Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Kako studenti koriste Tinder: Postoje dobre strane upoznavanja na internetu, ali treba biti oprezan

Naravno da je u ovo moderno vrijeme lakše izraziti simpatije pritiskom 'lajka' nego prilaženjem nepoznatoj osobi u prepunom kafiću uz ulet: 'Šta'š popit?'.

19. prosinca 2016 16:22
Tinder, dating aplikacije

Tinder, dating aplikacije Foto: Shutterstock

Isto tako nas od malena roditelji uče da ne razgovaramo sa strancima i da pazimo što objavljujemo po internetu pa kako onda upoznati novog dečka s roditeljima uz rečenicu: "Upoznali smo se na Badoo-u?"

Priznajte, koliko vas je puta zaintrigirao naslov "Upoznali smo se na internetu - on je moja srodna duša" ili "Jedan klik dijeli te od ljubavi" te mnogo reklama kojima se promoviraju aplikacije za upoznavanje, naizgled sve jedna bolja od druge?

Princip je jednostavan - registriraš se, prikažeš par najboljih fotki, dodaš svoje interese i zabava može početi! Jedna od takvih stranica je i Tinder.com koja ti prikazuju sve osobe iz tvoje bliže okoline, a ti na temelju njihove fotke 'svajpaš' za da ili ne. Dogodi li se 'matching' između dvije osobe - dopisivanje može započeti.

tinder

MeetMe.com je stranica slična Tinderu, samo što postoji mogućnost objavljivanja statusa. U svakom trenutku možeš nešto objaviti i nadati se da je baš tvoja objava dovoljno šaljiva da motivira onu/og plavu/og djevojku/dečka kojoj/em si posao/la "request".

Badoo.com je također raširen u Hrvatskoj. Profil možeš spojiti sa Facebookom ili Instagramom, a ljude pronalaziš klikom na srce ili X te slanjem privatne poruke, poklončića ili opcije "nešto više od prijateljstva".

"Veću šansu za opstanak ipak imaju veze zasnovane na pravom druženju, a ne druženju kroz monitor..."


19-godišnja studentica Mia
s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku aktivna je na skoro svim navedenim stranicama, ali ne gaji nadu da će one zamijeniti upoznavanje "u četiri oka".

"Sama sam aktivna na skoro svim navedenim stranicama, ali ne zbog upoznavanja nekog novog ili 'traženja srodne duše' jer mislim da je to skoro pa nemoguće. Budimo realni, niti jedna društvena mreža ne može zamijeniti razgovor u četiri oka i upoznavanje nekoga pravim, stvarnim, fizičkim druženjima i odlascima na razna mjesta", kaže nam. "Naravno da će u budućnosti na pitanje 'Mama kako si upoznala tatu?' odgovor sve češće biti 'Na Facebook-u/Instagram-u...' što nije krivo ni pogrešno.Takve veze i odnosi mogu uspjeti, ali moje mišljenje je da veću šansu za 'opstanak' imaju odnosi zasnovani na pravom druženju, a ne druženju kroz monitor", otkriva.

mtvother football u tinder problems

Tehnologija nam omogućava da skoro sve radimo iz udobnosti vlastitog doma. Plaćanje računa? Može. Naručivanje dostave? Može? Može jedna srodna duša za mene? Evo, samo što nije!

Upoznavanje partnera preko mobitela čini se kao prelak zadatak, ali stvari itekako mogu poći po zlu ako nismo dovoljno oprezni. Vrlo je važno ne vjerovati svakom dečku sa six-packom koji se nalazi u tvojoj blizini i baš je nestrpljiv da se nađete na cugi.

Mnogi samo žele brzo do seksa, ali postoje i pozitivni aspekti korištenja ovakvih stranica


18-godišnja studentica Diana s Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru misli da treba biti oprezan jer mnogi koriste ovakve stranice samo kako bi se lako i brzo uvukli nekome u krevet.

"Mogu se pronaći i ljudi koji su tamo jer se nadaju da će doći do lakog seksa. Ima onih koji su čisto došli upoznati ljude i družiti se bez da ti stvaraju pritisak dok razgovaraš s njima, a ima onih koji se pretvaraju dan dva da su dobri pa tek onda dođu na temu da žele samo seks", kaže. "Da, može se reći da na Badoo-u takvi prevladavaju. Prednost stranice je to što si malo digneš ego i što razgovaraš s ljudima. Saznaš dosta stvari i različitih razmišljanja, a možda si nađeš nekoga koga želiš uživo upoznati. Ako ništa drugo barem utrošiš vrijeme i nije ti dosadno“, nabraja i neke pozitivne aspekte korištenja ovakvih stranica i aplikacija.

Kada se pogledaju prednosti i mane ovakvih stranica za upoznavanje vrlo lako možemo zaključiti da nema ništa loše u tome ako se pristupa s dozom opreza. Ako ništa drugo barem ćeš dobiti novu temu za razgovor na kavi s društvom iz realnog svijeta.

Sara Matijević