Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Dekan splitskog KBF-a ne mari za koronu: Smatra da na mise treba odlaziti i po cijenu života

U Republici Hrvatskoj već mjesec dana na snazi su mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom su ograničena okupljanja ljudi zbog suzbijanja širenja koronavirusa. Uskršnji vikend je iza nas, a usprkos uputama Hrvatske biskupske konferencije da se mise ne održavaju, neki se svećenici, ali i dekani s time ne slažu.

14. travnja 2020 14:22
Dekan splitskog KBF-a ne mari za koronu: Smatra da na mise treba odlaziti i po cijenu života

Dekan splitskog KBF-a ne mari za koronu: Smatra da na mise treba odlaziti i po cijenu života Foto: MojFaks

Tako je u nedjelju svećenik Josip Delaš, župnik u splitskom prigradskom naselju Sirobuja, održao misu unatoč apelima da se u ovim epidemiološkim okolnostima to ne radi, a svoje nezadovoljstvo odlukama Crkve vezane za situaciju koronavirusom izrazio je i dekan splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, don Mladen Parlov.

...Nema mjesta za Adama i Evu: U ovoj državi 0% studenata vjeruje da je Bog stvorio svijet...

 
Dekan i don Parlov izjavio je kako je svećenike trebalo ohrabriti da "umnože" svete mise. 

"U ovim trenucima, kada su vjernici u srahu od pandemije, trebalo im je omogućiti utjehu. Vjernik je naučen promatrati svoj život pod vidom vječnosti. U ovoj krizi pandemije, Crkva se predstavlja kao podružnica Crvenoga križa ili Stožera za civilnu zaštitu! Pa, to nije uloga Crkve! Uloga je Crkve, a to kaže zadnji kanon zakonika kanonskoga prava - \'Lex suprema eclesie, sau stanimarum - Vrhovni zakon Crkve je spasenje duša.\' Crkva se mora boriti za duše, Crkva mora ljudima davati utjehu, Crkva mora davati ljudima Božju utjehu i ljubav, a prvi kanal po kojem k\' nama dolazi Božja ljubav je slavljenje sakramenata. Po meni, nije se smjelo ljude na neki način, lišiti slavlja svetih misa! Svaka sveta misa slavi Kristovu pobjedu nad grijehom, Sotonom, nad smrću", rekao je u emisiji Bujica don Mladen Parlov, a prenosi Dalmatinski portal

...Netko je pitao hoće li i ove godine biti vjeronauka u studentskom domu, a onda je krenula žestoka rasprava...


Dekan KBF-a istakao je da je svećenike trebalo potaknuti na herojski angažman. 

"Svećenike je čak trebalo potaknuti na herojski angažman i ljubav da umnože svete mise, ako kaže Stožer da ne može biti više od toliko i toliko ljudi, trebali su reći da će biti i deset misa, ako treba - da svi koji budu htjeli, koji su željeli imati tu utjehu da im bude omogućen pristup Božjoj utjesi i ljubavi", kazao je don Parlov. 

Prema riječima dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta Crkva nema pravo ukinuti Božju zapovijed: \'Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji\'.

...Studentski kapelan objasnio je li \'skidanje\' sadržaja s interneta grijeh...


"Misa se mora slaviti! Ona se mora slaviti po cijenu života sa strane svećenika, a svaki vjernik prema svojoj savjesti mora u datim okolnostima odlučiti hoće li doći ili neće doći... Crkva ne može reći vjernicima da ne moraju ili ne smiju doći. To ne može jer je to kršenje Božje zapovijedi!", pojašnjava Parlov.

A.Z.
izvor: Dalmatinski portal
foto: Youtube@Zašto upisati teologiju? - KBF Split/screenshot