Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Miš se micao dok sam pisala test': Studentica u suzama nakon JEZIVOG iskustva online ispita

Prvi ispit na daljinu nekim studentima nije bio ugodno iskustvo.

25. studenog 2020 17:07
'Miš se micao dok sam pisala test': Studentica u suzama nakon JEZIVOG iskustva online ispita

'Miš se micao dok sam pisala test': Studentica u suzama nakon JEZIVOG iskustva online ispita Foto: MojFaks

Ashley je jedna od njih. Naime, ova studentica Sveučilišta u Delawareu, prvi je ispit na daljinu rješavala u travnju ove godine, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa. Kako tvrdi, ovo iskustvo bilo je sve samo ne ugodno.

...Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Njen profesor forenzične znanosti zamolio je sve studente da prilikom pisanja ispita koriste ProctorU, opciju kontrole na daljinu, kako bi imao nadzor nad njima prilikom provjere znanja. Tijekom ispita, Ashley kaže da je njen "nadglednik" pomicao kursor miša nekoliko puta dok je istovremeno ona pokušavala odgovoriti na pitanje, što ju je prestrašilo i dekoncentriralo. Ispit nije riješila kako se nadala, a do trenutka kad se izlogirala iz ProctorU-a, već je bila u suzama.

Sustavi koji nadziru kretanje studenata


"Osjećala sam tjeskobu tijekom ispita", kaže ova studentica koja je za potrebe članka izabrala drugo ime. "Nakon što sam završila s provjerom znanja, doslovno sam jecala prepričavajući što se dogodilo svom dečku", kazala je za TeenVogue.


...Jesen u ozračju ONLINE ispita, ali studenti time NISU zadovoljni: 'Dajte nam ispite uživo, jer ovo je jad i bijeda...'...


Ashley je samo jedna od mnogih studenata koji zbog pandemije koronavirusa moraju koristiti neki od programa za kontrolu prilikom pisanja online ispita, poput ProctorU-a, ExamSoft-a ili Proctoria. Iako su ovi programi postojali i prije, tek su s porastom studenata koji nastavu slušaju online zadobili sve veću popularnost. U teoriji pružaju korisnu uslugu jer profesorima omogućuju da procijene varaju li student na ispitima ili ne, no u praksi predstavljaju veliki izvor stresa za one koji polažu ispite na daljinu. Mnogi od njih za ovaj su portal izjavili da su se osjećali kao da su pod neprestanim nadzorom i prismotrom.

...MISTERIJ OTKRIVEN: Uznemirujuća fotografija polaganja ispita s povezanim očima nastala na Hrvatskom katoličkom sveučilištu – ovako je nastao viralni screenshot...


"ProctorU privatnost shvaća veoma ozbiljno", odgovorio je Scott McFarland, generalni director ProctorU-a na pitanje novinara TeenVogua. "Naša tehnologija može upozoriti na sumnjivo ponašanje tijekom ispita, koje onda zahtijeva dodatnu provjeru profesora ili bilo koje osobe koja je zadužena za provođenje i ocjenjivanje ispita."

Sakupljaju osobne podatke i upravljaju vašim mišem


Na pitanje o tome zašto software ima mogućnost manipuliranja mišem dok student istovremeno pokušava rješavati ispit, dodao je: "Neki profesori zahtijevaju dodatni sigurnosni protokol u sklopu usluge koju nudimo, poznatiji kao Live+, i on podrazumijeva obučenog nadglednika ispita koji onda zatraži dopuštenje da pristupi računalima studenata na daljinu, jednako kao što to može, primjerice, IT služba. Proces je unaprijed najavljeni pojašnjen, zahtijeva aktivnu dozvolu koju svaki student koji polaže ispit može vidjeti i prekinuti u svakom trenutku."

Prema pravilima privatnosti ProctorU-a, software na zahtjev fakulteta može poslati osobne informacije nadležnima (uključujući video i audio snimke studenta koji polaže ispit), a može se iskoristiti i za dijeljenje osobnih podataka u slučaju pravnih zahtjeva u određenim situacijama. U srpnju je software "hakiran" zbog čega su kompromitirani osobni podaci više od 400 tisuća korisnika.

...Problemi na zagrebačkoj Ekonomiji postojani! Studenti tvrde: 'Teže nam je polagati ispite, imamo manje vremena, a ako presporo odgovorimo – padnemo'...


Bea, koja je koristila Proctorio kako bi pristupila online provjeri znanja iz nekoliko ispita na teksaškom koledžu Tarrant County priča o sličnom iskustvu. Kako kaže, Proctorio ima pristup njenoj video-kameri i mikrofonu te snima studente tijekom ispita na daljinu. I ovaj software motri kretnje i pomicanje studenata tijekom ispita.

"Prezirala sam ovaj software", kaže Bea, koja je također odabrala zamjensko ime za potrebe pisanja članka. "Jednom prilikom upozorio je na moje sumnjivo ponašanje jer sam sakrila oči tijekom ispita. Patim od trihotilomanije koja se dodatno pojačava u tjeskobnim situacijama, zbog čega ruke podižem prema licu. Bila je noćna mora sve ovo objasniti mom profesoru", govori.

Koriste i biometrijske podatke korisnika


Prema informacijama na web stranicama Proctoria, software ne može i ne smije prikupljati osobne podatke korisnika. Unatoč tome, ovisno o zahtjevima profesora, software može uzimati screenshotove desktopa laptopa studenata, prepoznati koliko je monitora spojeno na računalo studenta ili snimati internetski promet studenta. Također, neki studenti prije polaganja ispita morali su napraviti "sken sobe" tijekom kojega kamericom na računalu snimaju sobu okrećući se za 360 stupnjeva kako bi pokazali da su sami u prostoriji dok su na nekim drugim fakultetima putem sličnog softwarea morali fotografirati i poslati osobne identifikacijske dokumente.

...Ispovijest studentice koja je kolokvirala s POVEZOM NA OČIMA: 'Nisam ni primijetila da ne vidim, povez je imao ključnu ulogu...'...


Mnogi student prava jednako su nezadovoljni uporabom ovakvog softwarea pa su pod hashtagom #barpocalypse na Twitteru odlučili s javnosti podijeliti stravične priče o polaganju ispita dok ih "motre" slični programi, uključujući ExamSoft. Prema pravilniku ExamSofta, software može koristiti biometrijske podatke korisnika uključujući sken šarenice oka, otiska prsta, otiske glasa, dlana ili pak facijalnu geometriju.

Ne čudi dakle da je korištenje ovakvih programa izazvalo mnogobrojne reakcije studenta koji kreću u akciju protiv njih. Studenti sa Sveučilišta Wisconsin-Madison i Sveučilišta u Texasu pokrenuli su peticije s ciljem stvaranja pritiska na nastavno osoblje i ispitivače da ukinu korištenje ovakvih programa. Ukratko, studentima su samo distrakcija koja negatvino utječe na ocjene, a ne pomoć pri učenju i pravednom rješavanju fakultetskih obaveza niti faktoru koji osigurava akademsku čestitost.

L.B./izvor: TeenVogue
foto: privatna arhiva, MojFaks/arhiva

Još vijesti