Ivana Petrić u Nakon predavanja

Depresija više nije broj 1: Otkriveno zašto studenti sve češće traže pomoć psihologa

Obraćanje psiholozima ne bi trebala biti tabu tema ni sramota jer o psihičkom zdravlju trebamo brinuti jednako kao i o fizičkom. Novi detaljni izvještaj New York Timesa pokazuje koji su to problemi zbog kojih studenti i tinejdžeri sve češće posjećuju psihologe i - ne, depresija više nije jedan od njih!

13. listopada 2017 12:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Razlog zašto studenti i mladi općenito sve češće traže psihološku pomoć je anksioznost, odnosno tjeskoba - najčešći psihički poremećaj u SAD-u. Liječnik Phillip Kendall s Klinike za anksiozne poremećaje kod djece i mladih na Sveučilištu Temple, upozorava da je tjeskobu nekada teško prepoznati.


...Karlovačku studenticu napala dva psa – završila kod psihijatra, pauzirala godinu na faksu...


...Studentska depresija: kako se nositi sa stresom tijekom studiranja...


Inside Higher Ed iznosi podatke koji pokazuju da se "epidemija" tjeskobe među studentskom populacijom pojavila još 2009. godine, a odtad je anksioznost neprijatelj broj jedan psihičkog zdravlja studenata. U razdoblju od 2015. do 2016., čak je 51% studenata koji su na kampusima potražili pomoć "studentskih" psihologa patilo od tjeskobe.

Iako tjeskoba u studenata nije ništa novo, liječnici kažu da bi trebalo osvijestiti javnost o ovom, sve većem problem u populaciji mladih ljudi. Uzroci ove "pošasti" među studentima još nisu poznati, ali sugovornici koji su za New York Times progovorili o ovom problemu često su spominjali i društvene mreže kao faktor koji igra ulogu.

Naime, društvene mreže zbog uljepšanog sadržaja koji se najčešće na njima objavljuje stvaraju pritisak imperativa uspješnosti i studiranja na vrhunskim fakultetima, što mnogi ne mogu postići te tako razvijaju frustraciju ili pak tjeskobu zbog osjećaja manje vrijednosti.