V.K. u Nakon predavanja

Bivši student strojarstva o svom studiju: 'Muče te sa stvarima koje ti ne trebaju i s faksa izađeš kao nesposoban radnik...'

Koliko vrijede 'diplome' i struka s fakulteta u regiji? Pokrenula se zanimljiva rasprava koliko vrijedi obrazovanje kod nas, a koliko 'vani'.

14. rujna 2021 15:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Postoje određeni obrasci ponašanja ili razmišljanja koje usvajamo ovisno o podneblju i kulturi iz koje stižemo. Na primjer, "balkanski" mentalitet karakterizira i višesatno ispijanje kava na terasama kafića što nikako ne bismo mogli ustvrditi za stanovnike na sjeveru Europe koji često ne poznaju niti "instituciju" čašćenja već svatko plaća svoj račun u kafićima i restoranima.


Među stvarima koje smo naučili je i ona da je "uvijek bolje vani“, posebice po pitanju visokog obrazovanja. Drugim riječima, pretpostavka društva je da netko tko je studirao "vani" ima više znanja i "uspješniji" je u životu ako ima diplomu iz Beča ili Londona. Jedna je korisnica Reddita upravo o ovome razmišljala kada je upitala ostale korisnike o tome što generalno misle o obrazovanju u Bosni i Hercegovini.


>>>Stranac pitao: Može li s 1000 dolara mjesečno preživjeti kao student na Balkanu?<<<


"Koliko dobre/loše smatrate fakultete u Bosni? Mislite li da je obrazovanje u Bosni puno bolje ili lošije kvalitete nego 'vani'? Biste li radije studirali u Bosni ili vani? Mislim da je ovo zanimljiva tema, zanima me kako drugi ljudi kod nas gledaju na ovu temu", pitala je.


Ubrzo se sakupilo nešto ispod 60 komentara raznih iskustva ostalih korisnika, među kojima je najbolje ocijenjen komentar bivšeg studenta strojarstva.


"Potratit ćeš godine života..."


"Govorim kao strojarski inženjer i bivši student Strojarskog fakulteta u Zenici. Kod nas te izmuče sa stvarima koje ti nikad neće trebati, tako da poslije mnogo truda s fakulteta izađeš kao potpuno nesposoban radnik", započinje pisati.


>>>Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'<<<


"Tako ćeš da protratiti godine života, dok ćeš cijelo vrijeme slušati ismijavanje svjetskih fakulteta od strane profesora. Profesor će ismijavati faks na zapadu jer je pročitao da je dozvoljeno korištenje interneta na ispitu, a kad se mi požalimo da su ispiti preteški, a ništa nam neće pomoći u životu, kaže nam kako smo bezobrazni i kako u njegovo vrijeme nije bilo ni digitrona", prisjeća se bivši student.


Potom mu se javio korisnik koji ga je upitao zašto ne traži posao u dijaspori. "Završio si dobar fakultet, šteta da ti propadne diploma. Znam da su tehnički fakulteti u Njemačkoj priznati", napisao mu je savjet.


>>>Od odlikaša do frustracije! Brutalno iskreno pismo ogorčenog studenta: 'Fakultet me učinio ovakvim, osjećam se izgoreno...'<<<


Profesori u inozemstvu manje arogantni?


Uz njega, javio se i jedan korisnik koji je isprobao studiranje i "vani" i u Bosni te je odlučio podijeliti i svoje viđenje ove teme. "Studirao sam i u BiH i vani: razlika je velika prije svega u opremljenosti sveučilišta (što je objektivan problem, šteta, nema se para) i u odnosu profesora prema studentima (to je do našeg mentaliteta). Profesori i osoblje fakulteta su puno pristupačniji i manje arogantni nego kod nas. Kod nas, one tete iz studentske službe nisi mogao ništa pitati kako treba, a kamoli profesore. Bilo mi je puno lakše dati godinu na stranom jeziku (koji sam lose govorio) nego kod nas", piše svoje iskustvo, a s njim se slaže još jedan korisnik, očito sličnog iskustva.


"Rekli su nam da smo bijedni..."


Bilo je i onih koji su komentirali direktne razgovore s profesorima iz Austrije s kojima su uspoređivali literaturu koju su koristili na germanistici na Filozofskom fakultetu "na što su nam ovi rekli da smo bijedni".


S druge strane, bilo je i onih s pozitivnijim komentarima. "Inženjerski fakulteti su po meni jako solidni i kod nas, dosta isplativo za završiti", kazao je netko, dok je drugi korisnik komentirao da smatra i Elektrotehnički fakultet na dobrom glasu, dok za Fakultet informacijskih tehnologija kaže da su lošiji.


>>>Zašto roditelji forsiraju studiranje? Maturant nije siguran vrijedi li danas upisati fakultet: Evo što su mu poručili<<<


"Zavisi koji studij, ako studiraš nešto tehničko, očigledno imaš neku ideju što kao želiš, pa će ti biti bolje u životu. Ako ideš na socijalni rad ili psihologiju većinom ne znaš što ćeš od sebe, bez uvrede", komentirao je jedan student koji je završio Tehničku informatiku u Tuzli, a trenutno je na sličnom studiju u Grazu, uz obrazloženje kako kvaliteta studija u Bosni reflektira trenutnu socijalnu i ekonomsku situaciju. "Sve vještine koje imam slabo da su od faksa, sve se nauči sam", kazao je.

Još vijesti