V.K. u Nakon predavanja

Krenula KONTROLA po studentskim sobama: 'Ilegalka' otkriva kako uspješno bježi kad u zoru pokucaju na vrata

Krenuli su nedavno, prošli par paviljona... Iako se većina stanara domova ne boji kontrole pa im smeta samo što ih bude u zoru, jedna je 'ilegalka' ipak uspjela pobjeći, a otkrila nam je i kako.

27. listopada 2021 17:41
Kupoprodaja domskih soba

Kupoprodaja domskih soba Foto: MojFaks

Neki studenti provedu svih pet studentskih godina u domu i nikad ne dožive "zloglasnu" kontrolu. S druge strane, neki ipak svojim studentskim uspomenama dodaju i bliski susret sa zaposlenicima domova, većinom dok su još u svojim toplim krevetima jer kontrola često stiže baš u jutarnjim satima.


Kontrola studentskih soba provodi se iz nekoliko razloga, poput redovite sanitarne kontrole i kontrole ostvarenog prava na smještaj (kontrola ilegalaca). Nakon prvog natječaja za smještaj u domu, pisali smo o cijenama soba za "ilegalce" te o njihovim razlozima za kupnju sobe na crnome tržištu. Najveći strah koji su nam tada otkrili "ilegalci" bila je upravo kontrola koja je, kako doznajemo od studenata, nedavno krenula po domskim paviljonima.


Studenti upozorili sustanare da dolazi kontrola


Razgovarali smo s nekoliko domskih stanara o aktualnim kontrolama. Nekolicina studenata priznala nam je da se ne boje kontrole jer su legalno u domu, no jedna studentica je takozvani "ilegalac", stoga je njen strah opravdan. Otkrila nam je kako uspješno bježi od "kontrole".


Kontrola je jutros u 6 ujutro zakucala studentima u nekoliko paviljona doma na Savi, no, kako saznajemo, krenula je i unutar doma "Cvjetno naselje".  


>>>IPAK NIJE MIT! Počela kontrola ilegalaca u domu: 'Lupali su na vrata u 6:20, tražili dokumente...'<<<


Imaju informacije gdje su ilegalci?


Jedan je student Fakulteta strojarstva i brodogradnje bio taman na izlasku iz svoje sobe kada je susreo četveročlanu kontrolu na hodniku svog 5. paviljona.


"Danas sam ih sreo u prolazu na hodniku. Bilo ih je četvero, jedan od njih bio je zaštitar, bila je s njima i žena koja dolazi tu i tamo u paviljon, ne znam koja je njena funkcija. Mislim da ponekad stavlja opomene na vrata, nekad komunicira sa čistačicama", govori nam student koji se ne boji kontrole, već ranojutarnjeg buđenja. "Ostalo dvoje nisam prepoznao. Bili su na prvom katu, izašli iz malog krila i spominjali da idu sljedeće u sobu (broj poznat redakciji) koja je na drugom katu, tako da mi se čini da su imali neke informacije o tome gdje se nalaze ilegalci", kazao nam je. Iako naš sugovornik nije siguran odakle kontroli informacija o ilegalcima, kaže da bi za taj odgovor "mogao samo nagađati".


Sugovornik je stanovnik "Save" već pet godina i, kako nam kaže, dosad nije imao iskustva s kontrolom. "Nisu mi nikada upali u sobu. Ovo mi je peta godina tu i svaki put sam ostvario mjesto na natječaju potpuno legalno. Sreo sam ih u 7:21 ujutro, a koliko vidim informacije od drugih, bili su ranije u ostalim paviljonima", kaže za MojFaks. "Ne bojim se kontrole, nadam se samo da me neće probuditi", nastavlja kroz smijeh.


"Nemam problem s tim, osim što je buđenje šok"


"Zašto nitko nikad nije rekao da kontrola kreće od 6 ujutro?", upitala je studentica koju je kontrola očito probudila. "Sve je prošlo u redu, legalno sam u domu tako da nemam neka ultra strašna iskustva, ali to buđenje mi je bilo šok", kaže nam studentica kroz smijeh.


Kako smo u vezi kontrole pričali s "legalcima", morali smo i "ilegalce" upitati kako su, gdje su i kako izbjegavaju kontrolu.


>>>'Živim u strahu i smišljam izgovore': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu<<<


Ilegalci moraju imati plan B


Studentica Filozofskog fakulteta s kojom smo razgovarali ove je godine prvi puta ilegalac u domu. Pitali smo ju kako je uspjela izbjeći ovu ranojutarnju kontrolu, pa nam kaže kako je imala sreće, ali i da uvijek ima spreman "plan B".

 
"Pa prvo i najbitnije je održavati dobre odnose s ljudima u domu", započinje nam pričati kako ostati siguran „ilegalac“.


"Drugo: imati uključene obavijesti za Facebook grupu od doma i svako malo pregledavati nove objave da budeš siguran da kada se vračaš s faksa, da dolaziš u 'sigurnu' verziju doma", prepričava kroz smijeh za MojFaks.


Potom smo sugovornicu upitali kako reagira, što radi i gdje odlazi u slučaju da pročita obavijest kolega o kontroli. "Imam spremnu torbicu u kojoj su mi novčanik, zet pokaz i slušalice, tako da mogu u najkraćem mogućem roku izaći iz doma kad treba i tada najčešće odem u menzu ili nekamo na kavu. Sve se u stvari svodi na pripremu i na to da si svjestan da moraš 24/7 biti na oprezu", kaže nam studentica koja je ovaj puta uspješno izbjegla kontrolu.


Kako nastavlja, ovakav život je stresan, "ali si svjestan u što ulaziš" pri kupovini mjesta u domu. "Nikad me nisu uhvatili. Taman sam bila kod sestre, a sad već imam predavanje na faksu", kaže nam.


Jednom kada "pobjegne" iz doma na sigurno, što su prema njenim riječima menza ili neki kafić, ovisno o svom rasporedu odluči što će raditi do kraja dana. "Ne čekam ih zapravo da odu iz doma već odem tamo te malo razbistrim glavu i razmislim kako da isplaniram dan dalje, da provedem čim manje vremena u domu, a čim više na fakultetu ili pozovem nekoga na cugu", pojašnjava.


Preskupi su stanovi, pa biraju "ilegalan" način života u domu


Neki studenti nisu imali sreće ove godine pa iz inih razloga nisu dobili pravo na smještaj u domu, no, odlučuju se na kupnju doma jer si, kako su nam tada sugovornici rekli, ne mogu priuštiti stan u Zagrebu. "Dosta glupo, ali takva su pravila, tako da nisam dobio dom, možda dobijem naredne godine", kazao nam je ovaj student u tekstu u kojemu smo se već dotakli ove teme.


>>>Krenulo masovno kupovanje domova: 'Oni koji kupuju su u većem riziku, mogu ostati na ulici preko noći, a dali su novac', Evo i ovogodišnjih cifri<<<


"Puno je skuplje živjeti u stanu tako da o tome nisam razmišljao, a i drago mi je živjeti u domu. Smatram da je apsolutno glupo i nelogično da moramo 'ilegalno' kupovati dom i snalaziti se na razne načine izbjegavajući kontrole, ovo bi trebalo biti legalno i normalno, studenti smo nismo kriminalci", poručio je student za MojFaks.

Još vijesti