L.B. u Nakon predavanja

Ne tračaj kolegu svoga: 10 studentskih zapovijedi koje ne smijete prekršiti

Pravila su pravila. Ova ne treba kršiti, ako želite da vam vrijeme studiranja prođe u blagostanju...

25. travnja 2022 11:11
Neka je pravila bolje ne prekršiti...

Neka je pravila bolje ne prekršiti... Foto: Iryna Inshyna via Shutterstock

Svi znamo da život podrazumijeva puno nepisanih pravila kao na primjer: "Ne pričaj s punim ustima", "Ustupi mjesto u tramvaju starijoj osobi", "Pozdravi susjede kad izlaziš iz kuće ili stana", "Peri ruke prije jela" i brojna, brojna druga.

Naravno da vas nitko neće kazniti zatvorskom kaznom niti izbacivanjem iz društva ili obitelji ako ih se odlučite ne pridržavati, ali svi ih više-manje slijedimo jer osiguravaju ugodniji život u zajednici. Slično je i tijekom studiranja – ovaj period u životu podrazumijeva neka nepisana pravila.

Mudro odaberi svoje mjesto u predavaonici

Ne samo da je ovo važno jer nitko ne želi sjediti u prvim klupama nego će ti kolege kraj kojih ćeš sjediti ubrzo postati najdraža poznata lica kojima, doduše, možda duge nećeš zapamtiti ime, ali će poslužiti kao odličan orijentir – aha, eno ga/je, tamo moram sjesti.

vezano Studentica uči za ispit Postani student Studira na dva fakulteta, a dodala bi i treći: 'Jel' prekasno da s 27 upišem medicinu?'

Osim toga, ovo su osobe kojima ćeš se obratiti u slučaju da morate prepisati bilješke s predavanja ili nadoknaditi neku "zadaću" na koju ste totalno "zaboravili". Dakle – mudro birajte gdje ćete sjesti i s kime ćete se okružiti.

Ne sjedi na mjesto svoga kolege, iako ne postoji raspored sjedenja

Onaj raspored sjedenja koji se spontano uredi na prvom predavanju svakog kolegija i unutar svake predavaonice takvim treba ostati do kraja. Iako na faksu ne postoji raspored sjedenja kao u osnovnoj školi, ako samo i jedna osoba zamijeni svoje mjesto kolege će se pobuniti. Zamislite sjedenje kao delikatni ekosustav koji se lako uništi s promjenom samo jednog mjesta. Nitko to ne želi, zar ne?

Ne podsjećaj profesora svoga na obaveze koje je sam zaboravio

Na početku semestra najavljen je kratak reakcijski tekst za tri tjedna ili blic ispit i nakon toga više se o tome ništa nije moglo čuti? Odlično! Ako profesor zaboravi, tko smo mi da ga podsjećamo?

vezano Slika nije pronađena Laganini Izbjegava kolege, druži se samo sa studentima s drugih fakulteta: 'Žao mi je što je moja buduća struka puna ovakvih ljudi...'

Uostalom, ako to i napravite, budite sigurni da ćete kod kolega zaraditi debeli minus. Upamtite: uspjeh je s minimalno truda postići željeni rezultat.

Ne podsjećaj profesora svoga da imate još vremena do kraja predavanja (i ne postavljaj pitanje u zadnjoj sekundi predavanja)

Ova su dva pravila spojena u jedno jer se tiču svetog pravila trajanja predavanja.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše 10 korisnih savjeta onih koji znaju (starijih studenata) onima koji još ne znaju (brucošima)

Dobro je ako profesor napravi grešku (događa se rijetko, ali ipak ponekad) pa pomisli da je vrijeme za predavanje isteklo, ali je jako loše ako neki nadobudni kolega u zadnjoj sekundi predavanja digne ruku i postavi pitanje na koje onda profesor (nekad nam se čini kao da i njega ovo naživcira) odgovara 15 minuta. Čemu? Zašto? Postoje konzultacije, e-mailovi, koristite ih.

Pročitaj syllabus kolegija prije nego postaviš neko "glupo" pitanje

Zašto postavljati pitanje na koje odgovor možeš pronaći u syllabusu koji će ti svaki profesor dati na početku semestra? Prvi rok za predaju seminara, popis dodatne literature, prvi ispitni rok...sve to piše na papirima ili internetu stoga prvo čitaj, a onda pitaj.

Sudjeluj u grupnim projektima da dobro ti bude i da kolege te vole

Nema gorih kolega od onih koji u grupnim projektima ne mrdnu prstom jer znaju da će se posao rasporediti na sve ostale. Nemojte biti taj kolega. Doprinesite svojim radom jednako kao i svi drugi.

Ne tračaj i ne osuđuj (drugačijeg) kolegu svoga

Ljudi, ovo je fakultet, a ne srednja škola u američkom filmu. Susrest ćete puno različitih osoba s različitim prošlostima, obiteljskim situacijama i smislom za humor.

vezano Baka diplomirala Laganini Brate mili, dosadno je... I još nekoliko razloga zašto je bolje NE razvlačiti godine studiranja

Samo zato što netko bilješke tipka na laptopu (dok svi drugi piskaraju) ili u svojoj gotičkoj odjeći vozi romobil po kampusu ne znači da je ta osoba "čudna" i da ju trebate osuđivati. Studiranje je zapravo odličan način da upoznate šaroliko društvo i shvatite da su svi super.

Podijeli svoje bogatstvo sa bližnjim kolegom svojim

Roditelji sa sela šalju pune sportske torbe delicija (kobasica, ajvara, sarme, čvaraka, meda...)? Netko je propustio predavanja i trebaju mu bilješke, a tvoje su baš najljepše? Podijelite s kolegama i cimerima sve čega imate u izobilju – ovo je recept za sreću na fakultetu, u domu ili predavaonici.

Budi dobar cimer da dugo živiš i dobro ti bude u domu/stanu

Operi suđe kad je tvoj red, nemoj bučiti kad u 2 ujutro dođeš iz vana, nemoj zaključati kupaonicu i odnijeti ključ sa sobom...uglavnom takve stvari. Poštuj cimera svoga (ako to zaslužuje, a ako ne zaslužuje – traži drugog cimera) da ugodno studiraš i dobro ti bude u domu ili stanu. Isti tretman očekuj i prema sebi.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studiranje – oluja na koju niste spremni: Ovo su svi strahovi i fobije koji muče studente od početka pa do diplome

Počasti se slobodno, s vremena na vrijeme

Studiranje nije lako i zato je važno s vremena na vrijeme priuštiti si malena zadovoljstva, ma kakva ona bila, u skladu s vlastitim financijskim mogućnostima. Spa dan s frendicama? Putovanje u Budimpeštu? Manikura kod one super curke iz drugog paviljona? Gledanje cijele sezone omiljene serije? Odlazak u kino? Što god vas veseli – razveselite se. Jer vi to zaslužujete.