Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Veliki vodič za korištenje domske PRAONICE: Savjeti, tajne, trikovi, upozorenja...FOTO

Ema, studentica animalnih znanosti i zaposlenica praonice u sklopu zagrebačkog studentskog doma Cvjetno naselje zna sve tajne uspješnog pranja veša. Ugostila nas je ovog kišnog prijepodneva i za sve studente pojasnila proces pranja odjeće koji je, kako sama kaže, ustvari jako jednostavan.

16. listopada 2019 17:07
Veliki vodič za korištenje domske PRAONICE: Savjeti, tajne, trikovi, upozorenja...FOTO

Veliki vodič za korištenje domske PRAONICE: Savjeti, tajne, trikovi, upozorenja...FOTO Foto: MojFaks

Tri su glavna pravila koja smo i mi naučili jer, osim što pišu čak i na zidovima, Ema nas je nekoliko puta upozorila na njih – koristi tekući deterdžent i omekšivač, dođi na vrijeme i vadi stvari iz džepova!



Praonica na Cvjetnom/ Izvor: MojFaks


Žetoni, žetoni


Ono što bi moglo biti najviše zbunjujuće za sve studente, a pogotovo za one koji se prvi puta susreću s njima, vjerojatno su žetoni. Jedan srebrni, drugi zlatni, oba se kupuju u upravi bilo kojeg zagrebačkog doma, a valuta je kojom se koriste studenti i zaposlenice u praonici. Ono na što cure uvijek upozoravaju je da studenti čuvaju i račun kupnje žetona radi vođenja evidencije.


Zlatni žeton - sušenje, srebrni - pranje/ Izvor: MojFaks


U slučaju da student želi dobiti \'cijeli tretman\' za svoju odjeću, platit će po jednoj mašini 25 kuna – 15 za pranje i 10 za sušenje. Moguće je samo oprati odjeću, govori nam Ema, ali ju nije moguće samo osušiti jer su "mašine koje se koriste povezane, a sušenje odjeće koja nije oprana u praonici trajala bi duplo duže nego inače".


Ono što je svakako pogodno za sve studente je da se žetoni iz, primjerice, doma na Savi mogu koristiti i na Cvjetnom i obratno. Studenti čak ni ne moraju stanovati u domu, samo je važno da prilože x-icu prilikom kupovine žetona.


Nakon što dođu sa žetonima i robom razvrstanom po bojama, Ema kaže da je jedino što moraju napraviti:


1. staviti odjeću u mašinu,

2. dobro zatvoriti vrata i

3. namjestiti na temperaturu na kojoj će se njihova odjeća prati.


Djevojke na Cvjetnom ju čak i slože nakon pranja.


Upute za pranje koje nam je dala Ema/ Izvor: MojFaks


"Mi slažemo, nemamo problema ni sa čime, tako su me i učili kad sam došla ovdje prije godinu i pol", govori nam Ema, ali upozorava kako takav tretman ne dobivaju studenti u svim praonicama. "Primjerice, na Savi zaposlenici ne slažu odjeću, studenti sve moraju sami".


Praonica/ Izvor: MojFaks


U opranoj odjeći se znaju naći banane, maramice, ulošci...


A baš onda kada krenu slagati odjeću i čistiti mašine, događaju se problemi. Od maramica, pa čak i do uložaka, ove cure u ovih ukupno 12 mašina nailaze na svakakve stvari. Vjerojatno najgora stvar koju su pronašle, spominje nam Ema, bio je kondom, a sama Ema je prije nekoliko mjeseci naišla čak i na bananu.


"Baš zbog takvih \'slučajno ostane\' stvari se dogodi to da se sve razlijepi po cijeloj perilici i sušilici. Ja ću to počistiti, okej, ali mislim da takve stvari govore o tome koliko ih je briga za, ako ne već za mene, barem za njihove stvari", kaže ova studentica Agronomskog fakulteta.


Smeće koje se nakuplja kada studenti ne vade stvari iz džepova/ Izvor: MojFaks

Ono na što studentice u ovoj praonici posebno skreću pozornost je točnost. Pri ulasku u praonicu u oči, osim očitog, upada ogroman pano na kojem je prikazan raspored dolazaka kojih se studenti, iako bi trebali, često ne pridržavaju.


Pano u praonici/ Izvor: MojFaks


"Uvijek su gužve, trenutno smo puni četiri dana unaprijed, ali netko uvijek zaspi u onaj termin u 7 pa ih ja onda moram tijekom dana ubacivati kada se netko ne pojavi, čega isto ima često", govori nam Ema, a to se zaista i događa – taman u tih sat vremena našeg druženja u praonici, student je doletio s košarom sat vremena prekasno. Ema, kao što je i rekla nama, rekla je i njemu da jednostavno ostavi stvari i žetone, a ona će pronaći neku rupu tijekom dana.


Odgoj ponekad šteka


Iako nemaju nekakvih većih problema sa studentima, studentica nam priča kako jedino što od drugih studenata očekuje je ništa više od – pozdrava, a kada studenti samo ulete bez glasa u praonicu, govori nam kako ju to zna zasmetati.


"Najkritičnije mi je navečer kada slažem pa sam okrenuta vratima i okrenem se i vidim netko gleda u mene, pa meni srce stane", priča nam.


"Samo reci \'bok\' da znam da si u prostoriji, nemoj prenatrpati mašinu i drži se termina", zaključuje Ema. To neka vam bude mantra pri odlasku u praonicu.


P.H.

Foto: MojFaks

Još vijesti