Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Čak 6 posto hrvatskih studenata PLATILO BI ZA POSAO i masovno daju kolegama da PREPISUJU od njih na ispitima

Samo petina studenata nikad nije varala na ispitu, ali bi ih 70 posto u budućnosti prijavilo korumpirano ponašanje...

20. studenog 2019 11:33
Čak 6 posto hrvatskih studenata PLATILO BI ZA POSAO i masovno daju kolegama da PREPISUJU od njih na ispitima

Čak 6 posto hrvatskih studenata PLATILO BI ZA POSAO i masovno daju kolegama da PREPISUJU od njih na ispitima Foto: MojFaks

Studente, dio društva kojeg bi tradicionalno trebao karakterizirati najveći stupanj idealizma, kod nas puno više obilježava – pragmatizam! Oko šest posto priznaje ih da bi bez razmišljanja platili ili se na neki drugi način izborili za posao. A kad bi taj posao bio u tvrtki za koju se pouzdano zna da je korumpirana, samo bi ga 40 posto odbilo, 30 posto se dvoumi i kažu da to \'ovisi\' i još ih 23 posto ne zna što bi učinilo, piše eMeđimurje.

...Čak ih 75 posto prepisuje: Istraživanje pokazalo da na ispitima najviše varaju studenti Sveučilišta u Zagrebu...


Odgovori su to iz istraživanja o percepciji studenata o korupciji, provedenog u sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama tijekom kojeg je konzultantska kuća Deloitte Hrvatska organizirala brojna događanja za detekciju stanja i poticanje aktivnosti na suzbijanju prijevara.

...Dvostruki standardi varanja: Prepisivanje je neoprostivo samo ako ste na ovim fakultetima...


Prepisivačinu izgleda percipiraju kao solidarnost te ih više od 70 posto dopušta kolegama da od njih prepisuju na testu, a 45,7 posto ih otkriva da su i oni prepisivali od kolega ili iskoristili njihov seminarski rad. Nisu baš nešto osviješteni niti o autorskim pravima: skoro 46 posto ih je upotrijebilo ideje, dijelove teksta ili rada nekoga autora u vlastitome radu, a jednako toliko ih se služilo nedopuštenim sredstvima na ispitu kako bi bili sigurniji da će ga položiti. Nešto više od pet posto donosilo je zdravstvenu potvrdu kao alibi za nepristupanje ispitu.

Ima i onih koji nikada nisu varali


Samo 22,4 posto ispitanih studenata tvrdi da nikada nisu koristili nijedan oblik varanja. Oni bi se mogli nazvati zdravom jezgrom društva. Ohrabruje i što ih još 82 posto nikome nije ponudilo mito, a 70 posto bi ih prijavilo korumpirano ponašanje u budućnosti. Polovica ih se zalaže za novčane kazne i kazneni progon kao metode suzbijanja korupcije, a 38 posto bi se oslonilo na podizanje svijesti.

...\'Zažmiri\' samo na nekim kolegijima: Asistent priznao kad i zašto dopušta studentima da prepisuju na ispitu...


Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, Hrvatska je na 60. mjestu od ukupno 180. zemalja, s negativnim trendom: u 2018. smo pali tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Najmanje je korumpirana već godinama zemlja koja domovina najsretnijih stanovnika – Danska.

...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


L.B./izvor: eMeđimurje
foto: Shutterstock