L.B. u Nakon predavanja

Cijena domske sobe 'na crno' i do 9 tisuća kuna: Evo koliko je ilegalaca 'raskrinkano' prošle godine

Već je poznato da je ove godine čak 3500 studenata ostalo bez domske sobice pa su sada prisiljeni pronaći alternativu.

27. kolovoza 2021 15:30
Kupoprodaja domskih soba

Kupoprodaja domskih soba Foto: MojFaks

S obzirom da je privatni smještaj skup pa tako za dvosobni stan u Zagrebu treba izdvojiti oko 500 eura mjesečno, svake godine određen broj studenata pokuša se "prošvercati" u domove – kupovanjem prava na subvencionirano stanovanje koje je ostvario neki drugi student, a ne planira ga korisiti.


>>>'Nije mi bed jer je sistem bodovanja u banani': Studenti koji žele kupiti sobu u domu otvorili dušu i ispričali svoju stranu priče<<<


I sada već davne 2017. godine, bez doma je ostalo 3500 studenata. Tada su se cijene sobe kretale u rasponu od četiri do osam tisuća kuna na godinu, a sada je i ovaj trošak porastao pa se penje i do devet tisuća kuna.


Uza sve to, sa sobom nosi rizik da će stanara "na crno" otkriti i kontrola kojom se, tijekom akademske godine, bez najave provjerava identite osoba koje su u sobama te podudaraju li se imena s onima koji su ostvarili pravo stanovanja na natječaju.

Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka u studentskim domovima zagrebačkog SC-a jasan je po tom pitanju. Sve koje uhvate u ovom prekršaju sankcionirat će gubitkom prava na smještaj u domu, za čitavo vrijeme studija, a nesretni će ilegalac izaći iz kupovinom stečene sobe.


>>>'Živim u strahu i smišljam izgovore': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu<<<


Zbog svega ovoga, nije tajna da ilegalci osjećaju strah tijekom boravka u kupljenoj sobi. "Priznajem da živim u strahu. Nekada potpuno zaboravim na to, pa bezbrižno idem na spavanje, a ponekad se prije spavanja sjetim i onda u sebi smišljam priču ako mi upadne kontrola u sobu, što reći, a da se uspijem izvući iz te situacije. Kroz priču sam saznala da oni ulaze u sobu u 4,5 sati ujutro, probude te, traže iksicu, a ako te uhvate da si ilegalno tu, i ti i osoba od koje si kupio dom gubite pravo na dom do kraja studiranja", kazala nam je svojedobno M.B. koja se te godine po prvi puta odlučila na ovaj potez.

2019. godina donijela je iznenađenje tadašnjim stanarima doma na Cvjetnom jer su, kako tvrde, prvi puta doživjeli kontrolu soba s ciljem identifikacije potencijalnih ilegalaca. "Kontrola nije bila najavljena, ima obavijest o sanitarnoj kontroli koja je 11.11. pa smo cimerica i ja mislile da je to, ali nije bilo. Mi smo spavale i dva puta su lupali na vrata u 6 i 20, mi se nismo probudile da otvorimo pa su sami otključali i ušli. Neka plava žena nas je probudila, a dva frajera su stajala ispred vrata, predstavila se kao kontrola. Tražila nas je dokument sa slikom. Bili su vrlo ljubazni", rekla nam je tom prilikom studentica Izabel.


>>>IPAK NIJE MIT! Počela kontrola ilegalaca u domu: 'Lupali su na vrata u 6:20, tražili dokumente...'<<<


No, sve ovo ipak studente ne sprječava da i dalje prodaju i kupuju mjesta u domovima. Gostujući u središnjoj večernjoj emisiji ove televizije, RTL Danas, Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu dotaknuo se ove teme.

"Prošle su godine, naime, djelatnici Studentskog centra pronašli dvadeset slučajeva ilegalnog stanovanja", izjavio je uz napomenu da je Pravilnikom propisano da se studentima koji kupuju i prodaju domove može trajno oduzeti pravo na smještaj u domu.

Ono što nije pojašnjeno jest je li ova mjera doista i izrečena svima koji su uhvaćeni u ovom prekršaju domskog Pravilnika.

Još vijesti