Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Možda ima anđeosko ime, ali vražje udara: Ovoj se studentici FER-a ne želite zamjeriti

Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u kickboxingu, studentica Anđela Stanić u Hrvatsku se vratila s brončanom medaljom. Uvjerljivo je pobijedila borkinju iz Brazila u light contactu, u kategoriji do 65 kilograma.

29. listopada 2019 12:28
Možda ima anđeosko ime, ali vražje udara: Ovoj se studentici FER-a ne želite zamjeriti

Možda ima anđeosko ime, ali vražje udara: Ovoj se studentici FER-a ne želite zamjeriti Foto: MojFaks

Kako govori za MojFaks, trenirati je počela sasvim slučajno s deset godina. Anđela ima dva brata i uvijek su se igrali skupa, dok stariji brat nije počeo trenirati vaterpolo, a mlađi kickboxing. Tada je skužila kako joj je malo dosadno dok su braća na treninzima i odlučila se i ona upisati na kickboxing.

Sportom se počela baviti zbog starije braće


Mlađi brat se ubrzo ispisao, a ona je ostala već 13 godina u tom sportu. Natječe se u light contactu i pointfightingu


Foto:Privatna arhiva 

"Light contact je jedna od šest disciplina u kickboxingu (tri discipline u ringu i tri na tatamiju). Uz light contact, borim se i u pointfightingu (obje su tatami discipline). S tim disciplinama se bavim od samog početka treniranja, trener Pero Gazilj je bio četiri puta Svjetski prvak u pointfightingu, pa me i tome mogao najviše naučiti", govori nam Anđela.

Pointfighting (zove se i semi contact) je disciplina u kojoj se dva natjecatelja bore prvenstveno želeći nadvladati protivnika tehnikom i brzinom. Snaga nije presudna, a udarci su strogo kontrolirani. Kod svakog udarca u dozvoljeno mjesto protivnika, borba se prekida i tri suca određuju bodove, odnosno kretnjom rukom pokazuju koji je borac i koliko osvojio bodova. Light contact je vrlo slična disciplina koja se za razliku od semi contacta odvija u kontinuitetu. Natjecatelji su podijeljeni po težinskim kategorijama, dobnim skupinama i po spolu. 


foto: privatna arhiva

U 13 godina koliko se bavi kickboxingom, Anđela je ostvarila značajan uspjeh. Već godinama je prvakinja Hrvatske, osvojila je Svjetsko i Europsko juniorsko prvenstvo, bila je druga na Svjetskom seniorskom prvenstvu. Hrvatski kickboxing savez proglasio je za najbolju natjecateljicu tatami disciplina 2017. godine. Novoosvojena medalja sa Svjetskog prvenstva u Sarajevu predstavlja joj poticaj za dalji rad i trud, kako bi dogodine možda osvojila i zlato. Kako nam govori, usprkos svemu, prije borbe uvijek postoji trema. 

...Uspješne studentice i predane sportašice: Upoznajte ovogodišnje kandidatkinje za Miss sporta...


"Najčešće me uhvati deset minuta prije borbe. Tada stavim slušalice u uši i pustim neku glazbu, da se malo opustim", govori nam Anđela kako pobjeđuje i tremu. 


foto: privatna arhiva 

Kako uskladiti faks i treninge? Bitna je organizacija!


Anđela je studentica pete godine FER-a, smjer Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi. Profesori su susretljiviji što se tiče dolazaka na predavanja, a po njoj sve se može stići uz dobru organizaciju. Potrebno je i balansirati, tako je posljednjih mjesec dana faks malo ispaštao zbog treninga za Svjetsko prvenstvo, ali inače sve uspijeva stići. 

...Petkom u štiklama, subotom u kopačkama: Gabrijela je studentica koja ruši sve predrasude...


"Za vrijeme ispitnih rokova se malo više posvetim faksu, al\' ipak nađem vremena i za treninge. Uglavnom su mi treninzi navečer pa stignem sve obaviti preko dana (faks, izvest\' psa, popiti kavu s prijateljima...) Treniram četiri, pet puta tjedno, osim kad se spremam za neko natjecanje, onda treniram više puta. Na primjer, cijelo ljeto sam imala po deset treninga tjedno", govori nam Anđela. 


foto: privatna arhiva 

Aktivno bavljenje sportom i odlasci na natjecanja nose sa sobom i određena odricanja. Ova borkinja kaže nam kako je dosta puta morala otkazati neko druženje zbog treninga, a u četvrtom srednje nije išla na ekskurziju zbog natjecanja. 

Dobar način za dovesti se u formu i smršaviti


U dosadašnjem bavljenju kickboxingom, Anđela se nije susretala s nekim predrasudama. Kako nam govori, ljudima je zanimljivo kad čuju da se bavi kickboxingom. 


foto: privatna arhiva 

"Mislim da borilačke vještine postaju sve popularnije među djevojkama jer su dobar način za dovest se u formu i smršaviti. Također, na treninzima cure se mogu naučiti obraniti u slučaju da se nađu u neugodnoj situaciji", govori naša sugovornica i dodaje kako se ona nije našla u svakodnevnoj situaciji gdje bi trebala iskoristiti svoje borilačko umijeće i nada se da i neće. 


...Skromna, borbena i naša: kraj boksačice Darie sve se prijateljice osjećaju sigurno...


Anja Zulić
Foto: privatna arhiva