Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Nećemo novce, imamo pravo na dodjelu diploma!' Studenti uplatili 400 kuna za promociju koja se NEĆE ODRŽATI

Studenti pulskog Sveučilišta za svoju svečanost, tiskanje diplome, akademsku kapu i ružu izdvajaju 400 kuna, što nije mali iznos, posebice kada se ta dodjela ne održi.

6. listopada 2020 12:24
'Nećemo novce, imamo pravo na dodjelu diploma!' Studenti uplatili 400 kuna za promociju koja se NEĆE ODRŽATI

'Nećemo novce, imamo pravo na dodjelu diploma!' Studenti uplatili 400 kuna za promociju koja se NEĆE ODRŽATI Foto: MojFaks

Studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji su trogodišnji studij na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" završili prošle, a svečanu dodjelu diploma trebali imati ove godine, nezadovoljni su jer promocije nije bilo, iako su je platili, piše Glas Istre.  

...Zašto neću otići na svoju promociju? Zagrebački studenti objasnili zašto ni pod razno ne misle do faksa na taj dan...


Svečana promocija predstavlja krunu završetka studija. Iako pojedini fakulteti svojim studentima osiguravaju besplatno tiskanje diplome i održavanje svečane promocije, na drugima to plaćaju studenti. Pa tako negdje treba izdvojiti od nekoliko stotina pa sve do 850 kuna, ovisno o fakultetu. Studenti pulskog sveučilišta za svoju svečanost, tiskanje diplome, akademsku kapu i ružu izdvajaju 400 kuna, što nije mali iznos, posebice kada se ta dodjela ne održi.

Već mjesecima nemaju nikakve informacije


"Kako je do sada bila praksa, svečana dodjela diploma održavala se u kasno proljeće ili početkom ljeta, a tako je trebalo biti i ove godine, no zbog situacije s koronom sve je odgođeno", ispričala je studentica FET-a za Glas Istre, koja je htjela ostati anonimna.

Studenti ističu da već nekoliko mjeseci nemaju nikakvih saznanja o dodjeli diploma: na službenoj stranici fakulteta nisu objavljene informacije o tome, niti su ikakvu obavijest primili na svoje e-mail adrese. Iz neslužbenih informacija saznali su da se dodjela diploma trebala održati 30. lipnja, o čemu nisu bili obaviješteni, ali i da se svečanost sada više uopće ne planira održati te će svoje diplome primiti poštom.

Ovom odlukom studenti su izrazito razočarani i nezadovoljni, prvenstveno jer ih nitko nije obavijestio o planovima vezanim uz dodjelu diplome, no i zbog toga što se nitko nije konzultirao s njima o prenamjeni sredstava koja su odavno, još po završetku studija prošle godine, uplatili. Studenti, koji su i inače u nezavidnoj financijskoj situaciji, pristali su na taj trošak ne bi li primjereno obilježili svoju stečenu fakultetsku titulu, zajedno s kolegama i obitelji. Nisu sigurni koji je razlog nemogućnosti održavanja promocije, tim više što su slične svečanosti održane u drugim gradovima, a održavani su i koncerti i ostali događaji s većim brojem posjetitelja. Složni su u želji da se dodjela diploma ipak održi, a otvoreni za različite mogućnosti i prijedloge. S obzirom na to da je primarno planirana dodjela u Areni - dakle na otvorenome - studenti smatraju da su epidemiološke mjere zadovoljene. 

...Koronavirus nije zaustavio promocije: Roboti preuzeli diplome umjesto studenata! FOTO...


Dekan: Odluku donio Rektorat


"Mi smo se svi već pomirili s činjenicom da nam dio novca neće biti vraćen, no i dalje smo ustrajni u odluci da se svečana promocija održi, kad god, pa makar i na proljeće 2021. Svakom studentu taj dan puno znači i smatram da imamo pravo na dodjelu", kaže studentica FET-a. 

...Nema kapa, haljina ni fotkanja s roditeljima: Dva zagrebačka fakulteta otkazala promocije studenata...


Na pitanje upućeno FET-u, o daljnjim postupanjima vezanim uz dodjelu diploma te izmjenu i prenamjenu troškova, redakcija Glasa Istre nije dobila jasan odgovor. Kako pišu u tekstu, dekan Robert Zenzerović rekao im je da je u veljači ove godine dogovoreno svečano obilježavanje 60. godišnjice osnutka Fakulteta 30. lipnja te da je tada bila predviđena i svečana promocija studenata.

"Nažalost, epidemija je spriječila realizaciju te ideje. Odluku o modalitetu dodjela diploma donio je Rektorat Sveučilišta te se odnosi na sve sastavnice Sveučilišta, kao i visina troškova koje navodite", odgovorio je Zenzerović i uputio ih na Rektorat za daljnje pojašnjenje, no njihov odgovor još uvijek nisu zaprimili.

A.Z.
izvor: Glas Istre
foto: Pixabay by marcela_net