V.K. u Nakon predavanja

'Droga za silovanje' sve češća među mladima: Ovako ćete znati je li netko 'začinio' vaše piće u klubu

Osim što je jeftina, izaziva omamljenost, dobro raspoloženje, seksualno uzbuđenje, a samo kap više može izazvati užasne nuspojave.

20. rujna 2021 16:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Unazad nekoliko mjeseci po hrvatskim se medijima sve više spominje zloporaba GHB-a, takozvane droge za silovanje, a puog naziva Gama-hidroksibutiratna kiselina. Ova se droga kupuje u obliku tekućine i kapa se u piće, stoga se ova droga koristi i kao "droga za silovanje", jer izbriše pamćenje osobi koja ga konzumira, djeluje već 15 minuta nakon konzumiranja, a i brzo izlazi iz organizma.


>>>Mladi Hrvatskoj u vrhu EU po konzumiranju alkohola: Djevojke piju jednako kao i dečki, a prijete im i neke nove ovisnosti<<<


Droga se inače dobiva od kemikalije koja se koristi za čišćenje felgi, a na internetu se može pronaći i detaljni postupak kako se ova droga može napraviti kod kuće. Po vijestima smo mogli čuti o istarskom slučaju silovanja maturantice iz Austrije, kao i "padu" 21-godišnjakinje sa spornom drogom u Zadru. Podsjetimo, u Zadru je početkom mjeseca uhićena 21-godišnjakinja koja je uhvaćena s 1,75 litara tekućine ove droge, a u Istri, još u srpnju, dvije su mlađe punoljetne osobe iz Austrije prijavile lokalnoj policiji nemili događaj koji im se dogodio na maturalcu u Hrvatskoj. Nakon slučaja u Istri, RTL-ova je Potraga izvještavala o slučaju konzumacije ove opasne droge.

"Za 100 kuna, cijela ekipa može biti drogirana"


>>>Pulski srednjoškolci u raljama droge: 'Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima'<<<


Tekućina je bez mirisa i bez boje i okusa. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar napravljena je analiza HGB-a kojeg je novinar Potrage pribavio u svrhu realizacije svoje priče. Kako navodi u prilogu, na Nastavnom zavodu imaju laboratorij u kojem se besplatno testiraju uzorci koji se donesu anonimno, a to su većinom zabrinuti roditelji koji kod svoje djece pronađu sumnjive tvari.

Antonija Puljić, psihijatrica Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče pojasnila je za Potragu detaljnije kako utječe droga na konzumente. Jako je tanka granica između uživanja i velikih problema. "Grtavljenje je stanje u kojem je osoba koja je konzumirala GHB, valja se po podu, u bolnom je stanju i ima grčevit izraz lica, bez svijesti i teškoće s disanjem. To je stanje za hitnu medicinsku pomoć", nastavlja psihijatrica. Nakon analize sastava ove tekućine, doznalo se da je u tekućina sastava HGB, zajedno s GBL-om.

Kako kažu mladi anonimni sugovornici u Potrazi, "Za 100 kuna, cijelo društvo može biti drogirano cijelu noć". 

Simptomi na koje treba obratiti pozornost


Zbog svega toga bitno je naglasiti koji su to pokazatelji da vam je piće netko "začinio" sličnim supstancama. Među najčešćim nuspojavama su glavobolja, popuštanje inhibicija, dezorijentiranost, problemi s vidom, gubitak osjećaja ravnoteže, nesvjestica, slabost i amnezija stoga je uputno potražiti pomoć ako ubrzo nakon konzumiranja pića osjetite bilo koji od ovih simptoma unošenja "droge za silovanje".


U najčešćim slučajevima, ova se droga konzumira svjesno, na zabavama i partyijima jer diže raspoloženje te za boljitak seksualnih odnosa jer opušta i podiže libido, a koriste ga i bodybuilderi, no opasnost leži u situacijama kada se dodaje u piće djevojkama u noćnim klubovima. "Simptomi ovise o dosta faktora poput kombinacije različitih opijata, uključujući i dozu G-a, visini i težini žrtve te koliko je žrtva već popila alkohola prije same konzumacije droge", kazala je liječnica Sarah Jarvis za Drinkaware. Simptomi mogu potrajati čak i nekoliko sati, a razvijaju se već nakon 15 do 30 minuta od konzumiranja "začinjenog" pića.


>>>Pandemija ostavila traga na mladima: Sve ih više sreću traži u kanabisu i alkoholu<<<


Kako bi se ovakvi zločini zaustavili, ili barem smanjili na minimum, doktorica Jarvis kaže kako bi svima trebalo ući u naviku čuvati svoje piće. "Uvijek pratite svoje piće i ne prihvaćajte piće koje vam pošalje nepoznata osoba", savjetuje doktorica.


Ovdje treba napomenuti da je "začinjavanje" pića ovakvim supstancama protuzakonito. Ako pak primijetite da je osoba iz vašeg društva pod utjecajem ovakvih droga svakako obavijestite voditelja/vlasnika lokala u kojem se nalazite, neprestano razgovarajte s osobom pod utjecajem opijata i ni u kojem slučaju ju/ga ne puštajte samoga niti da se bez pratnje vraća kući, svakako zaustavite daljnju konzumaciju alkohola, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pozovite hitnu pomoć.

"G"


Među domaćim mladima, ova je droga poznata pod nazivom 'G'. Od prevelike doze može se umrijeti, a zbog velike opasnosti koju konzumacija donosi, američka su sveučilišta napravila brze testove, pa čak i lakove za nokte kako bi se lakše detektirala droga u piću.

Prema podacima BBC-ja, između 2015. i 2019. godine prijavljeno je 2650 slučajeva, od kojih je jedna četvrtina bila namijenjena ženama i oko 10 posto njih bile su maloljetne.

Još vijesti