V.K. u Nakon predavanja

U ovoj domaćoj menzi fritezama rekli baj-baj: Pripremaju hranu s malo ili gotovo ništa masnoća

Od malih nogu nas uče kako je najzdravije jesti raznoliku hranu, posebno spremljenu sa što manje masnoća jer veće količine nisu zdrave.

12. listopada 2021 14:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ono što unosimo u svoj organizam utječe na naše zdravlje. Studenti su poznati po neurednim i nezdravim prehrambenim navikama koje, ako se ustale u naš svakodnevni život mogu dovesti i do određenih zdravstvenih problema, viška kilograma, nedostatka vitamina i minerala.


Već smo nebrojeno mnogo puta pisali o inovativnim i zdravim stvarima koje je Studentski centar Rijeka uveo u menze: od vege-menija i sendviča, novih namaza, pa sve do grisa s čokoladnim mrvicama. Ovaj puta, Studentski centar Rijeka uvodi hranu pripremljenu sa što manje ili gotovo ništa masnoća.


>>>Dosta je sendviča iz menze: Vraćaju se namazi, čak 4 vrste, ali morate ih naručiti što prije<<<


"Studentski centar Rijeka priklanja se novim trendovima u pripremi namirnica te u planu uvoditi jela koja su pripremljena s malo ili gotovo ništa masnoća, odnosno ulja", prenose novost na svojim službenim stranicama.


Konvektomati u svim većim hotelima, ali i menzama


Konvektomati ili parno-konvekcijske pećnice spadaju među novije kuhinjske uređaje, a osobito im raste popularnost u hotelskim kuhinjama, kao i u većim restoranima. Svi veći restorani Studentskog centra Rijeka imaju ovakve pećnice, a koje rade na tri načina: konvekcijski, parni ili kombinirano, pojašnjavaju na Svjetioniku.


Detaljnije, u konvekcijskom načinu rada unutar pećnice cirkulira vrući zrak te je ovo idealan način za spravljanje slastica od tijesta i kruha, dok se na parnom načinu spravljaju namirnice poput ribe, riže i povrća.


Trenutno su u tijeku probe razne hrane koja se sprema u takozvanim konvektomatima. Sve probe i pripreme hrane organizirane su u menzi riječkog Pravnog fakulteta u bistrou Pravri jer je upravo ovaj bistro odabran kao referentni "centar" za spravljanje ovakvih obroka.


"Priprema hrane u konvektomatima smatra se zdravom i manje kaloričnom, te je i kvaliteta zadovoljavajuća. Cilj nam je koliko je moguće staviti u svoju ponudu hranu koja se ne priprema u dubokom ulju odnosno fritezama. Svi naši korisnici na vrijeme će biti obaviješteni da li se namirnice pripremile na taj način", kazao je ravnatelj SC-a Rijeka Dinko Jurjević.


Zdravlje studenata na prvom mjestu


>>>Dobro došli u 21. stoljeće: Prva hrvatska menza u kojoj se nude i veganski sendviči<<<


Kardiovaskularne bolesti i povišeni kolesterol samo su neke od najčešćih bolesti koje se povezuju sa dugoročnim konzumiranjem pržene hrane. "Budući da se konzumacija pržene hrane povezuje s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i pretilosti, odlučili smo pojedinu hranu koja se do sada pripremala prženjem u fritezama pripremati na drugačiji način, to jest bez dodatnog ulja ili uz dodatak minimalnih količina ulja. Na taj način želimo dati svoj doprinos  i potaknuti naše korisnike da konzumiraju hranu koja je sa zdravstvenog gledišta prihvatljivija“, kazala je rukovoditeljica Odjela za internu reviziju i kontrolu i HACCP pri SCRI Anita Mavrinac Klarić, koja je ujedno i koordinatorica ovih proba.

izvor: svjetionik.scri.hr

Još vijesti