Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Čeka li nas VELIKI PAD cijena stanova? Evo što studenti mogu očekivati najesen – kad ponuda za smještajem dosegne VRHUNAC

Za veliki broj hrvatskih studenata odlazak na studij u drugi grad podrazumijeva i pronalazak smještaja. Najisplativija opcija je život u studentskome domu, međutim kapaciteti domova vrlo brzo se popune... Nakon toga, ostaje opcija privatnog smještaja.

29. srpnja 2020 12:45
Čeka li nas VELIKI PAD cijena stanova? Evo što studenti mogu očekivati najesen – kad ponuda za smještajem dosegne VRHUNAC

Čeka li nas VELIKI PAD cijena stanova? Evo što studenti mogu očekivati najesen – kad ponuda za smještajem dosegne VRHUNAC Foto: MojFaks

U protekle tri godine cijene najmova su rasle, a nerijetko se događalo da cijena ne prati kvalitetu uvjeta stanovanja. Studenti u gradovima na moru suočavali su se i s velikim problemom iseljavanja početkom lipnja, na vrhuncu ljetnog ispitnog roka. S obzirom na epidemiju koronavirusa, koja je prepolovila broj očekivanih turista, ali i potres koji je oštetio veliki broj građevina u samome centru Zagreba, ekonomski stručnjaci već nekoliko mjeseci predviđaju što bismo najesen mogli očekivati na tržištu nekretnina.

...Samo za one dubljega džepa: Evo koliko su ove godine SKUPLJI stanovi u studentskim gradovima...


Lipanjske cijene najma zagrebačkih stanova bilježe nešto niže godišnje vrijednosti, no i dalje su više od onih u istom mjesecu 2017. ili 2018. godine, pokazuju podaci oglasnika Crozilla.com.

"Nakon što su neko vrijeme bile nerealno visoke, cijene najma stanova u Zagrebu sada su počele lagano padati te se vraćaju u normalu", kazala je za Jutarnji list Jasminka Biliškov, vlasnica agencije "Biliškov nekretnine".

...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...

 
Tražene lipanjske najamnine na oglasniku Crozilla.com kretale su se od oko 250 eura naviše. Za najam manjih stanova, onih površine do 40 kvadrata, prosječna je cijena iznosila oko 430 eura, a prosječne cijene većih stanova, između 80 i 100 kvadrata, kretale su se oko 950 eura.

Studenti teško do stana


Pronalazak povoljnog stana za najam na dobroj lokaciji prijašnjih je godina bio bolna točka brojnim studentima koji su u rujnu dolazili u Zagreb, gdje su ostajali sve do lipnja, a neki i dulje. Najveća potražnja za najmom bila je u Zagrebu, ali je turistički procvat potaknuo vlasnike brojnih stanova na dobrim lokacijama, posebno onih manjih površina, da se okrenu dnevnom najmu, što je utjecalo na smanjenje ponude stanova za dugoročno iznajmljivanje, a ujedno je i podizalo njihove cijene.

...Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili...


Raniji podaci oglasnika Crozilla.com pokazivali su da su cijene najma rasle već u kolovozu, a svoj godišnji vrhunac obično su dosezale u rujnu, kad je i potražnja bila najveća. No, situacija bi se ove jeseni ipak mogla promijeniti, a ovaj put moguće u korist studenata.

Ove godine ne bi trebali imati problema s pronalaskom stana. Kako kaže Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine "Eurovilla", u Zagrebu se povećala ponuda stanova, a uz to smatra da ni cijene najesen ne bi trebale rasti, piše Jutarnji list. "Mislim da će za studente ove godine cijene biti dobre i neće rasti", dodaje Serdarušić.

Cijene najma su u odnosu na prošlu godinu bile u konstantnom porastu do pojave koronavirusa u Hrvatskoj u ožujku. "Budući da ekonomski stručnjaci najavljuju početak krize u Hrvatskoj s prvim danima jeseni, tako i mi predviđamo da će u sljedećim mjesecima doći do općeg pada cijena najma zagrebačkih stanova", rekla je za Jutarnji list Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine "Metropola".

Teško je davati prognoze, kažu u toj struci, jer sve ovisi o tome hoće li do drugog vala korone uopće doći ili smo već sad u njemu, a ako se on dogodi u jesen, postoji mogućnost i nešto većeg pada cijena nekretnina, odnosno dodatnog pada cijena najma stanova.

Pad potražnje zbog potresa, ali i sve manjeg broja stranaca


U odnosu na prošlu godinu, cijene najma u centru Zagreba su u padu, trenutačno u prosjeku 10 posto, kažu u agenciji "Metropola". "Evidentan je pad potražnje za najmom u središtu Zagreba klijenata koji su bili ondje u vrijeme potresa zbog straha, a oni koji su novi u gradu, oprezni su kad je riječ o odabiru zgrade. Ali, ako je zgrada dobila zelenu pa čak i žutu naljepnicu, nemaju barijeru koje ih sprečava u najmu stanova u centru", tvrdi Bilić.

A.Z.
izvor: Jutarnji list
foto: Shutterstock By Leonid Andronov

Još vijesti