Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Kada ti dvojka nije dovoljna: 7 trikova za dobre ocjene na faksu ako ne učite samo za prolaz

Intenzitet učenja na fakultetu i u srednjoj školi uvelike se razlikuje, a svake godine na fakultete diljem Hrvatske stižu brucoši koji će se po prvi put suočiti s obavezama i učenjem na studiju. Nažalost, neki će steći dojam iz priča 'starijih kolega' da se na faksu uči samo za prolaz i da je dvojka baš kao petica, ali to uopće ne mora tako biti.

20. rujna 2017 17:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Premda većina studenata zna da se na fakultetu mogu imati dobre ocjene i da ne moraju iz indeksa "stršati" samo dvojke, za to ipak treba malo više truda i posvećenosti. Jasno je da studenti imaju i druge obaveze, koje se ne tiču njihove "akademske karijere" (kao što su slobodne aktivnosti i hobiji), ali dobra organizacija i priprema mogu donijeti sjajne rezultate.

...Svi vjeruju u njih, a ne bi trebali: 5 popularnih mitova o učenju koji su potpuno pogrešni...


...Revolucionarno ili? Studentica podijelila genijalan način zapisivanja bilješki na predavanju...


Ne tvrdimo da svi moraju briljirati na fakultetu niti se to očekuje, no dvojka ne bi trebala biti ocjena koja označava "plafon" za većinu kolegija. Kako ne biste upali u zamku dvojki i "samo želim proći ispit" stanja uma, ovdje je 7 trikova za ostvarivanje dobrih rezultata na faksu!

#1 Ne propuštajte predavanjaIzvor: Shutterstock

Iako neka predavanja počinju ujutro i čine se dosadnima, treba biti prisutan na većini nastave. Naravno, jedan od razloga za to je i bodovanje prisutnosti, odnosno, moguće je da cijeli kolegij \'padnete\' zbog izostanaka. Kada redovito pohađamo predavanja, imamo priliku iz prve ruke čuti predavanje, već tada nešto zapamtiti i ne moramo kasnije kolegu vući za rukav i pitati ga da nam posudi svoje bilješke.

#2 Profesori cijene aktivnost tijekom predavanja


Dok neki profesori dođu na predavanje samo da bi ispunili svoju satnicu i odradili posao da što prije izjure iz predavaonice, postoje i oni koji su zaista posvećeni svom poslu. Ovi prvi vjerojatno ne vole poseban interes studenata za predmet jer im se baš i ne da predavati, ali oni koji vole svoj posao te su posvećeni području o kojemu predaju vole kada su studenti zainteresirani. Istina je da nema glupih pitanja, samo glupih odgovora stoga se odvažite i sudjelujte na nastavi i pokažite interes jer će vam to donijeti bolje ocjene, a osim toga, naučit ćete nešto više.

#3 Napravite vlastiti planerIzvor: Pixabay

Dobra organizacija vremena jamči gotovo pola uspjeha na fakultetu. Tko ne nauči upravljati vlastitim vremenom vjerojatno će završiti otvarajući prvu stranicu skripte noć prije ispita, a to se nikako ne isplati osim ako već unaprijed ne planirate pad. Kada dobro organizirate vrijeme za učenje, odmor, studentski posao i druženje s prijateljima, bit ćete sretniji, a uz to ćete imati i dobre rezultate na fakultetu. Svakako biste trebali krenuti ranije s učenjem kada su u pitanju ispitni rokovi.

#4 Pokušajte bolje upoznati profesore


Ne mislimo da biste s profesorima trebali ispijati kave i stalno im dosađivati u kabinetima, ali je dobro upoznati profesore na neki način. Za početak, dobro je profesoru kod kojega prvi puta pišete seminar ili sličan rad, poslati mail te se predstaviti. Također je poželjno u mailu postaviti neko pitanje koje se tiče same teme rada da biste pokazali zainteresiranost. Tako će vas profesor lakše zapamtiti, ali po pozitivnom dojmu marljive osobe.

#5 Pripazite prilikom pisanja prvih seminara
Tijekom srednje škole pisali smo zadaćnice i eseje, a najveći stres predstavljao nam je esej iz državne mature i(li) stranih jezika. Na fakultetu je nešto drukčija situacija jer gotovo svaki kolegij zahtijeva pisanje seminara i izlaganje seminara. Jasno je da brucoši ne znaju puno o pisanju seminara, ali zato trebate pažljivo slušati profesora koji će vam to pokušati objasniti te vam poslati upute i teme mailom. Što god vam nije jasno trebali biste pitati, ali bilo bi dobro da samostalno obavite mini istraživanje pa vidite na internetu i u uputama što treba stajati u fusnotama i dr.

#6 Smanjite odlaske na brucošijade i tulume


Koliko god brucošijade primamljivo izgledale i koliko god to bila mjesta upoznavanja novih ljudi i opuštanja, treba znati mjeru. Ako ste primijetili da zbog tulumarenja jedva ustajete ujutro na predavanja ili vam se jednostavno ne da odlaziti na fakultet kao ni učiti, vrijeme je da posložite prioritete. Party može pričekati, ali ispit bolje da ne čeka i da se što prije riješi.

#7 Barem vikendima odvojite par sati za intenzivnije učenje i ponavljanjeIzvor: Pixabay

Iako se ovo čini kao teško izvedivo, moguće je – vikendima se može pronaći nekoliko sati za učenje i ponavljanje. Bez obzira na to bliže li se ispiti i kolokviji ili ne, dobro je izdvojiti vrijeme barem za pregledavanje bilješki i čitanje gradiva. Bit će vam lakše kasnije!

Osim savjeta koje smo naveli valja napomenuti da je dobro zdravije se hraniti kako biste imali više energije i elana za izvršavanje obaveza. K tome, valja i prostor u kojemu učimo redovito čistiti jer će nam se mozak u takvim uvjetima koncentrirati isključivo na učenje, a ne na to da smo na naše opće iznenađenje upravo pronašli davno zaboravljenu kopču za kosu/novčanik/ključ/indeks pod krevetom.

Ivana Petrić
foto: Unsplash/Alexis Brown