V.K. u Nakon predavanja

5 studentica za sve kolegice: Filozofski fakultet u susjedstvu prvi nudi besplatne uloške u svojim toaletima

Realizacijom hvalevrijedne akcije studentica, Filozofski fakultet u Novom Sadu postao je prva obrazovna institucija u Srbiji u kojoj je, zahvaljujući volonterkama, ostvarena ovakva ideja.

22. rujna 2021 12:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prirodni procesi koji se odvijaju u ženskom tijelu uvjetuju nabavku raznih menstrualnih proizvoda, a surova je realnost kako mnoge žene kod nas, u susjedstvu i širom svijeta nemaju mogućnost kupovati ove prijeko potrebne proizvode, među kojima su ulošci u najvećoj upotrebi.


>>>Nakon škola, besplatni tamponi i ulošci i na fakultetima? 'Svaka studentica trebala bi dobiti paket proizvoda mjesečno'<<<


Nakon ograničavanja kretanja i resursa kroz pandemiju, neke su države shvatile problem neophodnosti higijenskih sredstava za žene malo ozbiljnije. Irska je na primjer ukinula takozvani "rozi porez", Škotska je postala prva zemlja u svijetu u kojoj su ulošci i tamponi potpuno besplatni, a u Japanu još od 1945. godine žene mogu na "menstrualni odmor", a o sličnom se Zakonu pričalo i u Italiji. U borbi za ženska prava, ravnopravnost, sada se pridružuje i Srbija, točnije, Filozofski fakultet u Novom Sadu.


Ulošci su postavljeni u drvenim kutijama u toaletima po Filozofskom fakultetu / Foto: screenshot via 021.rs


Manjak resursa za ispunjavanje osnovnih uvjeta higijenske zaštite žena veliki je problem u svijetu. Posebice su ugrožene mlade žene i djevojke koje zbog svojih niskih ili nikakvih primanja ne mogu imati adekvatnu menstrualnu zaštitu. Ovih su činjenica bile svjesne studentice Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koje su pokrenule inicijativu za nabavku higijenskih uložaka kako bi barem po pitanju zdravlja pomogle svojim kolegicama.


>>>Mladi vijećnik Lovro osigurao besplatne higijenske uloške učenicama: 'To su naše susjede, nečije kćeri, sestre…'<<<


Filozofski fakultet u Novom Sadu ima se čime pohvaliti – osim što su jedina obrazovna institucija u Srbiji s besplatnim ulošcima u toaletima, mogu se pohvaliti i ženskom volonterskom inicijativom, u kojoj je pet studentica realiziralo ovakvu u ideju.


Kako piše na njihovim službenim stranicama, volonterski projekt "Ženska akcija" provodi skupina mladih zastupnica Studentskog zbora. Neformalnu grupu čine studentice Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, s odsjeka za psihologiju, srpsku književnost, sociologiju i pedagogiju.


Dobile su bespovratna sredstva za opremanje toaleta higijenskim ulošcima / Foto: screenshot via 021.rs


Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov i Suzana Matić studentice su Filozofskog fakulteta koje su u siječnju ove godine ušle u jedinstvenu kampanju, kojoj je prethodila anketa sa 1500 ispitanih osoba. Detaljnije o cijelom projektu pojašnjava Jelena Mirić za 021.rs koja je kazala kako je anketa pokazala da postoji potreba da svaka žena ima na raspolaganju higijenski uložak u toaletu.


"Na osnovi feedbacka od 1500 naših kolegica, shvatile smo da bi brzo trebali poraditi na realizaciji ovog cilja. Aplicirale smo na projekt 'Šta nam teško' u sklopu programa 'Mladi su zakon' Ministarstva mladih i sporta i dobile smo jednokratna sredstva koja smo posljednjih mjeseci potrošile u svrhu nabave higijenskih uložaka. Nadamo se da će uz pomoć donatora i drugih projekata ova ideja postati dugotrajna, ali i da će Filozofski fakultet u nekom trenutku shvatiti da bi ovo trebalo biti i njima prioritetno te da financijski podrže nabavku higijenskih uložaka", rekla je Mirić za 021.rs.


>>>Higijenski uvjeti na fakultetima loši: Bez papira, tople vode i sapuna – čak 68% studentica izostane s predavanja zbog menstruacije<<<


Seksualno obrazovanje i dalje je tabu-tema


Gledajući izvan okvira, djevoke polaze od seksualnog obrazovanja, ženskog zdravlja, ali i opasnih dezinformacija koje kolaju u mladom društvu koje očito nije dovoljno obrazovano po pitanju funkcioniranja ženskog tijela.


"Ako želimo sagledati širu sliku, priča nas vodi na temu seksualnog obrazovanja i još jednu tabu-temu o našem društvu o kojoj se ne priča, ali koja svakako ima posljedice ako se ignorira. U posljedice možemo svakako ubrajati utjecaj na zdravlje djevojaka i žena, kako fizičko tako i mentalno, seksualno nasilje, diskriminaciju na radnom mjestu, širenje opasnih mitova poput onih da se ne može zatrudnjeti tokom menstruacije, pa do raka grlića materice gdje je Srbija peta u Europi po obolijevanju i smrtnosti. Upravo zato što je naša dužnost boriti se za bolje uvjete za žene u našem društvu i za prilagođavanje različitih okruženja, poput fakulteta na kojima studentice provode velik dio vremena tokom školovanja. Smatrale smo da je neophodno započeti razgovor, gdje se rodila ideja o inicijativi za besplatne higijenske uloške na Filozofskom fakultetu", poručile su studentice.


izvor: 021.rs

Još vijesti