Mojfaks.hr u Nakon predavanja

WOW! Početkom 2020. otvara se preuređena splitska legenda - bit će među najboljim domovima u zemlji, pogledajte zašto! FOTO

Nakon završetka projekta, studentski dom 'Bruno Bušić' moći će primiti 465 studenata u 121 trokrevetnoj sobi i 49 dvokrevetnih soba, a imat će i četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom. Na prva tri kata bit će trokrevetne prostorije, a na višim katovima dvokrevetne.

7. listopada 2019 12:22
WOW! Početkom 2020. otvara se preuređena splitska legenda - bit će među najboljim domovima u zemlji, pogledajte zašto! FOTO

WOW! Početkom 2020. otvara se preuređena splitska legenda - bit će među najboljim domovima u zemlji, pogledajte zašto! FOTO Foto: MojFaks

U tijeku je natječaj za kupnju opreme, no zbog složenosti postupka ne može se točno precizirati kada će renoviranje objekta biti završeno. Predviđa se ipak da bi tijekom prve polovice 2020. godine trebao biti spreman za nove stanare.


...Novo ruho legendarnog \'djedice\': Evo kako će izgledati najstariji splitski studentski dom nakon milijunskog \'makeovera\'...


"Dvokrevetne sobe će uglavnom biti na posljednjem, četvrtom katu, odakle puca veličanstven pogled na Poljud, Kaštelanski zaljev i lučicu. Sve će biti klimatizirane, imat će sustav \'fan coil\' u svakoj sobi i na katovima, hladnjak, zasebne kupaonice, a ugrađeno će biti i dizalo", pojašnjava za Slobodnu Dalmaciju Marijan Bašić, voditelj Službe domskog smještaja i turističkih poslova u Studentskom centru.

foto: gradimozadar.hr, Arhitektonski biro Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh.

Studentima će izvrsno doći i mala kantina u prizemlju, gdje će moći nešto prigristi, kao i dvije učionice na istoj etaži, od kojih će jedna biti multifunkcijska za potrebe sastanaka, edukacija i druge prigode. Također, po jedna učionica bit će i na svakom katu doma, kao i čajna kuhinja. Praonica za rublje u prizemlju i sportsko igralište također nisu zanemarivi.

Jedan od najboljih studentskim domova u Hrvatskoj


Projekt je vrijedan 62 milijuna kuna, od čega je 32,5 milijuna novca iz EU-ovih fondova, 7,4 milijuna je iz Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstvo obrazovanja dalo je 17,4 milijuna kuna, a Studentski centar 4,5 milijuna kuna vlastitog novca. Rekonstrukcija "Bruno Bušića" jedinstven je projekt u Hrvatskoj koji je financiran iz četiri izvora, a osim rekonstrukcije postojećih katova, na zgradi je i nadograđen jedan kat.


foto: gradimozadar.hr, Arhitektonski biro Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh.

"Zbog položaja doma, pogleda i sadržaja koje će imati ovo će biti jedan od najboljih studentskih domova u Hrvatskoj", kaže Bašić.

Novi dom zaslužuje i nove autobusne linije...


Nakon keramike i podova te zatvaranja fasade izvođači su gotovi sa svojim dijelom posla i dolazi radna snaga koja će donijeti namještaj, što će kompletno zaokružiti izgled soba i ostalih prostorija.


...Umjesto sobe - deblji račun: Zbog obnavljanja doma splitski studenti dobili veću subvenciju...


"Sretni smo i ponosni jer nam je premijer Andrej Plenković s ministrima bio u obilasku gradilišta. Izrazio je zadovoljstvo razvojnim projektimaa koje splitsko Sveučilište pokreće za svoje studente", dodaje Bašić, koji ima u planu predložiti uvođenje nove autobusne linije za studente koja će voziti od Doma do Kampusa.


...Je li ovo hotel ili studentski dom? Osječki \'starac\' osvanuo u novom ruhu i oduševio sve studente...


"Kada \'Bušić\' bude u funkciji, planiram dati prijedlog Upravi Studentskog centra i Sveučilišta da razgovaraju s \'Prometom\' kako bi se u jutarnjim satima uvela linija za studentski autobus koja bi kretala od Doma, stajala na Općini i kod Pazara i iskrcavala putnike na Kampusu", najavljuje voditelj Službe domskog smještaja i turističkih poslova.

Kako sada stvari stoje, trokrevetne sobe bit će 490 kuna mjesečno, a dvokrevetne 630 kuna po osobi.

Više fotografija pogledajte ovdje i ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: gradimozadar.hr, Arhitektonski biro Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh.

Još vijesti