V.K. u Nakon predavanja

Lepe ti je! Čak 40 posto studenata zagrebačkog Sveučilišta nakon diplome želi živjeti na SELU

Ljubav je na selu? Da, ali samo sa sređenom infrastrukturom i boljom povezanosti s većim središtima, zaključak je novog istraživanja.

19. studenog 2021 11:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno je provedeno istraživanje u kojemu su sudjelovali studenti Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje su proveli sociolozi Tihana Kuzmić, Tijana Trako Poljak i Bruno Šimac, a njihovi rezultati upućuju na to da bi mladima sela bila privlačna kad bi imala dobru infrastrukturu i prometnu povezanost s gradom, piše studomat.ba.


>>>Za 18. rođendan poželio 3 ovce: Maturant Luka sprema se na fakultet, ali od sela ne odustaje<<<


Istraživanje je provedeno prošle godine na studentima sa šest fakulteta, čime su obuhvaćena sva ključna znanstvena i umjetnička područja.


Dok je u razvijenim zemljama zapada kvaliteta života na selu i u gradu podjednaka, pa mnoge mlade obitelji biraju život upravo na selu zbog odlične prometne povezanosti s gradom gdje većinom rade, u Hrvatskoj je i više nego očito da je situacija drugačija. Kod nas mladi bježe iz sela i manjih mjesta u kojima je infrastruktura slaba ili gotovo nikakva, nemaju domove zdravlja, vrtiće, škole… U glavnom su odsječeni od gradova.


>>>Napustio fakultet i otišao na selo: Sad čuva ovce i uči druge igrati igrice<<<


"Rezultati pokazuju da se 40% studenata želi vratiti/preseliti u ruralna područja, i to preko polovice (55%) onih koji su porijeklom iz ruralnih područja, a značajno manje onih iz urbanih područja, koji preferiraju ostanak u gradu. Za povećanje privlačnosti ruralnih područja visokoobrazovani mladi ključnim smatraju poboljšanje komunalne i prometne infrastrukture, ali i mogućnost zaposlenja u struci, prije svega omogućavanjem bolje prometne povezanosti s gradovima u kojima planiraju raditi" pišu na Hrčku.


>>>Diplomirao pedagogiju, a sada je pastir: 'Lakše je s kozama nego s ljudima'<<<


No, prema ovom istraživanju, možda ima nade da se dio mladih i obrazovanih ljudi vrati u izumiruća sela jer je 40 posto studenta Sveučilišta u Zagrebu izjavilo kako ima želju za povratkom ili preseljenjem u ruralna područja nakon završenog studija.

izvor: studomat.ba

Još vijesti