V.K. u Nakon predavanja

Ekonomski fakultet objavio bonton dug 26 stranica: Nema učenja iz skripti ni upečatljivih odjevnih kombinacija

Bonton se sastoji od pisanih i nepisanih pravila ponašanja u određenim situacijama. Tako, na primjer, imamo bonton ponašanja za stolom, pred predsjednikom ili kraljicom, u javnim institucijama poput fakulteta, u kazalištu, da navedemo samo neke.

30. rujna 2021 17:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku nedavno je objavio bonton na nešto više od 20 stranica u kojima se pojašnjava kako bi se studenti trebali ponašati u ovoj instituciji, a na kraju su napisali i riječi akademske himne na latinskom i hrvatskom jeziku.


>>>Ignoriraš nečiji pozdrav na hodniku? Ne budi jazavac! Ovo su pravila studentskog BONTONA kojih se trebaš pridržavati<<<


"Akademski bonton (engl. academic etiquette) objedinjuje (ne) pisana pravila akademske zajednice oblikovana od 12. stoljeća i pojave prvih fakulteta do danas. Vrsnoća mentorskoga rada i kolegijalnosti akademske zajednice za uzor si postavljaju drevne antičke oblike učenja i poučavanja, ali uz primjenu suvremene metodike i napredne tehnologije. Pisane norme akademskoga bontona izravno su podređene zakonu, sveučilišnim statutima i pravilnicima, a nepisane norme prenose se usmenom predajom i izgrađuju ugled studenata, profesora i akademske ustanove na kojoj se primjenjuju", piše u uvodnom dijelu bontona ponašanja kojeg je jučer na svojim službenim stranicama objavio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku.


Bonton se proteže na čak 26 stranica, a u njemu se spominju pravila ponašanja kojih se studenti, zaposlenici i nastavnici moraju pridržavati. Također, u samom početku pišu i definicije riječi poput "demonstrator", "student" i "asistent".


Nema više: "Pozdrav profesore" ili "Vidimo se!"


"Prvi pozdravljaju studenti, a profesori uzvraćaju pozdravom. Neprihvatljivi su skraćeni pozdravi i žargonski rječnik", stoji među prvim pravilima, a odmah naredno je i da "mlađa osoba ili osoba bez titule se prva predstavlja osobi starijoj po godinama ili zvanju". Sljedeće pravilo napominje da, ako se studenti žele obratiti profesoru, to mora biti po koracima: prvo pozdrav, a onda odmah predstavljanje.


Nema dodirivanja


"U razgovoru se drži dostatna udaljenost, Izbjegava se unošenje u lice ili dodirivanje druge osobe", nalaže bonton, a kaže i da akademski sat traje 45 minuta. Zna se dogoditi da studenti, ali i profesori kasne do 15 minuta na predavanje, i to je ona "akademska četvrt" koja zapravo označava stanku za odmor, "a u nepisanim pravilima je dopušteno kašnjenje" unutar tih 15 minuta. Po bontonu, ako se i nakon isteka od 15 minuta akademske četvrti profesor ne pojavi ili ne započne nastavom, "akademski je sat odgođen".


Nemojte privlačiti pozornost odjevnim kombinacijama


Od ostalih stvari poput obaveznog donošenja ispričnice, važno je napomenuti kako bonton nalaže i neka pravila odijevanja. "Odjevni predmeti studenata primjereni su odjeći predviđenoj za susretanje u javnim ustanovama. Izbjegava se privlačenje pozornosti odjećom jer su akademske ustanove usmjerene umnim izazovima i dostignućima", piše u bontonu.


Nadalje, nastavu se ne smije ometati razgovorom, telefoniranjem ili stvaranjem ometajućih pokreta i zvukova, a ako student poželi pitati profesora nešto dok sluša nastavu online, prvo mora napisati komentar u razgovorni odjeljak.


>>>U 'susjedstvu' postoji pravilnik koji određuje kako će se studenti odijevati i podsjeća ih da trebaju pozdravljati – evo zašto<<<


Čin akademske ljubaznosti je ako se pitaju pitanja vezana uz temu predavnja


Ako student želi pokazati zainteresiranost za temu, studenti su obavezni postavljati pitanja profesoru vezana uz temu predavanja što je "čin akademske ljubaznosti". "Studenti koji nastavnike (pre)poznaju od prije, ne izvještavaju ih o postojanju povezanosti, nego teže zadržati akademsku suzdržanost i čestitost", stoji u bontonu.


Bonton još govori kako se nastavnim gradivom ne ovladava učenjem iz skripta jer to "obezvrjeđuje akademsku težnju za dostizanjem vrsnoće". Također, neprihvatljivo je pisati radove na dva jezika.


>>>Stop tetovažama, trbusima i dekolteima na izvol'te! Kodeks odijevanja studenata izazvao rat – potreba ili gušenje osobnih sloboda?<<<


Na kraju bontona nalaze se pravila o ponašanju nakon izvođenja himne, kao i tekst akademske himne (Gaudeamus igitur), s prijevodom na hrvatski jezik uz Odluku o nastavnom kalendaru za novu akademsku godinu.


Cijeli bonton možete pronaći ovdje.

Još vijesti