L.B. u Nakon predavanja

Istraživanje o alkoholu koje će vas razočarati: Već jedno piće dnevno može vam smanjiti mozak

Podaci su to dobiveni nakon provođenja MR snimanja mozga u više od 36 tisuća osoba.

31. ožujka 2022 17:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Umjereno konzumiranje alkohola najčešće se definira količinom od jednog pića dnevno za žene, te dvostruke količine za muškarce. No, čak bi i ove skromne količine mogle imati negativan učinak na vaš mozak, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji.


>>>Mladi Hrvatskoj u vrhu EU po konzumiranju alkohola: Djevojke piju jednako kao i dečki, a prijete im i neke nove ovisnosti<<<


Osobe koje dnevno uživaju u jednoj čaši vina ili pak malo "potentnijem" pivu (poput IPA piva) u prosjeku su imale manji mozak od onih koji uopće ne konzumiraju alkohol, piše The Philadelphia Inquirer.


10 godina stariji mozak


Čini se da je učinak konzumiranja jednog pića dnevno ekvivalent dodatnom dvogodišnjem starenju mozga u tipičnog 50-godišnjaka, zaključuju znanstvenici iza studije nakon provođenja magnetske rezonance i snimanja mozgova više od 36 tisuća osoba. U prosjeku je mozak osoba koje konzumiraju dva pića dnevno 10 godina stariji od osoba iste starosti koje ne konzumiraju alkohol.


Znanstvenici ipak ne mogu biti u potpunosti sigurni da je upravo alkohol razlog smanjenju mozga, jer skenovi predstavljaju samo jednu sliku u vremenu, uz ostala ograničenja ove studije. "No, rezultati istraživanja bilo su toliko zabrinjavajući da je i nekoliko autora studije naknadno odlučilo smanjiti konzumaciju alkohola", kazala je Reagan Wetherill, jedna od čelnih osoba istraživanja.


>>>Studentice iz Splita 'skuhale' novo studentsko craft pivo 'Brucošica': 'Uz dobro pivo lakše pamtim štivo'<<<


Profesorica psihijatrije na Perelmanovoj školi medicine koja djeluje pri Sveučilištu u Pennsylvaniji kaže da se već ograničila na povremenu čašu alkohola vikendima, no ne planira ovdje stati. "Govore nam da su umjerene i niske količine alkohola sigurne za konzumaciju", govori. "No, ono što smo mi uvidjeli jest da čak i jedno piće ima sveukupni efekt na volumen mozga."


Kao žica na kojoj je izolacija oštećena...


Sudionici studije koji su izjavili da konzumiraju najmanje jedno piće dnevno također su mali smanjeni "integritet" bijele stvari koja oblaže neurone, objavili su autori studije u časopisu "Nature Communications". "To je kao da na žici imate izolaciju koja je malo istrošena", kaže Wetherill.


foto: ninopavisic via Shutterstock


Dva stručnjaka koja nisu bila uključena u istraživanje ipak upozoravaju da razlike u volumenu mozga u umjerenih konzumenata alkohola ne moraju nužno podrazumijevati i opipljivu razliku u funkcioniranju mozga. Unatoč ograničenjima studije, Catherine Fortier, psihologinja i profesorica na Harvardu tvrdi da je opažanje o manjem volumenu mozga u osoba koje konzumiraju samo jedno piće dnevno "nevjerojatno".


>>>Odnedavno u 'slasti' možete popiti pivo na iksicu: 'Malo mi za sriću triba…'<<<


Unatoč nekim manjim studijama pomoću kojih su znanstvenici zaključili da jedno piće dnevno može pozitivno utjecati na mozak, najnoviji podaci ipak sugeriraju drugačije.
Također, nemojte se previše pouzdati u rezultate studija koje tvrde da je čaša crnog vina dnevno pogodna za održavanje kardiovaskularnog zdravlja. Ove navode znanstvenici nisu uspjeli potvrditi, podaci su koji stižu iz American Heart Association.


Koliko je točno jedno piće?


Treba napomenuti da se "piće" definira kao dvije "mjere" – 20 mililitara – čistog alkohola, količina uobičajena za čašu vina, iako točna količina može varirati ovisno o vrsti i snazi vina.
Kod piva je još veći problem pri definiranju mjerne jedinice. Većina lager piva sadrži 4,5 psoto alkohola, no craft piva i IPA piva, primjerice, sadrže najmanje 6,5 posto stoga boca piva ili limenka veća od 3 decilitra sadrži više od dvije jedinice alkohola (jedno "piće").


Razlike u volumenu mozga bile su još očiglednije u slučaju osoba koje dnevno popiju tri pića (ekvivalent velike limenke snažnijeg piva).


>>>[VIDEO] 250 litara prvog studentskog piva nestalo u samo par sati! Provjerite koju je ocjenu dobila ova nova zvijezda domaće pivske scene<<<


Izvanredni profesor neuroznanosti na Whartonu i jedan od znanstvenika uključenih u ovo istraživanje, Gideon Nave, slaže se da ovi podaci mogu djelovati razočaravajuće, s obzirom da se umjereno konzumiranje alkohola tolerira, štoviše ponekad čak i potiče u društvu. "Mi smo informacije objavili pa osobe mogu procijeniti koja je prava količina za njih", kaže. "Informirajte se o posljedicama i donesite odluku."


A što se njega, kao i još nekolicine kolega s projekta tiče, odlučili su se za oprez. "Mislim da ću piti manje", dodaje za kraj.


izvor: The Philadelphia Inquirer

Još vijesti