V.K. u Nakon predavanja

Oko 400 eura mjesečno – ako se ne razbacuju novcem: Koliko zagrebačke studente košta život u metropoli?

Cijene najma nekretnina u Zagrebu i dalje rastu, posebice sada kad novi brucoši stižu u metropolu. Neki studenti sele jer im prijašnji smještaj nije odgovarao, a neki nisu uspjeli dobiti mjesto u domu. Evo koliko naši studenti izdvajaju mjesečno za život u Zagrebu.

6. rujna 2021 18:06
Stanovi, Zagreb

Stanovi, Zagreb Foto: Shutterstock

Nakon što natječaji za smještaj u subvencioniranim sobama završe, a rang-liste objave sretne dobitnike, većina studenata zna gdje će i kako živjeti. No, dok neki znaju da će živjeti u domu, što je financijski prihvatljivije, upitali smo domaće studente koji nisu odabrali život u studentskom domu koliko mjesečno izdvajaju za život, s obzirom na neprestani rast cijena hrane i ostalih životnih troškova.  


400 eura mjesečno, bez troška izlazaka


Naša sugovornica je na drugoj godini studija na Filozofskom fakultetu i kazala nam je kako je ona trenutno u privatnom studentskom domu u Vodnikovoj. "Zasad nisam sigurna pošto mi je ovo tek prvi puta, prva godina da sam u privatnom studentskom domu. Do sada sam bila u državnom. Mislim da mi je sveukupno oko 2500 kuna sve, od hrane do doma, ako ne računamo novac koji koristim isključivo za izlaske", kaže nam kroz smijeh.


>>>'The troškovnik' za brucoše: Evo koliko će vas mjesečno koštati studentski život u većim hrvatskim gradovima<<<


"Ovo je više za ono, osnovne neke potrebe. Inače, privatni dom plaćam 1700 kuna sa svim režijama. Izgleda jako lijepo, odlično je, preporučam svakome!", kazala je za MojFaks.


privatni studentski dom Vodnikova privatni studentski dom Vodnikova Foto: Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@"Privatni studentski dom Vodnikova"


>>>Krenulo masovno kupovanje domova: 'Oni koji kupuju su u većem riziku, mogu ostati na ulici preko noći, a dali su novac', Evo i ovogodišnjih cifri<<<


Naš sugovornik, također s Filozofskog fakulteta živi u stanu s cimerom i pazi na svoje financije. Kaže da su troškovi sada manji, zbog korona-situcije, a kad se podvuče crta, na mjesečnoj razini iznose 400-tinjak eura. "Ja sam na stanu, a troškovi su mi zapravo slični, možda malo više od kolegice. Oko 400 eura sve ukupno. Imam cimera, pa mi je puno lakše podijeliti sve troškove", kaže nam student.


Nikad dosad nije ni imao u planu javiti se na natječaj za studentski dom. "Ja sam od svoje prve godine na stanu i super mi je. Ne bih to mijenjao domom, iskreno", kaže. "Ako se čovjek ne razbacuje puno s novcem, posebno sada kada je korona i nema onih dodatnih, popratnih aktivnosti poput koncerata, onda mislim da u ovakvim 'idealnim' uvjetima ispada oko 400 eura sveukupno", kaže za MojFaks.


>>>Komforan, ugodan, simpa, super PRILIKA – traženje stanova u Zagrebu. Evo nekoliko savjeta iz prve ruke<<<


Ništa bez financijske "injekcije" roditelja


Razgovarali smo i sa studenticom treće godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koja također dijeli troškove s cimerom. "Režije su nam otprilike 100 eura, a stanarina oko 3 tisuće kuna, što je zapravo veliki izdatak za studente", komentira svoju situaciju za MojFaks.


"Radim studentski posao, a i roditelji uvijek uskaču, pogotovo kada zbog obaveza na faksu ne stignem toliko raditi. Općenito, mislim da mi baš ta povremena financijska pomoć roditelja puno znači kako bih uspjela i platiti sve troškove, a opet i držati faks pod kontrolom bez da na sebe vršim prevelik pritisak", kaže nam iskreno. Kako nam napominje, "dijeli istu sudbinu" sa svojim cimerom. "I on radi, ali više ne studira, nedavno je baš diplomirao", hvali ga.


>>>[FOTO] Prvi red do faksa: Nudi stan kraj zagrebačke Ekonomije za 1500 eura mjesečno – komentari su urnebesni<<<


Razgovarali smo i s apsolventicom Povijesti umjetnosti koja također stan dijeli s cimericom. "Imale smo sreće, imamo stan u centru, pa nam je zapravo sve blizu i možemo pješke. Nesreća u svemu što dijelimo sobu jer nam ne odgovara da jedna spava u dnevnom boravku kako se većinom nudi dok se traže stanovi. Kauč nije neko rješenje ako studiraš i još uz to radiš", priznaje.


Režije i do dvije tisuće kuna zimi


Kako nastavlja, imaju stan koji plaćaju "malo s obzirom na lokaciju", ali se to sve, prema njenim riječima, izjednači zbog skupih troškova režija. "Da, iako nam je stan oko 2500 kuna, režije su nam ogromne. Sad preko ljeta, čak i dok cimerice nije bilo doma jer je bila na moru, a ja radila po cijele dane, režije su nam bile i oko 100 eura, a čak nekad i do tisuću kuna. Preko zime bude i duplo više kada počnu stizati obračuni", kaže zabrinuto.


>>>Cijena domske sobe 'na crno' i do 9 tisuća kuna: Evo koliko je ilegalaca 'raskrinkano' prošle godine<<<


"Obje radimo, ali nam se zna dogoditi da nam moraju roditelji financijski uskakati kad se računi nakupe, a cijene rastu, a nama su plaće ostale iste. Trenutno imam novi, bolje plaćeni posao, pa smo sada u fazi traženja novog stana. Ne tražimo puno, samo da svaka ima svoju sobu. Više od pola svojeg obrazovanja provela sam u studentskom domu i super je bilo po pitanju financija, ali nedostaje mi malo privatnosti. Sad u stanu, opet nema puno privatnosti jer smo obje ili u sobi jer spavamo ili u boravku pred televizorom. Ne žalim se jer smo super prijateljice, ali s vremenom, svakome ponekad zatreba malo privatnosti", kaže kroz smijeh.

Iz razgovora sa studentima doznajemo da život u gravnome gradu Hrvatske nije povoljan, posebice studentima te često biraju opciju obavljanja studentskih poslova, a računaju i na pomoć roditelja bez kojih bi studiranje bilo nemoguće. Ako je suditi po našim sugovornicima, za mjesečne troškove života u metropoli potrebno je izdvojiti oko 3000 kuna, a ako imate stan s visokim troškovima režija, zimi se ta cifra može značajno povećati.


Većina ističe period pandemije kao vrijeme u kojemu nisu mnogo trošili na izlaske i zabavu, no uz slabljenje epidemioloških mjera i pokušaj normalizacije društvenog života mladih, za očekivati je da će i mjesečni troškovi porasti, barem za taj dio na kojemu su dosad mogli uštedjeti.