L.B. u Nakon predavanja

Kad imaš 9 kuna dnevno za hranu: Studentica objasnila kako je uspjela preživjeti 5 dana s manje od 50 kuna

Snalažljiva 23-godišnja studentica odlučila je u tjedan dana potrošiti što manje novca na 'špeceraj'. Uspjela je preživjeti s otprilike 9 kuna dnevno tijekom pet dana.

16. ožujka 2021 14:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poppy Barr nije kronično dekintirana niti je sav mjesečni budžet "spiskala" na cipele i skripte. Odlučila je provjeriti može li tijekom pet dana na hranu potrošiti samo funtu dnevno (oko 9 kuna), a istovremeno ne jesti samo grickalice.


Ništa bez zobenih pahuljica


"Premisa ovog izazova bile je relativno jednostavna", kazala je za. "Htjela sam uštedjeti što više novca i istovremeno baciti što je manje hrane moguće", objašnjava Poppy za Vogo.co.uk.


>>>Omiljeno jelo studenata može biti opasno po život: Student umro nakon što je pojeo tjesteninu 'staru' samo pet dana<<<


Iako je odlučila biti što ekonomičnija u raspolaganju novcem, nije željela da se kvaliteta njene prehrane pogorša. "I dalje sam željela kuhati ukusne obroke koji imaju nutritivnu vrijednost. Zbog toga sam kupovala kocke jušnog temeljca i sojino mlijeko, obogaćeno vitaminima", govori.


>>>Pijana studentica naručila hrane za 900 kuna: 'Možda ću morati prodati bubreg da se financijski oporavim'<<<


Njena je petodnevna košarica sadržavala zobene pahuljice, tjesteninu (špagete), voće i konzerve, a zamijenila je i kravlje mlijeko sojinim i sve to unutar budžeta manjeg od 50  kuna.


Sadržaj košarice namirnica koje je pripremala i jela tijekom pet dana...foto: screenshot via Vogo.co.uk


Uglavnom je bila zadovoljna onime što je odabrala. Kupovala je robne marke koje su znatno jeftinije od poznatijih i "razvikanih" brendova što je značajno pojeftinilo čitavu košaricu. "Jedne večeri čak sam isprobala i domaću pizzu pripremljenu od samljevenih zobenih pahuljica i vode, od kojih sam zamijesila tijesto, umaka za tjesteninu i smrznutog povrća. Iskreno,  nije bila tako loša kao što zvuči!", kaže.


>>>Studentica došla na ideju mini-menze u domu: Biste li došli na ručak za 10 kuna?<<<


Ako bi tijekom dana poželjela nešto grickati, napravila bi domaće keksiće od gnječene banane, maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica. "Ukratko, tjedan je bio izazovan, ali ne na načine koje sam očekivala", govori. Najveći problem predstavljala joj je monotonija obroka. Za svaki doručak pripremila bi zobene pahuljice s maslacom od kikirikija, a i nakon drugog tanjura juhe za ručak već joj je dosadila.


Dodaje da je tajna u tome da se opskrbite povoljnim namirnicama i osmislite plan obroka. Bitno je tijekom kupovine potražiti artikle na popustu. "Bazirala sam se na povoljnim namirnicama poput tjestenine i cijeli sam tjedan detaljno isplanirala svaki obrok. Nema šanse da bih imala dovoljno za svih pet dana da nisam toliko razmišljala o obrocima prije samog kuhanja", tvrdi.


Poruka iza izazova


Ideja za njen podvig nije se razvila iz hira niti realne potrebe, već solidariziranja s onima koji žive ispod linije siromaštva. Naime, njen štedljivi plan prehrane dio je izazove "Živjeti ispod linije" (Living Below the Line) koji je 2010. započeo u Australiji. S vremenom se razvio u godišnju kampanju protiv siromaštva koja se organizira i provodi diljem svijeta s ciljem prikupljanja sredstava za i podizanja svijesti javnosti o projektima kojima se smanjuje siromaštvo diljem svijeta.


"Iako sam iskusila samo djelić onoga s čime se bore oni koji žive u siromaštvu, izazov mi je definitivno otvorio oči da uvidim svoju privilegiranost", kaže Barr. "Uspjela sam ustrajati u ovome tijekom pet dana, ali s krovom nad glavom, tekućom vodom, strujom, uz priliku da se vratim uobičajenim obrocima nakon izazova, dok drugi nažalost nemaju tu mogućnost."


izvor: Vogo.co.uk

Još vijesti