V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] Studenti u vlažnim i derutnim sobama, a nove se iznajmljuju turistima: 'Ovo ne ispunjava uvjete za život'

Studenti koji biraju život u studentskim domovima imaju samo nekoliko očekivanja: da im smještaj mogućava osnovne uvjete za život (toplina, minimalna doza komfora i sigurnost) te podnošljive i uljuđene sustanare. I dok sustanare ne mogu birati, uvjeti u kojima žive trebali bi biti standardizirani.

12. studenog 2021 15:31
Studentski dom Nikola Tesla Banja Luka

Studentski dom Nikola Tesla Banja Luka Foto: Screenshot

Život u studentskom domu pravi je ispit karaktera svake mlade osobe koja studira. Osim iznimno skučenog prostora koji dijeliš s ljudima koje tek upoznaješ, često su uvjeti u domovima u vrlo razočaravajućem stanju. Kod nas je situacija ipak bolja, barem po pitanju najvećih studentskih domova u Zagrebu, no, studenti Sveučilišta u Banjaluci nisu te sreće.


"Živim u sobi koja ne ispunjava uvjete za život, puna vlage, toaleti su blagi užas, stolarija je slaba, tako da najavljenu rekonstrukciju očekujemo već dugo, ali ništa od toga. S druge strane, u Paviljonu 4 ima mjesta i za turiste, iako bi studenti trebali biti prioritet", žali se student za Insajder.in.


Foto: MojFaks

Foto: screenshot via insajder.in


>>>[FOTO] Gadljivi prizori u čak četiri domske tuš-kade: 'Nadam se da su ovo dlake s glave...'<<<


Naime, studenti koji su se javili u njihovu redakciju nezadovoljni su uvjetima u kojima su smješteni u Paviljonu 3, čija se rekonstrukcija najavljuje već druže vremena, pa ih smeta što je novi Paviljon 4 koji je trebao biti posvećen njima, sada posvećen trećim licima – turistima.


vlaga studentski dom Banja Luka vlaga studentski dom Banja Luka Foto: Foto: screenshot via insajder.in/Screenshot


Foto: screenshot via insajder.in


Zdravko Špirić je zamjenik direktora Studentskog Centra "Nikola Tesla" koji je za Insajder kazao da nije upoznat s time da se studenti iz Paviljona 2 žale na uvjete smještaja, a kaže da mu nisu ni dostavljene fotografije koje bi mogle svjedočiti tom navodu.


Banja Luka studentski dom Banja Luka studentski dom Foto: Foto: screenshot via insajder.in/Screenshot

Foto: screenshot via insajder.in


"Podsjećam vas da je Paviljon 2 prethodno renoviran (nakon olujnog nevremena, u prosincu 2017. godine) i da trenutno nema potrebe za dodatnim radovima unutar paviljona", kazao je.


>>>[VIDEO] Odvratno: Pokazala kako izgleda kuhinja koju dijeli s još 11 studenata<<<


"Ovo je apsurdno!"


S druge strane, studenti govore kako se sobe u Paviljonu 4 iznajmljuju svakodnevno turistima, a oni k tome ne smiju ni prići. "Apsurdno je da mnogo studenata živi u sobama bez uvjeta, dok netko tko uopće nije student, slobodno i kada god poželi može iznajmiti jednu od jako lijepo uređenih soba, kako bi prespavao, napravio tulum ili jednostavno tu proveo noć s partnerom", navodi student.


studentski dom Banja Luka studentski dom Banja Luka Foto: Foto: screenshot via insajder.in/Screenshot

Foto: screenshot via insajder.in


>>>Fuj namještaj u studentskim stanovima: Oprale navlake s kauča starog 40 godina – okrenut će vam se želudac kad vidite vodu VIDEO<<<


Zamjenik direktora Špirić komentirao je i odluku da se turistima mogu iznajmljivati sobe u Paviljonu 4. "Što se tiče soba u Paviljonu broj 4 činjenica je da se iste izdaju u svrhu komercijalnog smještaja, prvenstveno za potrebe studenata na razmjeni koja se organizira unutar Sveučilištau Banjoj Luci, dalje za asistente i profesore koji imaju status gostujućih profesora na Sveučilištu. Ova praksa nije nova, već je naslijeđena od prethodnog perioda (datira od 2006. godine, kada se Paviljon broj 3 izdavao za iste svrhe). Svakako postoje odluke koje su donesene od nadležnih organa upravljanja na osnovu kojih se trenutno mogu koristiti ove prostorije", komentirao je Špirić.


studentski dom Banja Luka studentski dom Banja Luka Foto: Foto: screenshot via insajder.in/Screenshot

Foto: screenshot via insajder.in


>>>Higijenski užasi u zagrebačkim domovima: I teti čisti dozlogrdilo pa poručila djevojkama #budicura<<<


Inače, na službenim se stranicama SC-a mogu pronaći cijene i sve u vezi najma soba u spornom paviljonu.


studentski dom Banja Luka studentski dom Banja Luka Foto: Foto: screenshot via scnikolatesla.com/Screenshot

Ovako izgledaju sobe za turiste / Foto: screenshot via scnikolatesla.com


izvor: insajder.in