V.K. u Nakon predavanja

Poplava LAŽNIH PCR testova! Studentica tvrdi – nitko ih ne provjerava: 'Test napravim za dvije minute, prije ulaska u klub'

Sve češće se u domaćim medijima spominje lažiranje PCR testova, ali i masovna okupljanja mladih na otvorenom, jer su klubovi zbog epidemioloških mjera i dalje zatvoreni.

4. kolovoza 2021 13:57
PCR test, izlazak

PCR test, izlazak Foto: MojFaks

Zbog toga ugostitelje, turiste, ali i mlade najviše zanimaju odluke o mjerama koje se primijenjuju na radno vrijeme kafića i noćnih klubova, posebice na našoj obali zbog aktualne turističke sezone.

Gužve na plažama diljem obale


S obzirom na to da naš državni proračun ovisi o priljevu turista u ljetnom periodu i njihovoj kupovnoj moći, smatra se da se svi, od vlade pa do ugostitelja, trude spasiti sezonu, ali i održati epidemiološku sliku "sigurne" zemlje u javnosti.


>>>Pandemija dokrajčila studentski život? 'Nema kava, nema druženja, a fakulteti su postali online tečajevi'<<<


Domaći mediji često su pisali o masovnim okupljanjima mladih na otvorenom. Prvo ispred HNK-a u Zagrebu, zatim, nakon intervencije policije i priovora sugrađana, na Jarunu, a sad se mladi masovno okupljaju i diljem Jadrana, bilo na velikim lučkim molovima, poznatim plažama poput Bačvica ili na Gradecu u Dubrovniku. Pokazatelj je ovo činjenice da će mladi uvijek pronaći način za okupljanje i druženje, posebice dolaskom toplijeg vremena i manjka socijalizacije tokom cijele godine zbog lockdowna.


COVID putovnica kao ulaznica u klubove


Prema posljednjim podacima, mlade, a posebice studentsku populaciju, karakterizira niska procijepljenost iako im cjepivo samo po sebi nosi određene benefite, od kojih je COVID putovnica, uz zaštitu sebe i svojih bližnjih, samo jedna od njih. Naime, COVID putovnica je svojevrsna "ulaznica" u klubove, kafiće, restorane, ali i u druge zemlje.


Kako nam omogućava dodatnu slobodu kretanja i uživanja u određenim uslugama i sadržajima koju smo izgubili dolaskom COVID virusa, dio mladih  cjepivo se upravio zbog toga.


No ima i onih koji još uvijek oklijevaju, kad je cijepljenje u pitanju, a uživali bi pogodnosti koje im donosi COVID putovnica ili negativan PCR test. Čini se da su u zadnje vrijeme građani naše zemlje pronaši načina kako krivotvoriti ove potvrde kako bi izlazili i putovali, iako nisu cijepljeni niti imaju odgovarajući test kojime dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom.


"Našim društvom kruži krivotvoreni test..."


Neki od njih su i studenti, a u društvu naše sugovornice čak i kruži jedan takav krivotvoreni test koji onda modificiraju po potrebi.


Lazni test Lazni test Foto: MojFaks

Primjer testa kojeg koriste mladi / Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Prijavila sam se, ali nisam sigurna još u to, strah me nuspojava", kazala nam je studentica Pravnog fakulteta. Ona je naime, za sebe i svoju prijateljicu napravila lažne PCR potvrde. Kako nam kaže, isti test kruži njihovim društvom jer svi koriste isti kako bi mogli bez problema ulaziti u klubove.


>>>Partijanje studenata i dalje top tema: Okupilo se gotovo tisuću mladih, ali kršenja mjera nije bilo?<<<


"Kolegica s fakulteta nam je poslala svoj negativni test koji je napravila. Najtužnije od svega je to što ovakve lažne testove mogu napraviti svi. Ja ga imam jer još uvijek razmišljam o cijepljenju, a želim izlaziti. Mislim da ću povratkom u Zagreb otići po svoju dozu, pa će mi prava COVID putovnica dulje trajati", govori o svojim kalkulacijama mlada studentica.


Kako nam kaže, trenutno putuju po Jadranu i uopće ih nije strah da će ih netko uhvatiti s lažnim PCR testovima jer ih, kako tvrde, nitko ne pregledava. "Nikome nije stalo. U većini klubova ili mjesta gdje su nas tražili da ih pokažemo, samo 'bace oko' i puste nas bez puno pitanja. Ima naravno i nekih koji nas pitaju da im uz PCR pokažemo i svoje osobne iskaznice, što mi i napravimo, smješkamo se i čekamo. Taman prije ulaska u neki klub, doslovno u taksiju do kluba, promijenimo datum, ime i prezime i stavimo svoj OIB na tom jednom skeniranom testu. Stavimo datum od dana prije ili čak od današnjeg datuma i podaci se svi poklapaju i ulazimo svugdje bez problema", ispričala nam je studentica, koja sa svojom prijateljicom putuje Jadranom. Dosad su bile na Rabu, u Splitu, Zadru, na otoku Viru, a uskoro kreću u Biograd.


PCR testovi nemaju QR kod. Kako se onda provjerava autentičnost?


"Na PCR testovima nema QR kodova kako bi oni provjerili validnost tih testova ili naših podataka, ali ni to nije problem jer nigdje do sad nam nisu ništa skenirali", kazala je za MojFaks. "Na svakom smartphoneu se može urediti slika, nije potrebna nikakva aplikacija, samo se izbrišu stari podaci jer je pozadina papira bijela, nadopišemo ažurne podatke i stvar je gotova doslovno za par minuta", govori za MojFaks.


>>>Samo 'tvrda' zabava za kraj akademske godine: Racija 'upala' u čak 17 studentskih kuća jer prejako tulumare već danima<<<


S obzirom na to da se zatvaranjem ugostiteljskih objekata u ponoć ne zaustavlja okupljanje mladih, a sve češće se spominju i lažni CPR testovi, upitali smo Stožer civilne zaštite jesu li upoznati s ovakvim slučajevima te postoje li sankcije. Isto smo pitanje postavili i MUP-u.


Iako od Stožera i nakon podsjetnika nismo dobili nikakav službeni odgovor, iz Kabineta ministra unutarnjih poslova dobili smo odgovor. "Obavljenim provjerama utvrđeno je kako se nadležne službe dosad nisu susrele s krivotvorenim EU digitalnim COVID potvrdama, niti imamo evidentirane zlouporabe potvrda", poručuju iz policije.

Naredno, pojašnjavaju proces validacije COVID potvrda, no ne i PCR testova. "Za validaciju EU digitalnih COVID potvrda službeno je objavljena aplikacija CovidGO (na app store i google play on-line trgovinama) i ne dozvoljava manipulaciju kod očitanja i validacije potvrde", pišu nam.


Odgovornost kontrole je na organizatorima okupljanja?


Nadalje, odgovornost za kontrolu okupljenih ljudi na određenim događajima prebacuju na organizatore, ali spominju i inspektore koji provjeravaju da je sve po propisanim pravilima.


>>>Podiže raspoloženje za 50%: Evo zašto je PETAK studentima najbolji dan u tjednu<<<


"Inače, na javnim okupljanjima kontrolu provodi organizator pojedinog događaja u skladu s odredbama propisanih odlukom Stožera CZ RH za sada putem dostupnih aplikacija na mobilnim telefonima. Inspektori područnih ureda civilne zaštite obavljaju inspekcijske nadzore na određenim događanjima (nogometna utakmica, noćni klub, svadbe i dr.), a posjetitelji su dužni posjedovati EU digitalne COVID potvrde koje su prema Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (NN 67/21), a što su, kako smo naveli, dužni provjeravati organizatori", napominju iz policije.

Također, proslijedili su nam i trenutne podatke (s jučerašnjim datumom) za područje cijele RH o krivotvorenim PCR testovima.


Najviše krivotvorenih testova na području PU vukovarsko-srijemske


Na području cijele RH ove godine do danas policijski službenici su evidentirali 736 krivotvorenih PCR testova. Najviše ih je otkriveno na području PU vukovarsko-srijemske (252), zatim na području PU brodsko-posavske (134), PU istarske (97) i, na kraju, PU splitsko-dalmatinske (68).


Također su poručili da lažne testove većinom imaju vozači i putnici.   


>>>Smeće u Zagrebu i dalje top vikend-problem: 19-godišnjak pisao Čistoći – može li se problem riješiti na ovaj način?<<<


"Vozači i putnici u osobnim automobilima najčešće predočuju PCR testove kako bi izbjegli izricanje posebne mjere samoizolacije, kada policijski službenici temeljem izražene sumnje u pravovaljanost nalaza PCR testa utvrđuju kršenje propisa, odnosno počinjenje kaznenog djela 'Krivotvorenje isprave' iz članka 278. stavak 1. Kaznenog zakona (predviđena kazna zatvora do tri godine). U slučaju postojanja osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo 'Krivotvorenje isprave' policijski službenici postupaju sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, provode kriminalističko istraživanje, prikupljaju dokaze te podnose kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu", poručuju.
 
*Napominjemo da je svako lažiranje dokumenata i isprava spomenuto u tekstu kazneno djelo i ne preporučuje se ni u kakvim okolnostima. Članak je napisan isključivo u informativne svrhe kako bismo podigli svijest o nezakonitim radnjama kojima pribjegavaju osobe koje zaobilaze opciju cijepljenja. Legalan način dobivanja COVID potvrda je cijepljenjem ili pak učestalim testiranjem.