V.K. u Nakon predavanja

Kad se sklapaju 'vječna' prijateljstva: u srednjoj ili na faksu? Evo presude!

Mnogo faktora utjecat će na broj prijatelja s kojima se družite, od toga jeste li više introvert ili ekstrovert po naravi, kojoj supkulturi pripadate, od kuda ste i slično. Nekima je dovoljno imati dva prijatelja do kraja života, dok neki imaju i po tri, četiri različite 'ekipe' – jednu za učenje, jednu za izlaske, jednu iz djetinjstva, jednu s faksa...

13. svibnja 2021 17:02

Foto: MojFaks

Postoje teorije koje kažu da svako prijateljstvo koje traje 7 ili više godina ima veliku mogućnost postati ono "vječno" prijateljstvo. S obzirom da u najburnijem društvenom životu većina nas uživa tijekom srednje škole i fakulteta (uvijek naravno ima i iznimaka), odlučili smo među studentskom populacijom provjeriti je li to "vječno" prijateljstvo mit ili stvarnost te gdje se sklapaju baš takva prijateljstva – u srednjoj ili tijekom studiranja.


>>>Mamurni brucoš prava nije mogao na seminar – prijatelj obukao njegovu odjeću i otišao umjesto njega<<<


Upitali smo stanare studentskih domova u Zagrebu (Stjepan Radić, Ante Starčević i Lašćina) te ostale studente na našem Instagram profilu putem storyja. Odgovora nije nedostajalo i iako je mnogo onih koji vječna prijateljstva sklapaju još u srednjoškolskim danima, ipak je bilo više onih koji najbolje i najtrajnije prijatelje steknu tijekom studiranja.


Naime, studenti ipak u većem broju misle da su češća vječna prijateljstva ona koja se sklope za vrijeme akademskog obrazovanja!


Foto: MojFaks

Koja su prijateljstva vječna? Iz srednje ili s faksa?  / Foto: screenshot IG @MojFaks


Foto: MojFaks

Neki imaju sreće, pa su svoja prijateljstva stvorili i u djetinjstvu / Foto: screenshot IG @MojFaks


Stvaranje prijateljstava i nije tako lako. Osim što je uvijek preferabilno da ste u istom gradu, bitni su i zajednički interesi ili teme. Kako se stvaraju nova mišljenja, mijenjaju interesi, poslovi, mjesto života, tako se mijenjaju i osobe koje biramo za prijatelje.


>>>Prijateljstvo kao iz bajke: Studentica cimerici udaljenoj 280 kilometara POŠTOM poslala omiljene hrenovke u tijestu<<<


foto: screenshot via Instagram/MojFaks


Neki su bili sretniji, pa svoje prijatelje imaju još od najranijih dana.


Foto: screenshot IG @MojFaks

Neki su nam poslali i zašto misle da srednjoškolska prijateljstva ne uspiju.


Foto: screenshot IG @MojFaks


Anketa koju smo postavili po facebook grupama donosi nam također slične rezultate.


Tako sudenti iz studentskog doma "Stjepan Radić - Sava", točnije njih 144 smatra da su vječna prijateljstva upravo ona nastala na faksu, dok je njih 122 koji smatraju da takve prijatelje upoznajemo u srednjoj školi.


Ekipa sa Save misli da vječna prijateljstva sklapamo na faksu / Foto: screenshot via Facebook Studentski dom Stjepan Radić - Sava


I na Lašćini se slažu s ekipom sa Save / Foto: screenshot via Facebook SD Lašćina


Studenti studentskog doma "Ante Starčević", takozvane "Šare", povrđuju stajališta svojih kolega te se i oni odlučuju da se vječna prijateljstva stvaraju na fakultetu.


Šara Šara Foto: MojFaks


Imamo i komentare Redditovaca koji pak kažu da je srednja škola vrijeme za upoznavanje pravih prijatelja, pa smo izvukli samo neke.


"Ne bih koristio generalizacije kao 'u srednjoj stječeš prijatelje za život' jer to sigurno ovisi o ljudima i situacijama, ali meni je stvarno ispalo tako. Prijatelji sa faksa su došli i otišli (u dobroj mjeri i mojom krivnjom), a prijatelji iz srednje su mi i danas najbolji prijatelji, unatoč studiranju u različitim gradovima, obiteljima, djeci i sl.", napisao je jedan.


"Da, jednu iz osnovne i jednu iz srednje koje smatram najbližima. Brijem da ćeš prije na dulje staze s nekim iz srednje i osnovne jer na faksu već svi dođu s toliko napravljenih stvari i stvorenih sjećanja i poznanstava da je bar meni bilo teško povezati se kao s dvije frendice iz rodnog grada", napisala je jedna.


Jedan je kazao kako je upoznao drugog najboljeg prijatelja preko prvoga koji je upisao faks. "Od dva prijatelja koje imam, jedan je od početka srednje škole, a drugog sam upoznao preko njega jer su studirali zajedno, pa smo se skompali na kavama poslije faksa."


>>>Gore od prekida s dečkom! Zbog priča o cimericama ovih zagrebačkih studentica i vi ćete se rasplakati<<<


"Prvog najboljeg frenda vučem još iz osnovne, doduše u nižim razredima smo se stalno tukli, ali kasnije smo si kliknuli. Drugi najbolji frend je iz srednje, s njim se nisam tukla, ali i on mi je poput brata. Bit ću mu kuma na vjenčanju, baš se veselim", napisala je sretna redditovka.

Dakako da i su ona koja "vučemo" iz djetinjstva i osnovne škole isto dugovječna i prekrasna, studenti su ipak odlučili da se grupa ljudi koje smatraju prijateljima najčvršće i najtrajnije stvaraju na fakultetu.