V.K. u Nakon predavanja

Kontrola 'češlja' domove: Čak 6 'ilegalaca' izbačeno iz svojih soba u protekla 3 dana uz drastične sankcije

Nekoliko ilegalaca uhvaćeno u čak dva studentska doma

28. listopada 2021 14:09
Studentski dom

Studentski dom Foto: MojFaks

Studentski centar u Zagrebu u posljednjih nekoliko dana provodi kontrole stanara studentskih soba soba iz nekoliko različitih razloga, među kojima je i kontrola korištenja prava na smještaj.


Podsjetimo, jučer smo pisali o kontrolama koje su se provodile u studentskim domovima "Cvjetno naselje" i "Stjepan Radić". Studenti su nam javili da je kontrola u opticaju od ranojutarnjih sati te da u veći soba nisu pronašli nikakve nepravilnosti, no nažalost, nekoliko stanara ipak je izbačeno iz domova.


Naime, iz ureda ravnatelja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu javljaju kako su od 26. listopada krenuli u redovitu kontrolu korištenja prava na smještaj, a sve sukladno Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima.


>>>Krenula KONTROLA po studentskim sobama: 'Ilegalka' otkriva kako uspješno bježi kad u zoru pokucaju na vrata<<<


Na Savi i Cvjetnom uhvaćeno 6 "ilegalaca"


Kako nam javljaju, kontrola studentskog doma "Laščina" bila je prva, 26. listopada, i ovdje nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Tijekom kontrole u najvećem studentskom domu u Zagrebu, "Stjepanu Radiću" provede jučer, ipak nije sve bilo tako "idilično".


"Na uzorku od preko 30 soba, u 3 sobe su zatečene osobe koje nisu stanari studentskoga doma te jedan prekršaj neregistrirane zamjene mjesta unutar paviljona. Predmetno povlači sankcije gubitka prava na smještaj i opomene za lakši prekršaj zamjene mjesta", navode iz Ureda.


Jučer je također provedena i kontrola u studentskom domu "Cvjetno naselje", u kojemu su zabilježili "nekoliko nepravilnosti". "U jednoj sobi je zatečena osoba koja nije stanar studentskog doma, a predmetno povlači sankciju gubitka prava na smještaj", pišu.


Posljednji zagrebački studentski dom, SD "Ante Starčević" jutros je dočekao svoju kontrolu i prema informacijama iz SC-a, ovdje nisu uočene nepravilnosti.


>>>'Živim u strahu i smišljam izgovore': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu<<<


"U prethodnim kontrolama tokom mjeseca listopada zatečeno je šest ilegalnih stanara te su svima izrečene mjere najstrože mjere – gubitak prava na smještaj za svo vrijeme studiranja",
javljaju za MojFaks i napominju kako će se kontrole prava na smještaj redovno provoditi tokom cijele akademske godine.


Mole studente da prestanu prodavati/kupovati sobe


Za kraj su također apelirali na sve studente da se ne upuštaju "u kupoprodaju mjesta u studentskim domovima, jer se radi o ilegalnim radnjama što povlači sankcije trajnog gubitka prava na smještaj". No međutim, studenti svake godine aktivno ignoriraju molbe Studentskog centra pa i dalje prodaju svoja mjesta u studentskim domovima. Ove godine, "cifre" su se kretale od četiri do šest tisuća kuna, ovisno o tome koji je dom i koja je kategorija bila u pitanju, o čemu smo također pisali.


>>>Krenulo masovno kupovanje domova: 'Oni koji kupuju su u većem riziku, mogu ostati na ulici preko noći, a dali su novac', Evo i ovogodišnjih cifri<<<


Studenti su nam tada pojasnili neke od glavnih razloga zašto kupuju, odnosno prodaju svoja mjesta u studentskim domovima, a većina je glavni razlog izdvojila upravo onaj financijski.


Netko prijavio u kojim su sobama 'ilegalci'?


Uz sve spomenuto, jučer smo kroz razgovor s jednim studentom saznali da je, prema mišljenju našeg sugovornika, kontrola imala inforamciju o tome u kojim se sobama nalaze ilegalci. Podsjetimo, naš sugovornik sreo je jučer kontrolu u 5. paviljonu studentskog doma "Stjepan Radić" kada je bio na izlasku. "Bili su na prvom katu, izašli iz malog krila i spominjali da idu sljedeće u sobu (broj poznat redakciji) koja je na drugom katu, tako da mi se čini da su imali neke informacije o tome gdje se nalaze ilegalci", kazao nam je jučer. Iako naš sugovornik nije siguran odakle kontroli informacija o ilegalcima, kaže da bi za taj odgovor "mogao samo nagađati".

"Molimo studente i građane da ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o ilegalnim stanarima ili radnjama vezanima uz smještaj studenata u studentske domove da to prijave u upravu studentskih domova i/ili u Ured pomoćnika ravnatelja za sektor Studentski smještaj i/ili u Ured ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu", mole iz Ureda ravnatelja Studentskog centra i kažu kako se time suzbijaju nelegalne radnje te se "oslobađaju mjesta za studente kojima je nužno potreban smještaj studentskome domu".