Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Možda nisu zdravi, ali će vam oči ostati otvorene: Domaći studenti znaju najbolje načine da ne zaspete tijekom rokova

Iskusni studenti i oni koji su tek na početku svog fakultetskog puta, nađu se tijekom ispitnih rokova u situaciji kada shvate da im za pripremanje određenih ispita treba dan u trajanju od 48 sati. Tada se pitaju kako sve stići te kako se održati ornima i budnima pa kreću isprobavati različite metode dok konačno ne dođu do one koja zaista pali.

6. srpnja 2018 17:21
Možda nisu zdravi, ali će vam oči ostati otvorene: Domaći studenti znaju najbolje načine da ne zaspete tijekom rokova

Možda nisu zdravi, ali će vam oči ostati otvorene: Domaći studenti znaju najbolje načine da ne zaspete tijekom rokova Foto: MojFaks

Kada bismo studente pitali što će prvo napraviti nakon što završe ispitni rokovi, vjerojatno bi dva najčešća odgovora glasila "napiti se" i "naspavati se". Kao što znamo, ovo drugo je puno važnije jer mnogim studentima zaista nedostaje sna tijekom učenja.Bilo bi lijepo kada bi palila ona fora iz osnovnjaka sa stavljanjem knjige pod jastuk pa da kao sve fino uđe u glavu i ondje ostane, ali nažalost – to je samo bajka. Zbog toga studenti moraju smisliti načine kako se održati budnima i "svježima" za učenje. O takvim načinima i metodama razgovarali smo s domaćim sadašnjim i bivšim studentima koji su odlučili otkriti svoje trikove.

Neki od njihovih savjeta i odgovora možda budu korisni nekome tko jedva drži kapke otvorene nad skriptom.

"Imam par savjeta za bolju koncentraciju te kako se održati budnim jer sam zbog toga dala godinu u roku (volim misliti da ovo ima utjecaj, premda je tu puno rada i učenja). Odnedavno koristim prah koji se zove Gotu kola te služi za koncentraciju i \'razbistravanje uma\'. Slučajno sam naletjela na to jer slušam razne podcastove i volim čitati o djelovanju prirodnih prasaka i biljaka. Uglavnom, svako jutro promiješam Gotu kolu, guaranu i ashwagandu kako bi me držalo jer imam problema s energijom zbog prijašnjih zdravstvenih problema. Mogu reći da je meni Gotu kola show program i odlično mi je pomoglo za koncentraciju. Jedino što nekim ljudima može uzrokovati probleme sa želucem u smislu grčeva. Ja ni inače nemam takvih problema pa nisam imala ni s ovim prahom", studentica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

"Plesanje po kući je najbolje sredstvo razbuđivanja ikad. Kava ne pomaže", studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Dok učim najviše volim pit\' kavu, ali mi više baš i ne pomaže. Nju više pijem iz gušta, a za održavanje budnom bolje mi djeluje zeleni čaj ili Cola", studentica Odjela za matematiku u Osijeku.

"Kava i cigare, ne ručam jer mi se onda spava i svjež zrak", student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Mene drži budnim jedino činjenica da je zadnji rok, inače odustanem i spavam snom pravednika", student Filozofskog fakulteta u Zagrebu."Ja jednom popila Burn jer sam zaboravila da sam pola sata ranije uzela kapsulu guarane. Skoro sam crkla, ali idući dan sam ubila ispit. Inače sam ili jedno ili drugo kad bi kampanjski trebalo potegnut danonoćno", studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

...Počinje sezona guarane: Otkrivamo koje \'tabletice\' studenti piju prije ispitnih rokova...


"Treba konzumirati Colu i to onu u manjim bočicama da ne ishlapi. Otvoriš ju, nagutaš se tog smeća i oni mjehurići ti otvore oči na desetak minuta. Ponovi radnju dok se ne onesvijestiš nad skriptom", bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Zeleni čaj i đumbir. To mi je otkriće i daje koncentraciju na kvadrat", studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

"Spavam po noći i učim po danu. Dobila sam epilepsiju od nespavanja i stresa zbog ispita pa me više to ne dira ništa. A za učenje po danu samo litra kave i zelenog čaja", studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Kava na litre, voda, duhan i Zdravko Ćolić na najjače!", studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Sve što je potrebno za koncentraciju jest dobar bioritam. Odeš spavati oko 22 ili 23 sata i da se budiš oko 6 ili 7 ujutro. To je osam sati sna, ne cugaš u tom periodu, piješ puno vode. Ne mogu vjerovati s kakvim se pi*darijama ljudi truju jer potrebno je samo malo discipline i zdravog razuma i moguće je biti budan", studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu."Cola i puno junka, slatko pogotovo!", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Najčešće sam pokušavala ostati budnom i koncentriranom pijući kavu. Kava je morala biti turska, samo Franck i Barcaffe jer ostalo nisu kave. Dnevno sam ponekad popila po 4 ili 5 ne šalica, nego džezvi. Uskoro me ni 5. džezva u ponoć nije mogla držati koncentriranom, a i koristiti taj divan napitak samo kao poticaj za učenje učinilo mi se pogrešnim. Ipak je kava tu da uživamo u njoj, a ne da je vežemo uz mukotrpno razdoblje ispita. Počela sam cugati, da, zapravo sam se za većinu svojih ispita pripremila s pokojim promilom. U ljetnim mjesecima pila bih razna piva, najčešće ona iz Lidla, pošto su im cijene pristupačne za studentski budžet. Zimi bih učila uz kuhano vino ili kuhano pivo. Naravno, ne bi se radilo o opijanju do stadija da se ne sjećam ničega idućeg dana, već o pijuckanju do onog prvog stadija u cuganju, nekog veselja, sreće i naleta energije. Jesam li uspjela naučiti išta i položiti? Jesam, ostao je još samo neki seminar za napisati i diplomski, a to ću riješiti uz gemišt ipak je vruće ovih dana", studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Kava i očaj", bivši student Fakulteta informatike u Puli.

"Glasna opuštajuća glazba, Cedevita za vitamine, Monster bez šećera (jer zdravlje) i hektolitri kave", student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu."Kava, litra energyja dnevno (brend ovisno koliko se ima para) i kutija Normabela (na recept, ne kradem susjedi koju bole leđa ili nešt\' tak\') jer me kofein dodatno puca na živce uz stres od ispita, a treba držati koncentraciju po 4-5 tjedana s po 7-8 sati učenja dnevno", studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

...Pravilna ishrana prije ispita: Uz ove savjete poboljšajte pamćenje i spriječite bolesti...


"Tijekom učenja pijem lonac kave i guaranu. To je kao neki biljni prah, a pomaže s koncentracijom i ima više kofeina od kave, a nema loših nuspojava kao kava. No, kava je i dalje nezamjenjiva", studentica biologije na zagrebačkom PMF-u.

...Najteži dvoboj ikad: mrze li studenti više ljetne ili zimske ispitne rokove?...


"Krenula sam sa studijem psihologije na Filozofskom u Zagrebu i kako sam prokleti kampanjac, trebalo je nešto što bi me držalo budnom noć ili dvije. Kava nije pomagala, čak ni jaka turska. Energetska pića također. A kako volim čajeve palo mi je na pamet kako bih mogla probati s njim. Otišla sam u kuću zelenog čaja i rekla prodavačici da mi da najjači čaj koji imaju! I moram reći kako me nije iznevjerila! Isprobala sam crni čaj Aassam. I Nakon jedne šalice u 6 popodne nisam mogla zaspati do 3 u noći! Naravno da mi cimerica nije vjerovala, jer kava se pije za razbuđivanje, pa sam joj skuhala šalicu, al\' blaže napravljenog jer je bila večer. Drugi dan mi je psovala sve po spisku jer je imala predavanje u 8, a zaspala je nakon 4. Fast forward 4 godine kasnije: sad sam na diplomskom na Filozofskom u Rijeci, ostala sam kampanjac, možda čak postala još i gori. Assam mora uvijek biti na polici i nisam mu još uvijek našla zamjenu. Nedavno sam prijatelju skuhala čaj prije posla jer je bilo nekoliko dana feštanja, a on je morao voziti u drugu državu. Kad se vratio, samo me pitao što sam mu dala, jer to može konja ubiti koliko je jako! Da, stvarno funkcionira", studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci.

"Par dana pred ispit kava oko 21 sat pa jedna oko ponoći, brzo nakon toga energy drink pa po potrebi još jedna kava oko 4 ujutro", student Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

"Najbolji recept za budnost su kava, slatkiši, cigarete, Monster i igrice na kompu", student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu."Stres me držao budnom i strah da ću morati platit 10 tisuća kuna godinu ako padnem", bivša studentica Medicinskog fakulteta u Splitu.

"Savjetujem zeleni čaj i kisele bombone!", studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Cola ili čaj jer od sveg ostalog bi mi se spavalo, ali sa srcem u maksimalnom modu kucanja", bivša studentica Biotehnologije i istraživanja lijekova u Rijeci.

"Tri kave i vrećica crvenog Chestera plus neki energy!"
, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

"Najbolja za to je Frank Crema kava", student Geodetskog fakulteta u Zagrebu.


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr
Još vijesti