V.K. u Nakon predavanja

Emotivni status o studiranju zaradio 11 tisuća 'lajkova': 'Naći ćete prijatelja, kuma, suprugu i postati čovjek...'

Mnogo puta smo čuli kako su studentski dani najljepši u životu. Specijalizant psihijatrije piše potpuno iskreno i emocionalno o studentskom razdoblju, doživljajima i svemu što je naučio za vrijeme studiranja. Njegov status broji 11 tisuća 'lajkova'.

6. rujna 2021 12:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I dok se studija neki prisjećaju s melankolijom, drugi su tek ušli u ovaj svijet, a neki su na pola puta i žive upravo te najbolje dane. Studentski dani su za svaku osobu posebni dani u njihovim životima, no kolektiv koji se tamo stvori, ostaje zauvijek u sjećanju.


Dr. Vladimir Đurić, koji je završio Medicinski fakultet u Beogradu i trenutno odrađuje specijalizaciji iz psihijatrije na istom fakultetu, napisao je Facebook status iz kafića Medicinskog fakulteta, toliko pun emocija da je postao viralan. Trenutno broji preko 11 tisuća lajkova i nešto iznad tisuću komentara.
>>>5 mudrih savjeta svim ovogodišnjim brucošima<<<


"Smijao sam se na sav glas i sjedio s najpametnijim i najdivnijim ljudima koje poznajem"


Svoj status započinje opisivanjem kako se nalazi u kafiću na fakultetu gdje je svojevremeno ostavio "makar jednu garsonjeru tijekom studija. Ispijajući kave i još ponešto, ponekad…", piše.


"Smijao se na sav glas i sjedio s najpametnijim i najdivnijim ljudima koje poznajem", nastavlja svoj put u prošlost, kroz sjećanja na svoje studentske dane. Doktor nastavlja da ga iznimno jako čudi koliko su studenti danas mladi. "Jako sam šokiran. Meni smo izgledali tako veliki i odrasli kada sam studirao", piše.


>>>Fakultet je život u malom – doživjet ćeš SVE: Ove stvari treba znati svaki brucoš, a shvati ih tek kad više nije student<<<


"Jesenski rokovi su vrijeme najvećih tuga i radosti"


Nakon uvodnog dijela, doktor spominje kako je počeo jesenski rok, "vrijeme najvećih tuga i radosti", te gleda studente koji sjede za nekoliko stolova.


"Točno po stolovima možete vidjeti koja ekipa je u kojem raspoloženju. Pored mene čemerna atmosfera, uzdasi i nervoza, a preko puta se eksiraju rakije uz grohot i radost... Nazdravljanje i galamu i dogovore kod koga će se skupiti večeras", piše ovaj liječnik.


Potom, Đurić piše kako bi najbolja reklama za Sveučilište u Beogradu bila snimanje upravo ovih scena kojima svjedoči.


"Evo što ćete naučiti upravo u studentskim kafićima…"


"I dok ih promatram kako se druže i evociram uspomene, pade mi na pamet misao koja je to još jedna ogromna komplementarna prednost fakulteta. Osim toga što će vam dati ulaznicu u bolji život, čitaj mogućnost da manje radiš za više novca,

studiranje će vas naučiti da je nebitno koliko ste lijepi ako se često smijete.
Da je nebitno koliko ste zgodni ako se znate zezati i šaliti.
Da je nebitno koliko ste pametni ako znate brzo i jasno objasniti kolegi preko telefona neku pretešku teoriju dan pred njegov ispit.
Da je nebitno koliko imate para ako znate dijeliti.
Niti iz kakve obitelji dolazite ako se znate družiti.
Da je nebitno koliko se plašite ako ste zajedno s još nekim tko se isto toliko boji. I snalazite se, korak po korak",
piše u svojoj emocionalnoj objavi ovaj specijalizant.


>>>10 razloga zašto su nam najbolji prijatelji baš oni koje smo upoznali na faksu<<<


Kako kaže dalje, jako je važno završiti fakultet, "ali je neusporedivo važnije sjediti po studentskim kafićima i ispijati hektolitre kave prije, a onda rakiju poslije ispita sa svojim kolegama."


Život je put ka snovima


Uz to, nabraja kako kroz studentski život moramo, ali i naučimo porasti,  očvrsnuti, sazrjeti. "Pokazati sebi da možeš iako nije djelovalo tako… Naći najboljeg prijatelja... Kuma... Ili suprugu... Shvatiti da je život... Ništa drugo do put k svojim snovima... I snalaženje naspram nedaća koje se ispriječe, koje je lakše proći udvoje, a da ne kažem u desetoro.  Naučiti kako postati čovjek. I prijatelj", raznježio se specijalizant.


"Gdje su moji i što rade?"


Prema njegovom mišljenju, ovog ljeta nije vidio ništa ljepše od tih studenata te razmišlja kako bi ih sve počastio rakijama koje su pili. "I bih, da nisam onaj čudak koji sjedi sam", kaže. Za kraj, počinje razmišljati o svojim kolegama i prijateljima s kojima je prolazio ovakve situacije nekoliko godina prije, i pita se: "Što li ovi moji rade večeras? Odavno nismo...".


Od spomenutih tisuću komentara, većina se također prisjetila svojih studentskih dana. "I ja sam o ovome razmišljala. Znači mi znanje s faksa, definitivno. Ali više mi znači sve van gradiva što sam tamo naučila: trud, upornost, razočarenje, prelaženje prepreka, prelaženje same sebe, činjenica da pravda nije uvijek zadovoljena nit' je na mojoj strani... I prije svega: prijateljstva za cijeli život. Lijepo napisano", komentirala je jedna žena.


>>>Od Save do vjenčanja: Spojio ih studentski dom, a sad jedna drugu prati pred oltar<<<


Studiranje je najljepša životna patnja


Drugi mu je rekao da je možda mogao poslati to piće o kojem je razmišljao. "Iskreno, ja bih poslao turu spomenutoj ekipi i rekao im: Ovo su vam možda najbolji dani, uživajte u svakom momentu. Priđite svemu bez straha jer za koju godinu nećete imati priliku. U zdravlje! Jer, da ja sjedim tamo, mlad i radostan, dobro bi mi došlo piće", našalio se.


Mnogi su se poželjeli vratiti u te dane, još jedan krug jer "najljepša patnja u životu" su bili upravo studentski dani. Od ostalih koji su odlučili komentirati objavu, svi se slažu u jednome: studentski su dani uistinu najljepše razdoblje u životu jedne osobe.

Još vijesti