V.K. u Nakon predavanja

Menza budućnosti na sjeveru Hrvatske: Odsad na kasi možete peglati – kriptovalute! 'Uvodimo ovo na zahtjev studenata'

Trgovanje kriptovalutama vrlo je unosno i popularno na svjetskoj, ali i na domaćoj sceni, pa čak i u studentskim menzama!

7. veljače 2022 14:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tržište kriptovaluta svakim danom sve više raste i mijenja se, a koliko je za ulazak na ovo tržište bitno predznanje govori i činjenica da su na Veleučilištu u Bjelovaru studentima ponudili izborni kolegij "Primjena blockchain tehnologije" još prije tri godine. Osim kolegija, Veleučilište u Bjelovaru uvelo je mogućnost da njihovi studenti svoju školarinu plaćaju virtualnim valutama – kriptovalutama.


>>>Žele biti drugačiji: Veleučilište u ovom hrvatskom gradiću prvo u državi studentima ponudilo plaćanje školarine – kriptovalutama<<<


"Naši studenti računarstva i mehatronike vrlo su aktivni na tom kanalu, a isto tako dio njih drži kriptovalute te mogu plaćati školarinu kriptovalutama. Sve navedeno je bila motivacija da budemo drugačiji i ponudimo plaćanje školarine kriptovalutama", otkrio nam je tom prilikom Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu i studente ovog Veleučilišta.


Plaćanje u kriptovalutama odnedavno su uveli i u jednoj menzi. Naime, Studentski centar Varaždin uvodi mogućnost plaćanja obroka u studentskom restoranu SC Varaždin upravo kriptovalutama.


>>>Nakon ovoga čekamo teleportaciju! U varaždinskom restoranu studenti klopu mogu plaćati BITCOINOM<<<


Na zahtjev studenata


Varaždinski studenti mogli su plaćati kriptovalutama  u a la carte restoranu i na terasi restorana SC-a Varaždin još od 2020. godine. "Plaćanje kriptovalutama smo uveli na zahtjev studenata i zato što pratimo trendove. Dosad smo plaćanje kriptovalutama imali u komercijalnom dijelu na terasi restorana i u ala cartu, a od 1. veljače smo uveli na jednoj kasi u studentskoj menzi", javlja nam ravnatelj Studentskog centra Varaždin, Nenad Milijaš.


Dodaje da u ovih nekoliko dana, studenti još uvijek nisu iskoristili ovu zanimljivu pogodnost. "Još nije obavljeno nijedno plaćanje u ova tri dana od puštanja u rad", kazao nam je.


>>>Naivni student uložio cijelu ušteđevinu u kriptovalute pa izgubio sve: 'Napravio sam veliku grešku…'<<<


Kako dalje kaže ravnatelj, plaćanje se obavlja putem zasebnog Kripto POS terminala. "Cijene se preračunavaju prema tečaju pružatelja usluge mijenjanja kriptovalute u kune prema cijeni odabrane kriptovalute sa stranice Coinmarketcap. Plaćanje se obavlja putem zasebnog Kripto POS terminala. Iznos u kunama upisuje se u terminal, iznos se automatski preračunava u odabranu valutu i vrši se naplata skeniranjem QR koda. Nama na račun dolaze kune", pojašnjava nam proces plaćanja.


foto: shutterstock by Krakenimages.com


Tržište kriptovaluta je iznimno fluidno i zanimljivo, no, rijetki se odlučuju trošiti virtualan novac za plaćanje kave ili soka, a to nam potvrđuje i ravnatelj. "Dojam je da je to svima interesantno i zanimljivo, ali su rijetki odlučili kriptovalute potrošiti na plaćanje računa za kavu ili sok. Barem kod nas. Vidjet ćemo kako će biti s plaćanjem obroka u menzi", kaže ravnatelj.


>>>Ovo je najbogatiji poduzetnik mlađi od 30 godina: Vrijedi 26,5 milijardi dolara, nosi običnu odjeću, a na računu ima siću<<<


U studentskom restoranu SC Varaždin primaju čak nekoliko kriptovaluta: btc bitcoin, eth etherium, ltc litecoin, bch bitcoincache, dash dash, xrp ripple.

Još vijesti