V.K. u Nakon predavanja

'Zube je dovoljno četkati minutu': Velike zablude domaćih studenata zbog kojih ćete češće ići stomatologu

Pranje zuba je navika koju razvijamo od malih nogu. Studenti ponekad ovu dnevnu aktivnost 'preskoče' zbog obaveza, što kasnije može doći na naplatu. Studenti dentalne medicine otkrivaju nam s kojim zabludama kolege najčešće sjedaju u njihov 'stolac' te koliko je dentalna higijena njihovih kolega zadovoljavajuća.

14. listopada 2021 20:49
zubar, stomatolog, zubi, popravak zuba, dentalna,

zubar, stomatolog, zubi, popravak zuba, dentalna, Foto: Shutterstock

Četkanje i briga o našim zubima dužnost je koju usvajamo od malena. No, neka istraživanja govore da ljudi sve kraće peru zube od preporučenog, a prije nekoliko godina izašlo je i poražavajuće istraživanje koje je pokazalo kako su Hrvati vrlo loši po pitanju navika dentalne higijene.


Nekolicina studenata 5. godine dentalne medicine na Sveučilištu u Rijeci kolegama omogućavaju besplatan pregled i popravak zuba na Klinici za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka. Njihove su vježbe organizirane u nekoliko termina i osim što na ovaj način bruse zanat, ovom prilikom pomažu studentima koji studiraju u Rijeci, a stomatolozi im se nalaze u mjestu prebivališta koje zna biti vrlo daleko od grada studiranja.


>>>Nedovoljno prakse? Studenti stomatologije u problemima: Zbog korone će ponavljati godinu studija<<<


Kako studenti ne bi morali putovati zbog manjih popravaka i pregleda, nudi im se prilika besplatnih popravaka u nekoliko termina.


Poziv na besplatno popravljanje zuba Poziv na besplatno popravljanje zuba Foto: screenshot via Facebook@STUDENTSKI DOM KAMPUS RIJEKA 2021/2022/Screenshot

foto: screenshot via Facebook@STUDENTSKI DOM KAMPUS RIJEKA 2021/2022


Razgovarali smo sa Klaudijom Kaurić, studenticom 5. godine studija dentalne medicine pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci koja nam je, uz kolege, objasnila o čemu se radi, ali nam i ispričala više o dentalnoj higijeni kolega koji im dolaze.


Karijes je najveći neprijatelj zuba domaćih studenata


Kako nam kaže Klaudija, iako joj se studenti najčešće javljaju zbog manjih problema, znalo je biti i "težih" slučajeva. "Studenti se najčešće javljaju kako bismo im zamijenili stare ispune, (među ljudima poznatije pod nazivom plomba), izliječili zube zahvaćene karijesom, očistili kamenac. Znalo je biti i slučajeva da se jave ukoliko imaju problema sa zubnim mesom tj. gingivom koja krvari pri čemu smo im znali davati upute o četkanju i održavanju oralne higijene jer je u takvim slučajevima uglavnom razlog krvarenja neadekvatno održavanje oralne higijene", kaže za MojFaks.


Uz manje zahvate, javljali su se studenti samo za kontrolne preglede, bez ikakvih problema u usnoj šupljini. "Što je vrlo pohvalno!", kaže studentica.


Studenti prolaze i vježbe iz restaurativne dentalne medicine tijekom kojih se, kako kaže Klaudija, najčešće bave karijesom. "Bilo je slučajeva da završimo za pola sata kada se radilo o nekim izuzetno malim karijesima, ali bilo je i situacija da smo istog pacijenta znali viđati po nekoliko puta zbog izrazito velikog broja karijesa. Osim zbog liječenja karijesa, studenti znaju doći i na čišćenje kamenca nakon kojeg im znamo i strojno očetkati zube", pojašnjava nam.


>>>Studentica stomatologije na TikToku objasnila kako može vidjeti jeste li trudni – dovoljan je jedan pogled na vaše zube<<<


Studenti podložni razvoju karijesa, posebice tijekom rokova


Po pitanju dentalne higijene studenata, Klaudija kaže kako je zadovoljna. "Kod većine naših pacijenata stanje u usnoj šupljini bilo je i više nego zadovoljavajuće, ali naravno uvijek postoje iznimke. Studenti su općenito dio populacije koji je podložniji tj. ima veći rizik od nastanka karijesa obzirom na način njihova života. Znamo da učenje ponekad zna trajati do dugo u noć i da tad najčešće posežemo za nekim slatkim energetskim napitcima i isto tako slatkom hranom koja izuzetno povećava rizik od nastanka karijesa", pojašnjava nam studentica.


Održavanjem dentalne higijene među studentima manje su zadovoljni njeni kolege, Elis Mikac i Domagoj Lukić, koji ove nezdrave navike smatraju glavnim krivcem suboptimalne oralne higijene studenata. "Navike studenata što se tiče oralne higijene nisu najoptimalnije. Od prehrane koja se bazira na brzoj hrani punoj ugljikohidrata, učestalom jedenju slatkiša i grickanju uz učenje, pijenju zaslađenih pića, energetskih pića i kave sa šećerom kako bi se brze razbudili ili dulje ostajali budni, do noćnih izlazaka i preskakanja pranja zubi do rano ujutro", nabrajaju njeni kolege samo neke od najčešćih loših navika.


Naime, posebice oko ispitnih rokova, predaja ili kolokvija, studenti često znaju ostati budni do dugo u noć kako bi učili, a onda posežu za nečim slatkim. "Ako uzmemo u obzir sve što smo vidjeli do ove akademske godine, mogli bismo reći da smo zadovoljni, ali i da smo primijetili da većina studenata nije upućena u to kako i na koji način pravilno oprati zube", tvrdi Klaudija.


Najveće zablude: svako pranje zuba je dobro i ako ne boli - nema potrebe za pregledom


S obzirom na to da studenti nisu upućeni u pravilne načine četkanja zubi, upitali smo i koje su naveće zablude s kojima im studenti dolaze. Jedna od najčešćih je vrijeme porebno za temeljito čišćenje zuba i usne šupljine.


Stomatološka ordinacija Stomatološka ordinacija Foto: Terelyuk via Shutterstock/Shutterstock

foto: Terelyuk via Shutterstock


"Četkanje ne može biti krivo i minuta je dovoljna da zubi budu čisti. To je jako velika zabluda! Prava tehnika četkanja se može naučiti i vremenski za njezino provođenje treba više od 1 minute. Često postavljaju pitanje koja je najbolja pasta za zube, a ne znaju da gotovo sve paste imaju sličan sastav i da nije pasta ta koja će sama odraditi posao i ubiti mikroorganizme već da ih oni sami mehanički tj. pravilnim četkanjem moraju ukloniti", spominje.


Uz to, prisjetila se još jedne od čestih zabluda. "Ako zub ne boli znači da nije ništa. To je opet zabluda! Zub koji na sebi ima karijes uopće ne mora biti bolan, a isto tako neke karijesne lezije ne moraju biti vidljive pacijentu. Potrebno je zadovoljiti određene uvjete u usnoj šupljini kako bismo vidjeli početnu karijesnu leziju koju je potrebno tretirati kako ne bi došlo do njezinog napredovanja. U trenutku kada zub boli njegova prognoza može biti, a i većinom je puno lošija nego kad se karijes izliječi prije nego se javi bol", pojašnjava za MojFaks.


Strah od boli i bruksizam rašireni među mladima


Njeni kolege koji također pružaju usluge besplatnih popravaka i pregleda, komenirali su najčešće zablude koje čuju od studenata pacijenata. "Najveće zablude s kojima nam studenti dolaze na kliniku su te da će ih jako boljeti, pogotovo oni studenti koji su imali negativna iskustva kod svojih stomatologa, ili su uvjerenja da je odlazak liječniku dentalne medicine uvijek negativno iskustvo zbog strahova svojih roditelja ili prijatelja. Većina studenata bude jako uplašena pa nas pitaju za anesteziju prije početka bilo kakvog zahvata, makar to bilo i čišćenje kamenca", kažu studenti.


Uz nju, još je nekoliko njenih kolega podijelilo svoja iskustva i mišljenja. Njima se studenti također javljaju s relativno sličnim problemima. "Javljaju nam se s kamencem, odnosno, lošom oralnom higijenom, javljaju se s pitanjima kako je najbolje održavati istu, pa se zatim javljaju s karijesima, nekakvim promjenama na jeziku ili sluznici usne šupljine koje si ne mogu objasniti", govore njeni kolege.


>>>'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije<<<


Kako kažu Elis i Domagoj, danas mnogo mladih, a pogotovo studenata, pati od bruksizma (noćnog škrgutanja zubi), pa se na Kliniku javljaju zbog izrade noćnih udlaga.


>>>'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije<<<


Iako su zablude studenata raznovrsne, a najčešće se tiču straha od boli, nelagode pri pomisli da moraju stomatologu, ili tehnika održavanja dentalne higijene, činjenica je da je zdravlje usne šupljine iznimno bitno. Stoga četkajte zube pravilno i često jer ćete na taj način smanjiti broj posjeta liječnicima i izbjeći strah od boli prilikom stomatoloških intervencija u vašim ustima.