima spasilaca i zgodnim ženama poput Pamele Anderson; sve ono viđeno na ekranu ne razlikuje se puno od stvarnosti, barem kada je riječ o spašavanju, a to zna i studentica Margita Antičević koja je dio zadarskog 'Baywatcha'.

29. lipnja 2017 17:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Spašavanje ljudskih života plemenit je odabir, a spašavanje kupača od utapanja glavni je posao 19-godišnje Margite. Ona je studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a ljeti "stražari" nad zadarskom plažom Kolovare. No, ona ne pazi na plažu sama jer s njom radi još pet momaka koji su redom studenti.


Foto: privatna arhiva

Kako kaže, najveće čari njenog posla kriju se upravo u vrsti posla jer cijele dane može provesti na plaži uz more, a k tome, čini dobro djelo i spašava život ljudima koji se nađu u "morskoj nevolji". Studentica voli svoj posao koji se sastoji od svakodnevnog saniranja manjih ozljeda te općenitog osiguravanja sigurnosti plaže.

Da bi postala dio spasilačke službe morala je proći obuku, a teže slučajeve još nije imala


Premda je jedina djevojka među spasiocima, Margita nije naišla na predrasude okoline koja nerijetko žene promatra kao fizički slabije i manje izdržljivije od muškaraca. No, prije svoje spasilačke karijere godinama je trenirala plivanje te je morala položiti tečaj za spasioca. Tečaj je mogla položiti tek s 18 godina.


Kolovare je jedna od popularnijih zadarskih plaža... izvor: oil.hr

"Budući da sam se bavila plivanjem te sam svakodnevno bila na bazenu na kojem rade spasioci taj posao me zainteresirao. Čula sam da plivačima,vaterpolistima te ostalima koji se bave vodenim sportovima tečaj ne predstavlja veliki problem. Međutim, za spasilačku obuku morala sam pričekati do svog punoljetstva jer je to također uvjet jer preuzimate odgovornost za sve kupače. Isto tako, to je jedan od bolje plaćenih sezonskih poslova što je zasigurno još jedan plus. S obzirom na to da licenca traje dvije godine, dogodine ću ju morati obnavljati. No, imam to u planu napraviti i dalje se baviti ovim poslom", otkrila nam je Margita.

...I studenti žele ići na more: Vrste ljetovanja koje ćete iskusiti nakon ispitnih rokova...


...Kad Hrvatica zapliva američkim vodama: Studentica Dina preplivala 46 kilometara oko Manhattana...


Studentica nam prepričava da teže slučajeve u poslu nije doživjela, ali će joj u pamćenju ostati slučaj kada je mladić zapomagao u moru. Srećom, nije mu se dogodilo ništa ozbiljno nego ga je uhvatio grč pa se Margita nada da će nju i njezin tim i dalje pratiti takva sreća. Na samom tečaju morali su izvlačiti ljude i jače i slabije tjelesne građe kako bi pokazali da su spremni na sve situacije pa pretpostavlja da bi bez problema mogla izvući i nekog "snažnijeg" momka iz mora.


Izvor: Pixabay

Iako ne nosi crveni kupaći i ne stražari plažom s Davidom Hasselhoffom, Margita je tu da spasi kupače u nevolji što znači da ćete biti sigurni ako se ljeti uputite na zadarsku plažu Kolovare.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva
Još vijesti