V.S u Nakon predavanja

Isprobala sam guaranu za vrijeme rokova: Je li mi to pomoglo da prođem ispit?

Guarana je jedna od najpoznatijih kapsula koja ima brzo djelovanje, ali za razliku od prave kave djeluje dulje, čime održava budnost, smanjuje umor te podiže razinu koncetracije. Konzumirala sam je u fazi pripremanja ispita da provjerim djeluje li...

12. veljače 2020 11:01
guarana

guarana Foto: MojFaks

U ispitnom je periodu opće poznato da nam je koncentracija pri učenju i pripremanju ispita jedna od bitnijih stavki za uspješno rješavanje obveza. U bliskom je kontaktu s njom i motivacija koja je samo poticaj za dobru koncentraciju. Osoba bez motivacije teško će se uspjeti koncentrirati na važan predmet. 

Studenti upravo u ispitnom periodu posežu za raznim stimulansima da poboljšaju koncentraciju: ispijaju litre kave, napitke s kofeinskim sastavom, konzumiraju razne vitamine, a i isprobavaju tablete koje pospješuju koncentraciju. Među takvim tabletama, svima je jako dobro znana guarana. 

Isprobala sam guaranu prilikom spremanja ispita i ovo je moje iskustvo


Kupila sam guaranu u petak 7.2. kako bih poboljšala koncentraciju tijekom spremanja ispita koji mi je bio za 4 dana, dakle u utorak 11.2. I sama sam znala, i uzela u obzir, da mi naredna 4 dana uzimanja guarane možda neće stvoriti zamjetan učinak. Jesam li se prevarila?

...\'Odustajem od faksa i idem doma\': I još 14 misli koje studentima prolaze glavom za vrijeme ispitnih rokova...


Kupljena je u Gradskoj ljekarni u Zagrebu i košta 41, 60 kn. Priupitala sam tetu u ljekarni kupuje li se guarana često, na što je ona odgovorila da se kupuje vrlo često i da je uglavnom kupuju studenti. No, taj dan nije prodala još nijednu, ja sam bila prva. S obzirom na to da je guarana doista poznata i da se često konzumira u sprječavanju umora i iscrpljenosti te poboljšanju koncentracije, često se nađe u rukama studenata. Ja sam posegla za njom jer sam načula da je dobra i da djeluje pa zašto ne probati? 

Ono što je važno znati i što stoji u uputama za upotrebu: popiti 1-2 puta dnevno po 1 kapsulu, uz jelo. U kutiji se nalazi ukupno 20 kapsula. Pridržavala sam se tih uputa i popila sam po jednu tabletu uvijek nakon obroka. Prvu sam popila taj dan kad sam ih i kupila, oko 19 sati. Nisam osjetila ništa, ali dobro, rekoh "sutra će biti bolje". Tad sam učila neka 2 sata.


foto: privatna arhiva

...Počinje sezona guarane: Otkrivamo koje \'tabletice\' studenti piju prije ispitnih rokova...


Sutradan sam popila drugu kapsulu nakon doručka, u 8:50. Tad sam osjetila nalet energije i učila sam 2 i pol sata u komadu. Bila sam potpuno skoncentrirana i nisam ni pomišljala na pauzu. Moglo bi se reći da sam tek tad osjetila taj možebitni učinak guarane. Odlučila sam da ću popiti po 2 kapsule dnevno kako bih poboljšala učinak s obzirom na to da nemam baš puno vremena do samoga ispita. Iduću sam popila nakon večere u 19 sati. Tad sam, već i pomalo izmorena od cjelodnevnog učenja, odradila još sat i pol u komadu čime sam i bila zadovoljna. U nedjelju sam opet popila po 2 kapsule, uz doručak i nakon ručka. Razina energije mi se opet znatno podigla i to u jutarnjim satima kada sam koncentrirano učila puna 3 sata. Ostatak sam dana učila nešto laganije i nakon ručka, kad sam popila iduću, učila sam još nekoliko sati. 


foto: privatna arhiva

Dan prije ispita dogodilo se nešto neočekivano


U ponedjeljak, dan prije ispita, popila sam guaranu u 10 ujutro i tada sam imala u planu popiti još jednu u popodnevnim satima, kao što sam činila i prethodnih dana. No, u popodnevnim satima pojavila se bol u trbuhu i probavne smetnje. Nisam bila sigurna trebam li ovo pripisati stresu dan prije ispita ili guarani? Bol u trbuhu pratila me to cijelo popodne pa sam preskočila popodnevnu dozu guarane. Bol je tijekom dana varirala, a kada sam potražila nuspojave guarane, bol u trbuhu je jedna od njih. 


foto: privatna arhiva

Dan ispita. Probudila sam se s izrazitom glavoboljom. Također, jedna od nuspojava guarane je i glavobolja te nervoza. Nervozu nisam znala u koji bih koš svrstala s obzirom na to da je na dan ispita normalno osjećati nervozu, no ako sam imala i popratne nuspojave, moglo bi se reći da je guarana samo \'pojačala\' osjećaj nervoze.

...Stisni šaku i bulji u zid: Najbizarniji savjeti za učenje koji – navodno – stvarno djeluju...


Je li se, na kraju, isplatilo?


Zaključno, ne mogu reći da sam oduševljena korištenjem guarane. Osjetila sam nalete energije u jutarnjim satima i bila sam koncentrirana po 2 i pol-3 sata u komadu što je relativno dobro. Naravno, nemoguće je ujednačenim tempom učiti cijeli dan tako da sam radila pauze, odmarala, išla u šetnju i normalno se hranila jer sam nakon većih obroka i posezala za guaranom. Nuspojave koje su me sustigle djelomično pripisujem korištenje guarane, ali možda zato što sam uzimala po 2 kapsule dnevno. Savjetujem da se zadržite na jednoj guarani dnevno. Savjetuju da se preporučene dnevne doze ne bi smjele nikako prekoračiti jer guarana neće imati jači učinak, već će uzrokovati neke od navedenih nuspojava (osim navedenih, može vam se pojaviti i nesanica, slabost, ubrzani otkucaji srca, anksioznost...). 

A da, i ono najvažnije – sigurno se pitate jesam li prošla ispit? Nažalost, nisam, no pad na ispitu nikako ne pripisujem guarani. Više sreće drugi put.

Zanimaju me vaša iskustva s guaranom? Jesu li ona pozitivna, neutralna ili pak negativna? Pišite nam.