Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Imate li i vi s tim problem? Otkriveno što najčešće izaziva tjeskobu kod studenata

Jedan od pet studenata pati od depresije i tjeskobe te za to ne traži stručnu pomoć. Ta informacija je vrlo zabrinjavajuća, a sada je otkriveno što najčešće uzrokuje anksioznost kod studenata.

12. veljače 2018 12:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Premda mnogi na studiranje gledaju kao na najljepše životno doba kada mladi čovjek uči, razvija se i "raste", ono može donijeti brojne negativne posljedice. Naime, američko istraživanje pokazalo je da jedan od pet studenata pati od depresije i tjeskobe. Do sada se uzroci tome nisu znali, ali čini se da postaje sve jasnije.


Izvor: Shutterstock

Prema pisanju portala theconverastion.com, uzročnici depresije kod studenata kriju se u novoj tehnologiji, točnije u društvenim mrežama, mobitelima i selfiejima. Mnogi studenti žive dvostruke živote pa tako jedan vode na društvenim mrežama, a drugi u stvarnom svijetu te se ta dva života ne poklapaju i real lifeu. Odnosno, život na društvenim mrežama pretvorio im se u nadmetanje s drugima i na to "je li trava zelenija u susjedovom dvorištvu". Ovisnost o mobitelu također kod studenata stvara depresiju i anksioznost. Primjerice, jedno istraživanje pokazalo je da se 50 % studenata usred noći budi samo da bi odgovorili na poruku.

...Depresija više nije broj 1: Otkriveno zašto studenti sve češće traže pomoć psihologa...


...Studentska depresija: kako se nositi sa stresom tijekom studiranja...


Pušenje cigareta tijekom studija povezano je s nedostatkom sna, a već je poznato da studenti piju kavu u litrama što nerijetko prate pušenjem. Još jedan razlog za povećanje tjeskobe među studentima je i nostalgija za domom kod onih koji su morali otići na studij u drugi grad.


Izvor: Unsplash

U slučaju da smatrate da imate neki od navedenih problema poput ovisnosti o mobitelu ili pokušaja da budete u toku s "trendovima" na društvenim mrežama dok vam je osobni život u rasulu, možda biste trebali potražiti pomoć. Tako će vam biti lakše studirati, a i važno je da znate da niste sami.

Više o uzročnicima stresa i depresije kod studenata možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock