Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije

Otkako je proglašena epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, na snazi su određene mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tako su jedne od posljednjih uvedenih mjera dotakle se direktno studentske populacije, koja od danas nastavu na svim Sveučilištima u Hrvatskoj, prati online putem.

16. ožujka 2020 16:42
'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije

'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije Foto: MojFaks

Desetak dana prije odluke o obustavljanju nastave, postepeno su se uvodile promjene u studentskim domovima i fakultetima. Tako su u jednom zagrebačkom domu zabranjena noćenja onih koji ne žive u domu. Situacija u studentskim menzama, od petka se stalno mijenja, a najnovije informacije s obzirom na propisane mjere kažu da će raditi samo jedna linija. 


...VELIKE NOVOSTI: Smanjili broj mjesta i obroka u menzama, a slijede i daljnje mjere – moći ćete jesti na samo JEDNOJ LOKACIJI...


Na fakultetima je prije nekoliko dana započelo i otkazivanje promocija, a pojedini studenti suočili su se i s nemogućnošću da diplomiraju u planiranom roku, zbog obustave rada fakulteta. Knjižnice rade skraćeno, moguća je samo posudba knjiga, dok čitaonice ne rade.

...Nema kapa, haljina ni fotkanja s roditeljima: Dva zagrebačka fakulteta otkazala promocije studenata...foto:Darko Ba/MojFaks

Studentima Medicinskog fakulteta od petka su ukinute sve kliničke vježbe, koje će nadoknađivati seminarima. Studenti stomatologije već desetak dana nisu obavljali besplatne preglede kolegama studentima zbog vladajuće epidemije. 


Što se sve događa na pojedinim fakultetima?


"Studentima i studenticama Učiteljskog fakulteta propale su skoro sve napisane i pripremljene priprave za sate koje su trebali održati. Škola u prirodi se inače održava svaki tjedan, a sad je upitno što će biti dalje. Uglavnom, cijeli faks mora preokrenuti naglavačke metodičke vježbe zbog nemogućnosti obavljanja prakse", kazala nam je Matea, studentica Učiteljskog fakulteta. 

Najveće studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu, otkazano je, kazala nam je Anja s FSB-a.

Helena nam također govori o problemima s provođenjem terenske nastave za studente pedagogije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

 "Očito sve odgođeno, nitko ne zna ni kad ni hoće li se održati jer nije zasebni kolegij, nego u sklopu drugih kolegija. Odgađanje svih odlazaka na Erasmus (Do kada? Ja sam trebala ići u 6.mj u Italiju i nemam pojma hoću li moći ići, trebam li organizirati put, smještaj...)", rekla nam je Helena

Patricia koja studira Socijalni rad pri Pravnom fakultetu, govori nam da su sve prakse odgođene te da se studentski poslovi neće plaćati jer nema bolovanja. 

...Studentski poslovi u doba korone: \'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost\'...


Prošli tjedan razgovarali smo s nekoliko studenata koji rade u uslužnim djelatnostima, a koji su nam rekli kako im nije svejedno u vrijeme epidemije imati bliski kontakt sa velikim brojem ljudi. 

Sva putovanja odgođena – studentski poslovi upitni


Studentica Ana s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, ispričala nam je kako zbog epidemije ima vremena da nam da izjavu, što inače ne bi stigla – jer bi radila. 


foto: MojFaks

"Dečko i ja smo platili program work&travel i još jedino nam je ostao razgovor za visu koji je odgođen do daljnjeg. Morali smo se maknuti iz Zagreba, pa smo sad doma i ne radimo, a novci nam trebaju baš zbog Amerike. Inače sam radila svaki dan osim nedjelje, a sada sam doma i pišem ti, za što inače nikad ne bih imala vremena. Sve smo imali isplanirano i zbog w&t sam odlučila upisati apsolventsku, a sad ne znamo hoćemo uopće ići ako situacija ostane ovakva... No s druge strane, ako ne idemo, onda bih trebala diplomirati, ali ne mogu jer mi za to trebaju ispitanici s afazijom koje bih tražila po bolnicama, a sada je to nemoguće, tako da... sve mi je stalo", podijelila je s nama Ana kako je epidemija utjecala na njen život. 

...\'Kad ti ostane 1 ispit do diplome i zatvore fakultet\': Priča studentice kojoj će epidemija produljiti studiranje..


Za studenta Andriju koji studira Financijsku i poslovnu matematiku, ovih dana bilo je također potrebno mnogo prilagodbi. 

"Član sam studentske udruge Financijski klub, sudjelujem na Erasmus+ projektima, nedavno sam dobio posao, planirao sam ići na work and travel. Otkazana su sva predavanja pa će kao ići \'online\', što je naravno glupost. Poslat će nekad valjda što treba obraditi iz skripte ili eventualno skenirat/natipkat što bi inače odradili na satu i to je to. Forsira se studentski mail čiji server često pada. Erasmus+ projekti koji su uskoro su otkazani te sad ide borba s povratom uplaćenih sredstava. Uskoro će biti otkazani i projekti planirani u 5. mjesecu", govori nam Andrija te dodaje kako je dobio posao – ali ne može početi raditi do 26.3. 

"Zbog otkazanih predavanja ne mogu ranije izaći na ispite pa niti ne mogu otići na W&T jer nema smisla krenuti sredinom 7. mjeseca. Taman sam postao Team Leader skupine u Financijskom klubu, kad ono sva događanja, predavanja, radionice otkazani, projekti odgođeni (osim jednog koji je online, bravo mi). Za friškog voditelja skupine nikako ugodna situacija, pogotovo jer planiramo ipak imati online radionice, a mrzim kamere. Živim u domu koji se brzinski ispraznio, svi su pobjegli kući. Otkazani pregledi kod zubarke, ortodontice, ne možeš se ni ošišati kod frizera, čistačice u domu kao čiste detaljnije itd.", ispričao je Andrija za naš portal. 

Stožer najavljuje i danas nove mjere, a nama ostaje da pratimo kako će se mijenjati životi studenata, i svih ostalih građana u narednom periodu.

A.Z.
foto: MojFaks