V.K. u Nakon predavanja

Studentice ovog zagrebačkog fakulteta za mjesec dana više neće morati kupovati uloške i tampone: 'Jedna briga manje'

U borbu protiv menstrualnog siromaštva uskoro se, na konkretan i praktičan način, uključuje i jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta.

9. ožujka 2022 12:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentski Zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na svojim je Facebook stranicama povodom Dana žena objavio vijest da se uključuju inicijativu poboljšanja standarda za sve studentice.


"U suradnji sa Studentskim Zborom Sveučilišta u Zagrebu došli smo korak bliže ostvarivanju važnog uspjeha što se tiče poboljšanja statusa studentica i osoba koje menstruiraju: kroz mjesec dana trebali bi se na Filozofskom fakultetu osigurati dispenzeri menstrualnih potrepština, iz kojih će svatko moći besplatno preuzeti željene potrepštine (ulošci ili tamponi) kako bi se sa što manje briga moglo nastaviti baviti studijem", piše na njihovom Facebooku.


>>>U ovom hrvatskom gradu učenicama će osigurati besplatne uloške – tijekom cijele školske godine<<<


>>>Higijenski uvjeti na fakultetima loši: Bez papira, tople vode i sapuna – čak 68% studentica izostane s predavanja zbog menstruacije<<<


Konačno se uključuju i naši fakulteti u ovu hvalevrijednu akciju. Po pitanju borbe protiv menstrualnog siromaštva, već smo pisali kako je Filozofski fakultet u Novom Sadu bio je prva obrazovna institucija u Srbiji u kojoj je ostvarena ova inicijativa, a uz njih, i gradonačelnik Jastrebarskog je krajem prošle godine najavio kako se i njihov Grad uključuje u ovu inicijativu osiguravanjem besplatnih higijenskih uložaka u svojim osnovnim i srednjim školama.


Uz spomenuto, ista je stvar predstavljena, a onda i prihvaćena  u Gradskom vijeću Grada Varaždina, a temu je potaknuo mladi vijećnik Lovro Lukavečki. On je naime podnio amandman u kojem se iz proračuna Grada izdvaja 40 tisuća kuna kako bi se osigurali ulošci za učenice osmih razreda osnovnih škola.




Prirodni procesi koji se odvijaju u ženskom tijelu uvjetuju nabavku raznih menstrualnih proizvoda, a surova je realnost kako mnoge žene kod nas, u susjedstvu i širom svijeta nemaju mogućnost kupovati ove prijeko potrebne proizvode, među kojima su ulošci u najvećoj upotrebi.


>>>5 studentica za sve kolegice: Filozofski fakultet u susjedstvu prvi nudi besplatne uloške u svojim toaletima<<<


Podsjetimo, pisali smo o menstrualnom siromaštvu s kojim se bore mnoge države, a prema istraživanjima o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine, čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su preskupi.


>>>Nakon škola, besplatni tamponi i ulošci i na fakultetima? 'Svaka studentica trebala bi dobiti paket proizvoda mjesečno'<<<


Kako bi studentice sa što manje briga mogle nastaviti sa svojim studijima, i Filozofski fakultet u Zagrebu također se uključuje u ovu inicijativu.


Kako dalje navode iz Studentskog zbora, Dan žena bi morao predstavljati "nešto više od pukih parola te treba predstavljati poziv na borbu za sveukupno poboljšanje položaja žena u društvu i postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca". Zbog toga se nadaju će osiguravanje besplatnih menstrualnih potrepština "biti tek jedan od mnogih koraka kojima se želi ići k tom cilju te nas sve osvijestiti o i dalje prisutnom problemu menstrualnog siromaštva, koje smo barem što se tiče Filozofskog fakulteta pokušali smanjiti."

Još vijesti