Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Je li pametnije prvo učiti za lakše ispite pa teže ostaviti za kraj? Pitali smo studente da nam otkriju svoju taktiku

Srećom pa se neki kolegiji mogu proći bez pisanja ispita jer su raspoređeni na kolokvije. Priliku da pišu manje gradiva koristi dosta studenata koji idu na kolokvije pa onda ne moraju pisati 'veliki' ispit, ali što ako ne polože kolokvije i moraju ići još na hrpu ispita? Tada moraju razviti vlastitu taktiku kako ih svladati i što je bolje rješavati prvo.

13. rujna 2018 17:45
 Je li pametnije prvo učiti za lakše ispite pa teže ostaviti za kraj? Pitali smo studente da nam otkriju svoju taktiku

Je li pametnije prvo učiti za lakše ispite pa teže ostaviti za kraj? Pitali smo studente da nam otkriju svoju taktiku Foto: MojFaks

Kada studenti ugledaju raspored ispita treba im neko vrijeme dok uopće odluče koji će prvi polagati (ako je rokova više naravno, a na većini fakulteta postoje četiri roka za polaganje), a malo više vremena dok krenu s prikupljanjem svih materijala za učenje kao i za samo "grijanje stolice".

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Zato je dobra organizacija bitna, ali i strategija za rješavanje ispita. Ponekad više nismo sigurni treba li prvo polagati lakše ispite ili one teže pa zato nešto o tome znaju domaći studenti. O strategijama učenja za ispite i redoslijedu rješavanja po težini porazgovarali smo upravo sa studentima različitih fakulteta.

Oni su nam ispričali što oni od spomenutog prakticiraju, a neki od ovih savjeta mogli bi dobro doći i drugim studentima koji više ne znaju odakle početi s učenjem:

"Iskreno, ne gledam je li neki ispit teži ili lakši kada je riječ o tome koji ću prvi ići polagati. Gledam po tome koliko će mi vremenski trebati za učenje. Primjerice, ako je riječ o nekom kolegiju na koji sam redovito dolazila, upoznata sam sa sadržajem kolegija te me zanima ono što smo do sada učili – tada će mi trebati manje vremena pa ću prvo krenuti s učenjem za taj ispit. Za teže i zahtjevnije ispite trebam i više vremena pa onda idem tim sustavom eliminacije. Ne znam hoće li to upaliti i kod drugih, ali kod mene jest" studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti u Zadru.

"Dok sam bila mlađa prvo sam kapitalce rješavala, kasnije mi se nije dalo pa sam išla linijom manjeg otpora, ali ne preporučujem"
studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Strategija je bila da imam maksimalno tri ispita u tjednu i da između svakog prođe barem jedan cijeli dan ne računajući dan posljednjeg ispita (npr. ponedjeljak - srijeda - petak ili utorak - četvrtak), tako da ih sve uspijem riješiti u ljetnom roku. Isto tako, ako sam iz nekog predmeta imala pismeni i usmeni, a iz nekog samo usmeni ili samo pismeni, prednost sam davala ovima koji imaju pismeni i usmeni (njih sam birala prve ponuđene datume) jer mi više vremena treba da to sve ispolažem. Uglavnom, nisam diskriminirala po razini lakoće" bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.


...Jesi li magistar serologije ili majstor žvrljanja po papiru? Pitali smo studente vole li više PISMENE ili USMENE ispite: Ovo je presuda...


"Kod rješavanja ispita imam neki raspored po kojem ih polažem od početka faksa. Preko kolokvija pokušam riješiti barem jedan kolegij koji je teži, a onda nakon toga kad počnu rokovi napravim si raspored s obzirom na to kada je koji ispit. Ovisno o tome koliki je razmak među datumima i kolika je količina i težina literature, složim si raspored po kojem bi ih trebala položiti tj izlaziti na njih. U čestim situacijama kada su svi ispiti u istom tjednu, prije idem na one za koje kruže priče da profesori na prvim rokovima ponavljaju pitanja" studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Izvor: Pixabay

"Sve ispite bih redom rješavao. Svi na prvi rok, ove koje padnem onda na drugi... ili treći, ili u drugom semestru. Učenje je ovisilo o količini materijala, za ove s najviše napravim natuknice i to učim, ostalo je bilo pročitam jednom ili dvaput pa što bude" student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

...Koliko je trajao vaš najduži usmeni? Pronašli smo patnike koji tvrde da su ih profesori \'mrcvarili\' po 8 sati...


"Ispite iz kolegija za koje nisam ništa radila cijeli semestar i za koje treba više čitanja, ostavljala bi za jesen. Uglavnom bi spalo na dva tri kolegija, većinu bi zapravo riješila na ljeto" bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Ove teške ispite uvijek ostavljam za kraj jer mi je zgodnije prvo riješiti ove lakše pa se posvetiti malo \'većem\' učenju za ove teške. Treba nekako složiti prioritete i što se tiče ispita" studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu.

"Prilično glupavo sam na početku ostavljao najteže za kasnije, kao dok ih ne naučim kako treba. kasnije sam shvatio da to moram okrenuti i da se većima i težima moram posvetiti od samog početka slaganjem sažetaka, skripti i slično i to sam, bez tuđih bilješki" bivši student Filozofskog fakulteta u Osijeku.

"Ništa lakši pa teži i obratno. Izabereš jedan, naučiš 50% pa izađeš. Ak ne prođeš, onda 60% i tako sve dok ne prođeš. Problem je kad ti ostane jedan pa više ne možeš birati" studentica Pravnog fakulteta u Splitu.

...Ponovno na ispit za 4 dana? Evo kada između ispitnih rokova ne moraju proći 2 tjedna...


"Uvijek prvo teže jer nakon što to riješim, imam osjećaj da mogu još sto lakših pa sam motivirana za daljnje učenje. Inače, teže ispite rješavam preko kolokvija jer je u mojoj glavi jedan kolokvij \'kompliciranog\' kolegija jednak cijelom jednom ispitu lakšeg kolegija" studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izvor: Shutterstock

Koja je vaša taktika rješavanja ispita?


Ivana Petrić
foto: pravos.unios.hr

Još vijesti