Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Bolji od badmintona, brži od picigina: PMF-ovac osmislio jedinstveni sport koji možete zaigrati na tjelesnom

Svop je sport koji se od ljetnog semestra ove akademske godine studentima stoji kao izbor sporta za 'odradu' tjelesnog. Radi se o vrlo neobičnom sportu koji se igra s tri loptice, a osmislio ga je zagrebački student Domagoj Oreški.

25. srpnja 2017 14:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

O Domagojevim žonglerskim sposobnostima pisali smo nedavno, a u razgovoru s njim smo saznali da je on "ćaća" neobičnog sporta koji se zove svop. Domagoj studira na PMF-u, a ideja za sport rodila se u proljeće prošle godine. Inspiraciju je dobio kada se kod njegovog 11-godišnjeg brata došla igrati prijateljica pa nisu više znali što bi se igrali.


Domagoj (skroz lijevo) je prošle godine organizirao natjecanje u svop-u, a njegov prijatelj Tomislav okretao je bodove... foto: privatna arhiva

Dotad je Domagoj za njih smišljao ninja treninge ili zadatke na trampolinu, a onda mu se rodila misao u glavi da bi bilo fora izmisliti novi sport. Uzeo je 9 dugih batina bambusa i napravio najmanji igrajući teren na svijetu: cijeli je bio velik oko tri metra puta metar i pol te je imao jedan poprečno stavljeni bambus kao "vrh mreže". Ideja je bila da napravi nešto zabavno poput badmintona, ali da se sve bacanje i hvatanje radi isključivo rukama – bez ikakvih reketa ili nečeg sličnog.

Sport s tri loptice


Domagoj nije htio kopirati neki drugi sport jer primjerice kada bi lopticu samo udarali rukama to bi bio picigin, a a ako bi hvatali lopticu i bacali je preko u proizvoljno vrijeme, tada igra uopće nema dinamiku. Kako kaže, svop bi inače bila "igra na poteze" pa se tu rodila ideja da se koristi više loptica.

Student nam objašnjava da s tri loptice postoji veća kontrola izbačaja jer se onda loptice doista mogu i hvatati, i bacati direktno iz dlana umjesto da se udaraju kao u piciginu, a opet će igrači biti vremenski ograničeni da pošalju svoju lopticu k protivniku, jer im dolazi već iduća loptica.

jer su tri loptice nego zbog same činjenice što se loptice hvataju i love umjesto da se udaraju ko u piciginu
"Osjećaj same igre je kao da je samo jedna loptica u igri, jer je (najmanje) jedna loptica uvijek u letu, a jedna čeka kod svakog igrača da bude zamijenjena. Kasnije su dodana pravila tzv. \'reket efekt\': da se nadolazeća loptica mora uhvatiti onom rukom s kojom je bačena prethodna loptica, tj. nikad se ne smije nijedna loptica dirati s obje ruke istodobno; te pravilo ,\'pravovremenog bacanja\'. Da bi igra bila točno izbalansirana, igrač smije baciti svoju lopticu na drugu stranu (prema protivniku) tek kada protivnikova koja ide prema njemu pređe preko mreže, tj. dođe na njegovu stranu igrališta. Da tog pravila nema, u nekim bi trenucima sve tri loptice bile kod jednog igrača, a drugi ne bi imao nijednu. Ovo pravilo daje sportu \'igrivost\'. Pravila su s vremenom standardizirana: ukupna je veličina igrališta 10 × 3 m, svaki igrač ima svoju polovicu igrališta od 5 × 3 m, servisna je linija (linija iza koje se servira prva loptica) je na 2.5 m od mreže, te je visina mreže točno 2 m. Pravila po pitanju bodovanja su jednaka onima u badmintonu – ako ide loptica izvan terena ili ako igrač ispusti lopticu na svoj teren ili je zabije u mrežu, bod za protivnika", objašnjava Domagoj.

...Studentica Barbara igra za Hajduk: \'S tribina su mi dovikivali da se vratim u kuhinju\'...


...Ima li tko jači? Varaždinka Anja prva na rang listi Kineziološkog fakulteta u Zagrebu...


Budući da su tri loptice u igri, nijedan igrač ne smije istodobno dirati dvije loptice, odnosno mora svoju poslati prema protivniku prije nego ga nadolazeća uopće dotakne. Kada je riječ o lopticama, one su mekane – punjene sjemenjem s površinom od sintetičke plastike, promjera 6 centimetara i težine 100 g.

Svop studenti mogu igrati kao sport za tjelesni


Ubrzo je Domagoj krenuo s treninzima svop-a za klince iz kvarta pa je u srpnju prošle godine održan prvi neslužbenu turnir ovog sporta. Ukupno je sudjelovalo devetero djece i svi su dobili nagrade, a prva trojica su osvojili i medalje. Domagoj je bio sudac, a njegov prijatelj Tomislav okretao je bodove. No, svop nije ostao samo na ulici nego se preselio i u akademske prostore.

...Sve medalje posvetio je majci: Zbog ovog FER-ovca pomiču se termini ispita i vježbi...


...Studentica i trenerica: Uz Maju do ljeta možete imati savršene noge i stražnjicu...


"U ljetnome semestru akademske godine 2016./2017. uspio sam osnovati svop kao odabir sporta za bilježenje dolazaka na tjelesni, tj. računao se kao normalan sport, a ja sam bio demonstrator. Svi su počeci teški te se to očitovalo i u dolascima: uvijek bi došlo između dvoje i osam polaznika, često ti polaznici ni ne bi bili isti ljudi. Bitno je samo da se svima dosad sport svidio, i da bi mogao imati neku vrstu budućnosti, budući da je jedinstven i brži od badmintona", kazao nam je Domagoj.
Medalje koje su dobli pobjednici prvog neslužbenog turnina u svop-u... foto: privatna arhiva

Svi oni koji žele isprobati novi, ali i neobičan sport mogu se okušati u svop-u, a oni koji žele biti "svjetski prvaci" morat će prestići Matea Kutnjaka koji je u 80 posto igranja svop-a pobijedio.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva