Ivana Petrić u Nakon predavanja

'Daj dokumente ili ću ti skenirati osobnu': ZET-ovi kontrolori studentima prijete uređajem iz budućnosti

Naš članak o ovlastima kontrolora ZET-a i slijedom istih informacije o tome što smiju, a što ne smiju raditi kada uhvate putnika bez karte izazvao je veliko zanimanje među studentima. Među komentarima na tekst najčešći se spominjao infracrveni uređaj kojim kontrolori prijete mladima kad ih uhvate bez prijevozne karte.

5. svibnja 2017 13:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kao i među svim drugim zanimanjima, ZET-ovih kontrolora ima različitih: neke putnici hvale, a na druge se žale zbog incidenata i neljubaznosti prilikom obavljanja svog posla. Takve situacije nastaju uglavnom zato što putnik nije kupio kartu te, pritom, odbija dati svoje dokumente na uvid.

Ovaj put nećemo govoriti o tome što kontrolori smiju napraviti, a što ne smiju u "nemam kartu situacijama" nego o naizgled vrlo futurističkom scenariju. Riječ je o tome da su smo od nekoliko različitih studenata saznali da su im kontrolori prijetili "infracrvenim uređajem za skeniranje dokumenata" koji svoj zadatak očitavanja podataka koje su im studenti pokušali uskratiti obavlja čak i preko odjeće i unutar torbi.

Kontrolori ne bi trebali lagati putnicima, neovisno o tome imaju li kartu ili ne


Budući da znamo da ZET-ovci nisu likovi iz SF filmova i nemaju takav uređaj, kontaktirali smo ZET i pitali zašto to neki kontrolori govore. Glasnogovornik ZET-a, Tomislav Jurić, kratko je izjavio da nije upoznat s takvim slučajevima. Kada smo ga upitali što bi studenti trebali učiniti kada im kontrolor "zaprijeti" svojom imaginarnom spravom, odgovorio je da je ono što studenti u svakom trenutku vožnje trebaju činiti jest – imati kartu. Premda smo još poslali i pisani upit kako bismo dobili opširniji odgovor, do kraja pisanja članka on nije stigao.

...Moraš li doista pokazati osobnu iskaznicu? Razbijamo sve mitove vezane uz ovlasti kontrolora ZET-a...


...Nije moglo iskrenije: Zagrebački studenti otkrili zašto se masovno švercaju u tramvajima...


No, imali kartu ili ne, kontrolori ne bi trebali lagati putnicima i laganjem iznuđivati dokumente na uvid. Kako im je to uopće napamet nikome nije jasno, ali sudeći po svjedočanstvima studenata, oni tu foru "prodaju" već neko vrijeme.

"Bilo je jutro, točnije 5:50 kada idem na tramvaj. Logično, kao student bez posla nemam love baš za sve ,tako da ne kupujem kartu. Kontrola je ušla na Zrinjevcu i kako sam putovao do Glavnog kolodvora objasnio sam kontroloru da ne idem daleko i rekao mu da nemam love. Vjerojatno mi je vidio novčanik u džepu tj. 'obrise' novčanika pa mi je pokazao nešto s osobnom na aparatu što sam ja letimice pogledao. Pisalo je 'osobna', a vjerojatno se to odnosilo na to u programu što on kada putniku uzima podatke s osobne. Pokušao mi je 'uvaljati' foru"
, prepričao je student B.Š.

Drugi slučaj govori o kontroloru koji je studentici rekao da joj može skenirati dokumente i preko torbe. Studentičina prijateljica, R.M., ispričala nam je što se dogodilo, a priča je vrlo slična kao i prethodno svjedočanstvo.

...ZET-ov kontrolor grubo izvrijeđao studenticu: 'Ajde zovi policiju. Ajde. Kravo glupa!' ...


...ZET bez milosti: Nemaš kartu? Ok, cijeli tramvaj će stajati zbog tebe!...


"Frendica se vozila tramvajem iz smjera Dubca na faks i na jednoj stanici je ušao ZET-ovac i pitao ju za kartu na sto je ona rekla da nema. Tražio ju je osobnu, a premda ju je imala, rekla je da ju nema jer ju ona ne mora dati, a on je uzeo aparat s kojim se inače skeniraju karte i navodno joj skenirao torbu te je njemu na aparatu pokazalo da ona ima osobnu. Nije joj točno pokazao sken torbe, ali mu je poslije toga dala osobnu i naravno, dobila kaznu", ispričala je studentica.

Studentici S.L. kontrolor je rekao da je bahata te nakon toga navodno upalio senzor na uređaju za skeniranje karata kako bi joj skenirao osobnu kroz torbu."Sad je već prošlo dosta vremena od tog incidenta, ali sjećam se da je kontrola ušla u bus na Vrapčanskoj, taman zadnja stanica prije Črnomerca. Nisam imala kartu jer inače putujem vlakom, a ako i odem na bus, u 99% slučajeva nema kontrole. Kontrolor me tražio osobne dokumente koje sam odbila dati i tada je postao bezobrazan, počeo govoriti o policiji i intervenciji, da će zaustaviti cijeli bus zbog mene, govorio da sam bahata. Nakon toga je upalio uređaj za očitavanje karata i tim senzorom prošao po mojoj torbi. Rekao je da mi je skenirao osobnu i da očekujem kaznu kroz dva tjedna na kućnu adresu", kaže S.L.

S obzirom na to da sada postoji i polusatna karta od 4 kune, svaki putnik bi trebao imati kartu kako se ne bi doveo u takvu situaciju. Ono što trebate znati jest to da vas kontrolor ne može i ne smije zadržati u vozilu (niti izvan njega na stanici) ako sami na to ne pristanete, a svoje dokumente im ne morate predočiti bez prisutnosti policajca. I najvažnije – kontrolori nemaju SF uređaj za skeniranje dokumenata.

Sve o tome što kontrolori smiju, a što ne smiju raditi možete pročitati ovdje.
Još vijesti