Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Kada pregorimo poput lampe: Saznajte što je 'studentski burnout' i kako ga izbjeći

Pojam 'burnout' uglavnom vežemo za poslovne ljude u srednjim godinama koji su skroz 'pregorjeli' zbog posla i stresa. No, postoji i studentska verzija 'burnout-a' o čemu mnogi studenti nemaju pojma.

20. Siječnja 2017 11:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pisanje seminara, učenje za ispite i kolokvije, zadaće, usklađivanje akademskog i privatnog života te stalna misao "da ne smijemo razočarati roditelje", ponekad mogu biti previše za jednog studenta. Kada se izmiksaju svi tjeskobni osjećaji koji su uvijek nekako prisutni kada nas obaveze, vlastita očekivanja i realnost stisnu, totalno se pogubimo i najradije bi se pokrili dekom i napravili pauzu od života.

...Prijedlog za uvođenje kolegija \'Upravljanje stresom\': hrvatska sveučilišta pomažu opterećenim studentima...


Ovo nije ništa čudno, a vjerovali ili ne riječ je o burnout-u koji uopće nije neuobičajen za studentsku populaciju. Kako bismo ovu temu provjerili iz prve ruke, razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom Mirnom Gajski Jolić iz Studentskog savjetovališta "Nisi sam/a". Pedagoginja Gajski Jolić kaže da do studentskog burnout-a dolazi kod studenata čija se očekivanja ne poklapaju s realnošću.

Studentski burnout nastupa kada se ne poklope studentska očekivanja i realnost, a simptomi su: umor, povlačenje, osjećaj beznađa...


Pedagoginja kaže da studenti imaju visoka očekivanja od sebe, traže od sebe samo najbolje rezultate, a kada to izostane postaju očajni. Premda se studenti trude, trud ih nekada ne dovodi do rezultata, pa ispada da ulažu puno truda, a kao da nisu uložili ništa te imaju problema s polaganjem ispita i učenja.

...Možemo li ostati u krevetu do prekosutra? Znakovi da stres polagano uništava tvoje tijelo...


"Studentski burnout je specifičniji jer se odnosi na određenu skupinu ljudi koja je po mnogim svojim temeljnim karakteristikama osjetljiva i izložena. Kao i u svim obrazovnim strukturama, obrazovanje se stavlja kao prioritet, a briga o mentalnom zdravlju se na neki način zapostavlja. Iznimno je važno da studenti tijekom studiranja imaju dostupne kvalitetne servise koje će im pomoći u njihovim životnim izazovima. Baš iz tog razloga, PSIHOplanet nudi studentsko savjetovalište za sve zainteresirane studente", kaže pedagoginja Gajski Jolić.


Izvor: Pixabay

Ako se u posljednje vrijeme osjećate čudno te vam je stalno faks na pameti, vrijeme je da saznate koji su zapravo simptomi studentskog burnout-a: osjećaj neuspješnosti zbog kojeg student odustaje od bilo kakvog angažmana, osjećaj nemoći i beznađa, gubitak motivacije, povlačenje, umor i slično.

...Savjet stručnjaka: Idealizam Tarzana koji sve može sam loš je za studente...


"Burnout slijedi nakon dugotrajne izloženosti stresu koji se može manifestirati kao izniman angažman studenta bez adekvatnih rezultata, osjećaj nedostatka vremena, prejake emocionalne reakcije, gubitak snage i anksioznost. Burnout je zapravo produkt onoga kako smo bili sami sa sobom kada smo bili u nekoj teškoj situaciji koja se ponavljala u određenom vremenskom razdoblju" otkriva pedagoginja.

Kome se obratiti za pomoć?


Premda nam se može činiti da su teški stres i tjeskoba sastavni dio studiranja, ako osjećate da lagano pregorijevate trebali biste potražiti pomoć i ne zanemariti osjećaj da vam je loše.

"Budite u \'ovdje i sada\' trenutku. Promatrajte sebe i podsjećajte se kako dajete najbolje što možete. Dišite. Šećite. Odmorite se. Priznajte sebi stvari koje su Vam teške, no podsjetite se i onih koje dobro obavljate. Ne budite strogi prema sebi. Svatko prolazi teška razdoblja u svom životu. Potražite podršku i savjet. Obratite se roditeljima, prijateljima ili nekom trećem. Studenti se mogu javiti nama u PSIHOplanet na mail adresu: nisisam@psiho-planet.com, studente ćemo rado saslušati i podržati", savjetuje Gajski Jolić.


Izvor: Pixabay

Studentski burnout nije neuobičajena pojava, ali bi se o njoj trebalo više razgovarati kako studenti ne bi šutjeli o tome i kako se ne bi sramili javiti za pomoć.

...Brucoši sve češće doživljavaju napade panike: \'Molila sam roditelje da me vrate kući\'...


Uz sve akademske obaveze često zaboravimo voditi brigu o svom mentalnom zdravlju, odnosno zaboravimo da je i to važno. Upravo zato valja zapamtiti da neuspjeh nije kraj svijeta i da je uvijek važno da smo zdravi, i fizički, ali i psihički.

Ivana Petrić
foto: Pixabay