V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] Zagrizla 'martina' u blitvi iz menze: 'Osjetila sam gorčinu i smrad...'

Menza – nepresušna tema u studentskim kuloarima. I dok su svi studenti u domovima upoznati s ljetnim najezdama kukaca, svakako se nadaju da se ta najezda neće proširiti i na njihove obroke. No, svake ih godine neka buba u obroku razuvjeri.

1. srpnja 2021 12:02
smrdljivi martin

smrdljivi martin Foto: MojFaks

"Smrdljivi martin" je čest skupni naziv za insekate iz Heteroptera i Hemiptera reda. Postoji više od 25 000 vrsta ovih stjenica koje nalazimo po cijelom svijetu, a oko 800 vrsta nalazimo u Hrvatskoj. Podrijetlo njihovog čudnovatog naziva u Hrvatskoj povezano je sa smrdljivom tekućinom koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada su uznemireni, kao i u činjenici da najčešće ulaze u domove u vrijeme Martinja u kasnu jesen kada vani postaje hladno.


>>>[FOTO] Nije dugo trebalo: U novoj, luksuznoj menzi studentica pronašla 'leteći dodatak' u pašticadi<<<


Martinje ni blizu, a "smrdljivi martini" ipak na Savi


Ljetni dani uvode nove "stanare" u domove kojih nikako da se riješimo. Bile to ose ili smrdljivi martini, skoro svaki dan borimo se s nepozvanim gostima, no kada nam završe u ručku, nikome nije svejedno. Iako se tete kuharice trude držati higijenu kuhinjskog prostora na najvišoj razini, ponekad im se omakne i koji kukac, znaju to svi studenti koji se hrane u studentskim restoranima, a i oni koji to ne rade jer ovi prvi rado objavljuju fotografije ovakvog "ulova" u svojim obrocima na pladnjevima.


smrdljivi martin smrdljivi martin Foto: MojFaks

Foto: A.Š., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Jučer je na Facebook grupi studentskog doma Stjepan Radić Sava osvanula fotografija koju nije bilo potrebno puno objašnjavati. Naime, na njoj se vidi kako smrdljivi martin, usred tanjura krumpira s blitvom.


>>>[FOTO] Od dlaka do željeza – evo što se sve servira u zagrebačkim menzama: 'Ovo je opasno po zdravlje!'<<<



smrdljivi martin smrdljivi martin Foto: MojFaks

Foto: E.S., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Nakon zalogaja osjetila gorčinu i namirisala smrad


"Uzela sam tu pljeskavicu s blitvom i krumpirom. Nakon par zalogaja osjetila sam nešto jako gorko i onda onaj smrad smrdljivog martina tako da sam odmah znala što je, jer ih se inače jako bojim", počinje nam pričati svojoj horor studentica farmacije koja je jučer stigla sama na ručak u Restoran 1 na Savi. "Nisam osjetila ništa konkretno osim jake gorčine, valjda jer je bilo skupa s krumpirom i blitvom, a pljunula sam sve kad sam miris osjetila. Sve je završilo u salveti i razmišljala je li to to, da li da uopće pogledam?", kaže smijeh za MojFaks i dodaje da je ipak "bacila pogled".  


"Onda sam pogledala, slikala, smirila se i razmišljala kome od teta uopće išta reći. Na kraju sam sve odnijela onoj teti koja čisti tacne i pokazala joj i rekla da kaže nekom u kuhinji i otišla. Ona je samo kimnula, nije ništa rekla. Meni se život zgadi kad samo pomislim opet na to", pojašnjava nam tijek događaja šokirana studentica. "Više nikad ikad ne mislim jesti blitvu i krumpir iz menze, ali ću i dalje jesti ostalo, jer sam tu još 10 dana, pa nemam baš izbora", kaže nam.


>>>Ne može ni sendvič zauvijek! Top tema post-studentskog života: Kako se prehraniti bez menze?<<<


 "Savjetujem sve da dobro prebiru po svojim tanjurima", poručila je i, kako nam kaže, nakon što je ovo okusila, cijeli je obrok vratila tetama. No, srećom, nije ostala gladna. "Dečko mi je kupio McDonald's da me utješi", kaže nam za kraj.

Još vijesti