V.K. u Nakon predavanja

Najmanje 50 studenata mjesečno potraži psihološku pomoć u ovom hrvatskom sveučilišnom gradu: Prošla godina bila rekordna

Smanjuje se stigma oko dostupnosti i korištenja profesionalne psihološke pomoći. O ovome svjedoči i broj studenata koji svake godine zatraži stručnu pomoć i savjetovanje.

23. ožujka 2022 14:06
depresija, tuga, žalost, nesretni

depresija, tuga, žalost, nesretni Foto: Shutterstock

Živjeti u periodu inflacije, financijske krize, pandemije i rata, nije jednostavno i može ostaviti traga na mentalnome zdravlju osobe. Još je gore ako se radi o studentima u dvadesetim godinama, koje bi trebale biti najbolje godine života.


Iako se kaže kako je studentsko doba najljepše doba u životu, to ne znači da studenti nisu podložni stresu, strahovima, anksioznosti i ostalim psihičkim problemima. Sa svakodnevnim problemima s kojima se studenti suočavaju, poput propitivanja životnih odluka, novih odnosa, stresa oko ispita i kolokvija te upoznavanja nove okoline, teško je ponekad uvidjeti da je baš ovo životno razdoblje najbolje.


Pomoć studentima koji studiraju u Rijeci, ali i zaposlenicima riječkog Sveučilišta nudi Sveučilišni savjetovališni centar u sklopu kojeg djeluju Psihološko savjetovalište, Ured za karijere i Ured za studente s invaliditetom. Sveučilišni savjetovališni centar nalazi se na Građevinskom fakultetu u Rijeci, a cilj mi je pružiti besplatnu psihološku pomoć i podršku studentima, ali i drugim članovima riječkog Sveučilišta s ciljem poboljšavanja kvalitete života i povećanja efikasnosti studiranja.


>>>Ove godine brucošima još i gore: Trećina novoupisanih studenata bori se s depresijom i tjeskobom<<<


Minimalno 50 studenata mjesečno potraži pomoć


Ines Jakovčić iz Psihološkog savjetovališta kazala je za Svjetionik da je do sada njihovu pomoć potražilo gotovo 4 tisuće ljudi.


"U Psihološko savjetovalište javljaju se studenti svih sastavnica i studija, a do danas je pomoć potražilo gotovo 4 tisuće ljudi. U posljednjih godinu i pol dana primjećuje se porast broja studenata koji nam se obraćaju za pomoć. Nadalje, 2021. godine zaprimili smo rekordnih 396 prijava, pri čemu se taj trend nastavlja i prva dva mjeseca ove godine. Od početka akademske godine mjesečno pomoć potraži minimalno 50 studenata, pri čemu treba naglasiti da većina studenata treba više od jednog razgovora", kazala je.

>>>Studentska depresija: Kako se nositi sa stresom tijekom studiranja<<<


Lista čekanja za tretman


Nadalje, Ines kaže kako Psihološko savjetovalište trenutno ima četiri zaposlene psihologinje koje se trude organizirati svoj posao kako studenti ne bi dugo čekali na svoj prvi razgovor. Nažalost, napominje i kako postoji lista čekanja za uključivanje u tretman.


Iz Psihološkog savjetovališta smatraju da je razlog povećanja broja studenata koji traže njihovu pomoć taj da studenti postaju svjesniji važnosti mentalnog zdravlja, ali i činjenica da Psihološko savjetovalište djeluje od 1998. godine na ovom Sveučilištu, pa se informacija o našem djelovanju širi usmenom predajom.


"Tijekom pandemije mediji su jako puno pisali o mentalnom zdravlju, na neki se način smanjila stigma od traženja stručne pomoći, pa je sve to doprinijelo činjenici da nas studenti sve više trebaju i kontaktiraju. Sveučilište u Rijeci je u ovoj izvanrednoj situaciji pokazalo veliki senzibilitet na potrebe studenata i izdvojilo dodatna sredstva za financiranje SSC-a, što nam je omogućilo zapošljavanje još jedne psihologinje i angažiranje vanjskih suradnika", tvrdi Ines Jakovčić.


Najčešći problemi zbog kojih se studenti javljaju


Prema statistici Psihološkog savjetovališta, studenti se najčešće javljaju zbog različitih strahova, panika i anksioznosti, niskog samopoštovanja, problema u odnosima s drugima, depresivnosti, i sličnih problema. Osim toga, javljaju se i s problemima oko studiranja poput problema s učenjem i polaganjem ispita, nedovoljno razvijenih životnih vještina poput komunikacijskih vještina, regulacije emocija, organizacije vremena i slično.


"Važno je napomenuti da se problemi emocionalne prirode nerijetko reflektiraju na funkcioniranje na fakultetu, ali i obrnuto. Ponekad studenti razviju anksiozne i/ili depresivne simptome nakon neuspjeha na studiju ili nekih drugih problema s učenjem", kaže.


>>>Od odlikaša do frustracije! Brutalno iskreno pismo ogorčenog studenta: 'Fakultet me učinio ovakvim, osjećam se izgoreno...'<<<


Neki problemi pojačali se u pandemiji


"Otkad je započela pandemija COVID-19 bolesti primjećujemo da se studenti još češće nego ranije javljaju zbog problema s koncentracijom, smanjenjem ili gubitkom volje za učenje, anksioznih smetnji, problema sa spavanjem, problema u odnosima s drugima i slični. Ovo je zaključak koji ne iznenađuje, no ukazuje na velike probleme, koje pandemija i vrijeme u kojem živimo stvaraju svima, pa tako i studentima", zaključuje Ines.


>>>Mentalno zdravlje studenata dugoročno narušeno: Probleme će osjećati čak i nakon kraja pandemije<<<


izvor: svjetionik.scri.hr