V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] 3 studenta danas dijele 530 ruža na Savi! Izmamili suze u očima mnogih 'teta': 'Nitko se ovoga nije sjetio godinama'

Na današnji dan, 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena, a trojica studenta su odlučila upravo na ovaj dan razveseliti sve tete sa 'Save' nježnim znakom pažnje - ružama.

8. ožujka 2022 16:28
Tri studenta dijele ruže na Savi

Tri studenta dijele ruže na Savi Foto: MojFaks

Uz svakodnevne zabrinjavajuće i mračne vijesti, rat, poskupljenje i inflaciju koje su postale našom svakodnevicom, dobro je za znati da još uvijek ima dobrih i obzirnih mladih koji se trude učiniti lijepu gestu samo kako bi nekome uljepšali dan. Uz to, na današnji Dan žena, svaka se pripadnica ovog roda (ili spola) zasigurno osjeća sretnijom i cjenjenijom, ako joj netko pokloni ružu, čokoladu, ili uputi barem lijepu riječ.


Trojica studenata kultnog studentskog doma "Stjepan Radić", poznatijeg pod nazivom "Sava", prije tri tjedna, ispijajući kavu, došli su na ideju kako u stilu obilježiti ovaj poseban dan, Dan žena.


Od kave, do ideje, pa do Uprave


Mihael Biškup, Nikola Plantić Tomašić i Tomo Rajić studenti su treće godine na Europskoj poslovnoj školi Zagreb koji su jedan dan sjedili na kavi i kroz razgovor došli na ideju: poklonit će ruže za Dan žena svim tetama u menzi, tetama čistačicama, kuharicama, blagajnicama, u upravi Svim ženama zbog kojih su iskustvo studiranja i život na "Savi" tako specifični, ugodni i nezaboravni.


Cijela priča počela je uz šalicu kave, a do same realizacije im je trebalo nešto manje od dva tjedna. "Sjedili smo na kavi i Mihael je spomenuo: 'Hej, pa mi smo još u srednjoj školi za Dan žena skupili novac i kupili svim curama iz razreda ruže'. Jedna ideja je vodila k drugoj i ubrzo smo se sjetili da bi to isto mogli napraviti i na Savi. Napravili smo okvirnu skicu kako to sve organizirati i shvatili da je to zapravo moguće. Ja sam otišao u Poljsku na 10 dana, a kad sam se vratio, krenuli smo u akciju", priča Tomo za MojFaks.


>>>Sjećate li se 'dobrog duha Save'? Pronašli smo LEGENDARNOG stanara ovog doma i provjerili gdje je danas i što radi<<<


"Ja sam ga pitao: 'Možemo li to napraviti za sve naše tete?'", ubacuje se i Mihael. "Tako je. Tu smo se sekundu ustali od kave i otišli odmah do Uprave. Upravitelju se sviđala ideja i kazao nam je da kontaktiramo i Studentski odbor. Od Odbora smo također dobili potporu, oni su nam pripremili stol na kojem smo sakupljali donacije. Tako da od samog početka ideje, imali smo veliku potporu i uprave i svih", prisjeća se Tomo.


Dečki skupljaju donacije, Sava, ruže Dečki skupljaju donacije, Sava, ruže Foto: Foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Dečki su počeli s prikupljanjem donacija / Foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu


160 teta na Savi


"Sve se super odvijalo jedno za drugim", kaže nam Tomo. Oni su uz to s nama podijelili i zanimljivu priču kako su bili u potrazi za tolikim brojem ruža. "Stavili smo i na Savu objavu da su ruže 18 kuna, jer smo zvali nekoliko cvjećarnica na Trešnjevki da vidimo raspon cijena", pojašnjava. "Svi su nam rekli oko 17 ili 18 kuna bez PDV-a jer je velika potražnja za ružama", kaže.


Dečki su odlučili kupiti 170 ruža jer su dobili informaciju da je "teta" na Savi 160, no za svaki slučaj odlučili su naručiti dodatnih 10 komada, što se ispostavilo odličnom idejom jer su time "pokrili" i stomatologinju, liječnicu opće prakse te "tete" u skladištu.


ruže, Sava, Dan žena ruže, Sava, Dan žena Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Foto: V.K., MojFaks


Nešto kasnije, dečki su saznali za zelenu tržnicu, pa su htjeli vidjeti mogu li tamo proći s boljom ponudom. "Miha kralj je ustao jedan dan i sjeo na bicikl do tamo da vidi koje opcije postoje. Sat vremena je 'gajdao', stigao na tržnicu u 11 sati da bi shvatio da tržnica radi do 10 sati", kažu kroz smijeh za MojFaks, a Mihael tvrdi da je mislio da će tako biti brži.


"Iduća 24 sata su ključna"


"Nismo se stresirali jer, znali smo da ćemo sve riješiti. I bila je to već nedjelja navečer, znali smo da moramo odabrati i nabaviti ruže", priča Tomo. "mali smo moto cijele ove kampanje kojim smo se vodili: 'Iduća 24 sata su ključna'", smiju se studenti.


>>>Kad te u kupaonici dočeka cvijeće: Zbog ove priče novopečene stanarke zagrebačkog doma ponovo vjerujemo u SAVRŠENE cimere! FOTO<<<


Isprva su imali problem s organiziranjem prijevoza kako bi ujutro stigli po svih 170 ruža, no srećom, javio im se jedan gospodin. "On se meni javio i kaže da mi može čak srediti i privatnog vozača koji bi nam doveo sve ruže na Savu. Bili smo presretni", nastavlja. No, dobre se stvari nagrađuju, pa je uslijedila još jedna lijepa vijest. "I usred dogovora, kaže mi da mi može ponuditi ruže za 7 kuna, a mi smo sve planirali da su 17 ili 18 kuna. Odlično", kaže Tomo.


Nadodaje da je uz popust, vlasnik novootovorene tvrtke veleprodaje cvijeća Padma Flowers o svojem trošku podmirio i PDV u iznosu od oko 700 kuna, a kada je saznao za njihovu inicijativu i plan, još im je i darovao 70 ruža.


dostava ruža na Savu, Dan žena, dostava ruža na Savu, Dan žena, Foto: Foto: privatna arhiva, M.B., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Dostava ruža pod prozor! / Foto: privatna arhiva, M.B., objavljeno uz dozvolu


"Iako nisam bio stanovnik Save, vidio sam u grupi da su dečki tražili prijevoz, pa sam im odlučio pomoći", priča nam Toni Alilović, vlasnik Padme Flowers.

"Mi smo im pomogli koliko smo bili u mogućnosti", kaže Alilović skromno. "Bilo mi je jako drago kada sam vidio da oni to organiziraju. Znam koliko tamo ima žena koje rade, a znam i koliko će im ovo značiti", objašnjava za MojFaks.


Prvi dan skupili skoro sav novac


"Njihov vozač nam je sve ruže doveo doslovno pod prozor", kažu nam sretno. "Dobili smo i super feedback od studenata, puno ih se htjelo uključiti, prilazili nam da pohvale inicijativu i slično. Po pitanju donacija, dolazili su i uvijek bi ostavili više od traženog. Znači plan je bio 170 ruža po 18 kuna. A već prvi dan sakupljanja donacija, prikupili smo 93 posto ukupne cijene ruža", hvale se dečki i spominju Excel tablicu koju su postavili u grupi. "Tako da smo mi na kraju od planiranih 170 ruža, došli na 530 na kraju", kažu nam studenti.


>>>[FOTO] 'Najbolje tete u svemiru' ukrasile menzu u božićnom duhu: 'Svi studenti su naša djeca, ovo je njihov drugi dom...'<<<


Ruže u sobi, Dan žena Ruže u sobi, Dan žena Foto: Foto: privatna arhiva, M.B., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Ruže su dostavljene u sobu / Foto: privatna arhiva, M.B., objavljeno uz dozvolu


"Nikola je bio statističar i analitičar koji nam je puno pomogao i sa Excelom i organizacijom. To smo napravili da sve bude transparentno, pa da svi vide. Nikola se toliko potrudio da je napravio čak i podatke po spolu, po iznosu, prosjek donacije… Sveukupno je bilo 194 osobe koje su donirale novac", kažu dečki, a spomenuli su da je bilo i anonimnih donatora kojima su vrlo zahvalni.


Ruže s personaliziranim porukama


Simpatični su studenti u jednom trenutku odlučili da sama ruža nije dovoljna, stoga su večer prije sjedili, pisali, osmišljavali lijepe poruke koje su potom stavljali na ruže – kako bi svaka ruža bila personalizirana. S obzirom na to da su znali broj zaposlenica u menzama, broj čistačica i broj blagajnica, svaka od njih je dobila personaliziranu poruku, a ostatak personaliziranih poruka napravljene su za studentice sa Save.


Tomo Rajić, dan žena, ruže Tomo Rajić, dan žena, ruže Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Poruke na ružama su personalizirane / Foto: V.K., MojFaks


"Taman smo krenuli raditi personalizirane poruke koje smo stavili na ruže i mislio sam da, kako smo krenuli, da nećemo biti gotovi barem do 5 ujutro", prepričava Tomo za MojFaks jučerašnji dan. "Čak su nam stigle i dvije cure, vidjele su da nešto spremamo i samo nam pokucale na vrata i rekle: 'Ej, vi ste oni dečki s ružama?' I mi smo im rekli da nam treba pomoć. Uletjele su nam u sobu bez beda i primile se posla", nastavljaju pričati simpatični studenti.

"Svatko od nas je imao jedan zadatak. Netko je pisao poruke, netko je klamao poruke na ruže, netko je rezao… Svi smo se rasporedili, sve je išlo kao na traci!", kaže ponosno Tomo.


Tomo Rajić i tete u menzi, ruže, dan žena Tomo Rajić i tete u menzi, ruže, dan žena Foto: Foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu


dan žena, ruže, Sava dan žena, ruže, Sava Foto: Foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Tete su bile presretne lijepom gestom studenata / Foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu


Na dan darivanja, dečki su napravili i plan kako bi uspjeli dati ruže svim ženama u obje smjene.


Studenti sa čistačicama, Dan žena Studenti sa čistačicama, Dan žena Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Znak pažnje koji znači puno / Foto: V.K., MojFaks


ruže, Dan žena, tete u menzi ruže, Dan žena, tete u menzi Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Foto: V.K., MojFaks


Dan žena, ruže, Sava Dan žena, ruže, Sava Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Tete kuharice bile su presretne / Foto: V.K., MojFaks


"Jako sam sretna, ovo je prekrasna gesta od naših dečkiju", komentirala je jedna teta čistačica. "Nitko se ovoga nije sjetio godinama, hvala vam dečki, to nam puno znači", kazala je još jedna teta kuharica. "Ružu od svojih studenata nisam zbilja dugo dobila, ovo je prekrasna stvar", čuo se komentar još jedne sretne tete kuharice.


tete kuharice, Sava, Menza, Dan žena tete kuharice, Sava, Menza, Dan žena Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Foto: V.K., MojFaks


tete u menzi, ruže tete u menzi, ruže Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Foto: V.K., MojFaks


Dan žena na Savi, ruže Dan žena na Savi, ruže Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Foto: V.K., MojFaks


Studenti daju ruže, Sava, Dan žena Studenti daju ruže, Sava, Dan žena Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Uljepšali su ovaj dan i tetama čistačicama / Foto: V.K., MojFaks


menza, Dan žena, ruže menza, Dan žena, ruže Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Pridružio se i pas! / Foto: V.K., MojFaks


tete čistačice, menza, Sava, ruže, Dan žena tete čistačice, menza, Sava, ruže, Dan žena Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Tete čistačice su dobile svoje ruže / Foto: V.K., MojFaks


Pred kraj dana, dečki su organizirali i podjele ruža stanarkama studentskog doma "Stjepan Radić", kako bi i njima uljepšali ovaj dan. "Ako će neke poruke biti previše 'cringe', cure, ne napadajte nas, nema nas kod kuće", šale se studenti za kraj.


Svim studenticama, znanstvenicama, profesoricama, asistenticama, tetama u menzama, tetama čistačicama, portirkama, kuharicama, prijetaljicama i tješiteljicama studenata daleko od kuće želimo sretan Dan žena uz nadu da je i njih netko obradovao i izmamio im suzu radosnicu, kao ovi mladići i kavaliri "staroga kova" svim ženama koje povezuje ovaj studentski dom.

Još vijesti