V.K. u Nakon predavanja

Ništa od peglanja iksice do jeseni: Znate li kada vam bez obzira na prava ne vrijedi iksica?

Menza i iksica jedne su od najvećih prednosti studentskog života. Uz iksicu, svaki dan studenti mogu pojesti kuhani, topli obrok, a da pritom ne ostanu bez pola svoje plaće jer su im troškovi prehrane sufinancirani.

28. srpnja 2021 18:00
Ručak bez menze

Ručak bez menze Foto: Freepik

Kako biste mogli koristiti najbolje od iksice, kao student imate neka prava i obveze uređene Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata.


Ove godine je velika pomama za studentskim domovima. Nakon što smo detaljno pratili situaciju sa završavanjem matura i upisivanjem na fakultete diljem Hrvatske, studenti uskoro kreću u novi život. Kako bi se bolje snašli, koriste iksice za subvenciju čak nekoliko stvari, od željezničkog prijevoza pa do prehrane. Kao što smo spomenuli, studenti imaju neka prava i obveze za korištenje ove "čarobne" kartice, stoga smo izdvojili najbitnije stvari koje morate znati, a vezane su za prehranu!


Zaposlenje i zbrajnje bodova


Osim što morate biti redovan student, u Pravilniku stoji kako ne smijete biti u radnom odnosu niti u evidenciji o nezaposlenima. Pravo na potporu imate prilikom upisa na studij te ona traje za vrijeme propisanog trajanja studija. Međutim, pravo ne ostvaruju studenti koji upisuju sljedeću akademsku godinu ili upisuje novi studijski program na istoj razini studija, a stekao je manje od 18 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini.


Pravo ne ostvaruju ni oni studenti koji steknu manje od 36 ECTS bodova u dvije uzastopne akademske godine. Ako student već dva puta odustane od svog izabranog smjera i želi i treći puta upisati studijski program iste razine studija, također nema pravo na subvencioniranu prehranu. No, dobra je stvar što studenti koji su izgubili ili nemaju pravo (zbog dodatnih upisivanja godina ili manjka ECTS bodova) ipak mogu ponovno dobiti potporu kada im brojevi bodova prelaze 18 ECTS bodova u akademskoj godini, odnosno prelaze 36 u dvije uzastopne.


Ako je godina u mirovanju, onda je i potpora


Ako student odluči upisati mirovanje svojih studentskih obaveza, prema ovom se Pravilniku u mirovanje stavlja i potpora za prehranu. Nakon prestanka mirovanja, studentu se prava na potporu također aktiviraju. Studenti koji odlaze na razmjenu u sklopu programa za razmjenu studenata također ne ostvaruju pravo na subvenciju prehrane.


Ništa od "peglanja" do sredine listopada


Pravilnik je definirao i kada studenti smiju koristiti potporu. Naime, u članku 4. ovog Pravilnika stoji da korisnici potpore koji upisuju akademsku godinu studija pravo na potporu ostvaruju u razdoblju od 1. listopada tekuće do 15. listopada sljedeće kalendarske godine, osim u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza. S obzirom na to da velika većina studenata odlazi iz domova tokom ljetnog perioda (nekolicina ostaje na ljetnom smještaju), pa menze većinom ni ne rade u spoemnutom vremenskom periodu.


Pozitivna strana dok su menze zatvorene? Naučite kuhati


Apsolventica na Filozofskom fakultetu kaže kako je to živjeti na ljetnom smještaju bez menze. "Išla sam u dućan koji je blizu Save, pa sam tamo uzimala gotovu hranu. U prosjeku je jedan meni znao biti od 10 do 15 kuna ako sam ga uhvatila na akciji", kaže nam kroz smijeh. "Većinom smo kuhali u domu, tada sam i naučila kako se peče meso i to tako da se prije pirja luk! Bila sam iznimno ponosna jer sam dosta stvari naučila kuhati, jer smo tada bili primorani slagati si nešto za jelo, a ne mogu cijelo ljeto živjeti na sendvičima, tjestenini i riži", kaže za MojFaks.