L.B. u Nakon predavanja

Isti problem svake godine: I u ovom gradu domaći studenti muku muče s malo preskupih stanova za najam

K svemu tome, još nije poznato hoće li se nastava izvoditi online ili uživo.

27. kolovoza 2021 14:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Približavanjem nove akademske godina brojni studenti posljednjih tjedana intenzivno traže smještaj pokušavajući riješiti stambeno pitanje za nadolazeće razdoblje. Međutim, zbog slabašne ponude (i kvantitativno i kvalitativno), a velike potražnje - to nerijetko predstavlja velik izazov.


>>>[FOTO] Nimalo začuđujuće: 270 eura za sobu i wc u Splitu: 'Što će naša jadna djeca? Muče se'<<<


Stanovi su, žale se studenti, često u vrlo lošem stanju i/ili slabo opremljeni te ne opravdavaju cijene koje su s obzirom na to ponekad iznad granice dobrog ukusa, dok je za kvalitetan stan za dvoje studenata na dobroj lokaciji potrebno izdvojiti i do 3000 kuna plus režije, piše Glas Slavonije.

Tako se, primjerice, u Facebook grupi "Stanovi Osijek", koja daje solidan uvid u ponudu i potražnju, u Divaltovoj ulici iznajmljuje simpatičan dvosoban stan u novijoj zgradi za 2500 kuna plus režije. Na Vijencu Ivana Meštrovića, zbog blizine sveučilišnog kampusa jednoj od boljih lokacija, za stan namijenjen za dvije studentice traži se 1200 kuna po osobi s uključenim režijama.


>>>[FOTO] Prvi red do faksa: Nudi stan kraj zagrebačke Ekonomije za 1500 eura mjesečno – komentari su urnebesni<<<


U Bosanskoj ulici za dvosoban novoopremljen stan, kako ističe iznajmljivač, potrebno je izdvojiti 2350 kuna plus režijski troškovi. Nakon uvida u 20-ak oglasa može se zaključiti da studenti u Osijeku za solidan stan moraju izdvojiti od 1200 do 1500 kuna po osobi ako se odluče za suživot s cimerom. Tako se kreću i cijene garsonijera, za jednu koja se iznajmljuje u blizini kampusa potrebno je izdvojiti 1600 kuna, u što su uključene i režije.

Da je i uoči nove akademske godine teško pronaći dobar, a povoljan stan na dobroj lokaciji potvrđuje nam i đakovačka studentica Odjela za fiziku Josipa Namestnik. Iza nje je pet godina studiranja u Osijeku tijekom kojih se, kaže, nagledala zaista svega.


>>>Jesenski udar na džepove studenata i roditelja: Za najam stana morat će 'iskeširati' 1000 eura i više<<<


"Imala sam različita iskustva. Puno njih iznajmljuje stare i slabo opremljene stanove po visokoj cijeni. Studenti ne traže i ne očekuju luksuz, međutim, nagledaju se zaista svega. Prošle je godine kružio jedan oglas za stan, ne znam je li to za plakati ili za smijati se, gdje je doslovno u jednoj prostoriji bila i kupaonica i kuhinja. Strašno je što sve ljudi iznajmljuju. Ja sam uspjela pronaći relativno dobar stan, plaćala sam ga 1500 kuna plus režije, a nalazio se prekoputa Eurodoma, u centru svega što je potrebno studentu, sve mi je bilo blizu. Smještaj na takvoj lokaciji po povoljnijoj cijeni jako je teško pronaći. S druge strane, za stanove na kraju grada, Jugu II ili Retfali, gdje nema sadržaja za studente, cijene su iste kao i u centru ili u blizini kampusa, a tamo se ipak mora plaćati i gradski prijevoz", opisuje situaciju na tržištu stanova Josipa.


>>>Opet se odgađa useljenje u novi studentski paviljon? 776 studenata i dalje čeka: 'U strahu smo...'<<<


Potragu za stanovima komplicira i činjenica da još uvijek nije poznato kako će se izvoditi nastava na osječkim fakultetima, odnosno hoće li predavanja biti online ili uživo, pa se studenti, pogotovo oni koji su iz mjesta relativno blizu Osijeka, pitaju isplati li im se uopće unajmljivati stan.


izvor: Glas Slavonije

Još vijesti